Oliebollen

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 07/19/2002 - 11:46
Bereidingswijze
In frituurpan olie verhitten tot 175 graden Celsius of tot er witte damp vanaf komt. IJsbolletjestang (of twee eetlepels) in olie dopen. Met ijsbolletjestang bergje beslag uit kom scheppen en in olie laten glijden (of met 1 eetlepel bergje beslag uit kom scheppen en met andere eetlepel beslag in olie schuiven). Oliebollen met ca. 5 tegelijk in ca. 5 minuten goudbruin en gaar frituren, halverwege met vork keren. Oliebollen met schuimspaan uit olie nemen en in vergiet laten uitlekken. Oliebollen op schaal leggen en bestrooien met poedersuiker.

Variatie: Noten-oliebollen met vruchten

Beslag maken volgens basisrecept, krenten en rozijnen weglaten. Twee appels schillen (Goudreinetten), klokhuizen verwijderen, in stukjes snijden en besprenkelen met 2 el citroensap. Appel, 45 gram gehalveerde walnoten, 4 el bananenchips en 4 el koekkruiden (Baukje) door beslag roeren.

Vertel iets leuks over dit recept
Voor ca. 24 stuks
Ingrediƫnten
  • 100 gram krenten

  • 100 gram rozijnen

  • 500 gram bloem

  • 2 tl zout

  • 2 zakjes gedroogde gist (Oetker)

  • 1 1/2 dl melk

  • 1 ei

  • 1 pijpje pils

  • frituurolie

  • 2 el poedersuiker (strooibus)
Hulpmiddelen & keukengerei
  • keukenpapier

  • plastic folie

  • grote metalen ijsbolletjestang

  • kom (inhoud ca. 2 1/2 liter)
Leuke tips
Bevat per stuk ca.: 145 kcal, 5 gram vet, 3 gram eiwit, 22 gram koolhydraