kerstmis

Datum
-
Jaarlijks herhalende gelegenheid
Aan

Thaise crème van langoustines

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 09/10/2022 - 08:52
1493171
0
Aantal personen
4.00
Niet zelf bedacht
marcdepester
0
Thais
Soep
Voor de Thaïse crème:
12 langoustines, de schalen en de koppen
1 sjalot, in stukken
1 teen look, fijngehakt
50 gr wortel, in stukken
50 gr selder, in stukken
50 gr prei, in stukken
50 gr gember, in stukken
1 stengel citroengras, geplet
4 kaffir limoenblaadjes
0,5 rode peper, gehakt
1 el tomatenpuree
1 busseltje koriander
1 scheutje cognac
200 ml droge witte wijn
300 ml room
500 ml kippenbouillon
1 el roomboter
0,5 limoen, de zeste en het sap
olijfolie
peper - zout

Voor de garnituur:
1 zure appel, in brunoise
0,5 limoen, het sap en de zeste
enkele blaadjes koriander, fijngehakt
2 el crème fraiche
30 gr Royal Belgian Caviar - Osietra
Thaise crème van langoustines
20-30 min
Een super lekkere soep uit Thailand, feestelijk lekker ! 
1
0

GEVULDE KALKOEN MET KNOFLOOK JUS

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 04/01/2022 - 08:44
1492258
0
Aantal personen
6.00
Niet zelf bedacht
marcdepester
0
Amerikaans
Feestmaaltijd

1 gevulde kalkoen
12 plakken bacon
6 uien
2 bollen knoflook
Halve bos tijm
Halve bos rozemarijn
1/2 liter kippenbouillon
GEVULDE KALKOEN MET KNOFLOOK JUS
60-120 min
De feestdagen is dé tijd om echt lekker culinair te genieten, maar moet je dan per sé uren in de keuken te staan? Nee dus, dat hoeft dus niet.  Een hele gevulde (kant en klare kalkoen) lijkt misschien uitdagend, maar is eigenlijk juist supersimpel. Het is eigenlijk gewoon simpel braden, in plakken snijden en aan tafel.=14pxDus niet lopen kloten aan tafel met een tang, bot mes, vleesvork etc. Waarschijnlijk heb je al een paar wijntjes op en gelijk heb je, het zijn de feestdagen. Let's keep it simple baby.
1
0

Wild-goulashsoep

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 01/10/2022 - 22:42
1491501
0
Aantal personen
12.00
Zelf bedacht
wilmiewillemse
0
Europees
Soep
- 1 kg gemengd wildgoulashvlees (stukjes eventueel wat kleiner snijden)
- 150 gram gerookte spekreepjes
- 3 uien
- 3 teentjes knoflook
- 3 paprika's (stoplicht)
- 3 flinke aardappelen
- 1 el milde paprikapoeder
- 1 tl pittige paprikapoeder
- 1 tl karwijzaad
- 1 tl Marjolein
- 3 blaadjes laurier
- peper en zout
- 2 el rode wijnazijn
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
- wildbouillon of fond (of runderbouillon)
- plantaardige olie
Wild-goulashsoep
> 120 min
Deze soep zag ik laatst op de kaart staan bij een restaurant hier in de buurt. Ik dacht toen bij mezelf; die moet ik onthouden.
Toen ik mijn kerstdiner (2021) aan het plannen was en me af zat te vragen welke soep ik zou maken, schoot me dit weer te binnen. Met kerst eten we graag wild en ik maak vaak wildsoep met (bos)paddenstoelen, ook altijd lekker maar toch ging ik deze keer voor de wild-goulashsoep en het was dan ook een schot in de roos.
Ik heb 1 kilo gemengd wildgoulashvlees gebruikt en het resultaat was mijn grote soeppan helemaal vol met deze heerlijke soep. Natuurlijk kun je ook alles halveren of je doet een paar porties in de vriezer.
Je kunt deze soep ook maken met gewone runderpoulet.
4
0

Kalfswangen met paddenstoelen & venkelrisotto

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 01/10/2022 - 11:16
1491493
0
Aantal personen
4.00
Niet zelf bedacht
Dj_dw1
0
Internationaal
Hoofdgerecht
750 g kalfswangen
2 el bloem
50 g boter
8 sjalotten
2 stengels bleekselderij
6 takjes tijm
6 blaadjes salie
120 ml rode wijn pinot noir of bourgogne
500 ml kalfsfond
3 tenen knoflook
1 venkel
40 g boter
350 g risottorijst
2 glazen droge witte wijn
1 l kippenbouillon
30-40 g Parmezaanse kaas versgeraspt
200 g gemengde paddenstoelen
15 g boter
Kalfswangen met paddenstoelen & venkelrisotto
> 120 min
Op zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend?
Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed.
De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch.

Aan tafel!

 
2
0

Reerug uit de Eifel

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 01/04/2022 - 20:21
1491389
0
Aantal personen
4.00
Niet zelf bedacht
wilmiewillemse
0
Duits
Feestmaaltijd
- 1 kg reerug met bot
- zout
- 2 st steranijs
- 2 tl koriander (zaad)
- 3 kruidnagels
- ½ kaneelstokje
- 1 tl witte peper(korrels)
- olie, braadboter
- 2 el bramenjam
- 200 ml room
- 1 tl maïzena, aardappelmeel of allesbinder
Reerug uit de Eifel
30-60 min
In de Eifel zit veel wild, logisch dat daar dus ook veel recepten voor wild vandaag komen.
Dit recept heb ik uit een kookboek dat ik ooit tijdens een weekend in de Eifel heb gekocht.
Met Kerst 2021 stond het bij ons op het menu. De saus heb ik een beetje veranderd door er bramenjam en room aan toe te voegen. Naar mijn idee is de saus die je dan krijgt nog lekkerder dan de originele saus zoals die volgens het kookboek is.
6
0

Chateaubriand met zelfgemaakte pesto, roseval krieltjes en geroosterde tomaatjes

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 12/29/2021 - 06:23
1491315
0
Aantal personen
4.00
Niet zelf bedacht
victorv
0
Frans
Hoofdgerecht
1 chateaubriand
425 g krieltjes (met spek)
500 g tomaten
20 g basilicum
20 g peterselie
20 g dille
20 g bieslook
100 ml olijfolie
1 teen knoflook (gepeld)
50 g Parmezaanse kaas
boter
zout
peper

Chateaubriand met zelfgemaakte pesto, roseval krieltjes en geroosterde tomaatjes
30-60 min
Lekker luxe voor kerstmis. En met de vleesthermometer kan het niet mislukken.
2
0

Kerst: Stoofperen met cranberry's en port

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 12/24/2021 - 19:14
1491273
0
Aantal personen
8.00
Zelf bedacht
wilmiewillemse
0
Internationaal
Bijgerecht
- 1 ½ kilo stoofperen (Gieser Wildeman)
- 250 gram verse cranberry's
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 3 kruidnagels
- 2 el rietsuiker (als je van zoet houd kun je naar smaak meer gebruiken)
- 50 ml rode port
Kerst: Stoofperen met cranberry's en port
30-60 min
Net als mijn Kerst-cranberry-appelmoes-met-port is een versie met stoofpeertjes dan natuurlijk ook voordehand liggend. En zo ontstond dit recept.
Doordat je de cranberry's in de saus pureert krijg je een mooie gebonden saus. Deze saus is bovendien ook erg lekker bij zowel wildgerechten als bij een nagerecht.
4
0

Kerst: Cranberry appelmoes met port

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 12/24/2021 - 15:53
1491261
0
Aantal personen
8.00
Zelf bedacht
wilmiewillemse
0
Internationaal
Bijgerecht
- 6 goudrenetten (Boskoop)
- 100 gram verse cranberry's
- 50 gram gedroogde cranberry's
- 2 el rietsuiker
- scheut(je) rode port
Kerst: Cranberry appelmoes met port
10-20 min
Appelmoes is elk jaar een van de bijgerechten op de Kerstdis, die altijd door jong en oud gewaardeerd wordt. Toch vond ik het eens een keer tijd worden om van het traditionele recept af te wijken en heb ik deze Cranberry appelmoes in kerststijl bedacht.
Het is niet alleen overheerlijk het ziet er ook nog eens een keertje erg mooi uit.
4
0

gevulde eitjes met pittige roomkaas

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 12/22/2021 - 15:26
1491243
0
Aantal personen
6.00
Niet zelf bedacht
hjwe
0
Nederlands
Borrelhapje
6 eieren
12 zilveruitjes
125 roomkaas naturel
1 volle eetlepel mierikswortel (vers of uit een potje)
zout en witte peper
gevulde eitjes met pittige roomkaas
10-20 min
Voor een witte kerst
3
0

Mandarijnensaus

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 12/20/2021 - 13:29
1491221
0
Aantal personen
4.00
Zelf bedacht
Rontjuh
0
Wereld
Saus/dressing
1 blikje mandarijntjes op sap (300 gr.) sap van 1/2 citroen, (dunne) schillen van 1 mandarijn, 1/2 dl witte wijn, 1 blokje kippenbouillon, water, aardappelzetmeel.
10-20 min
M'n schoonmoeder wilde graag mandarijnensaus bij het kerstdiner. Dus één en ander bij elkaar gegooid van andere recepten en ik moet zeggen dat het aardig is gelukt.
0
0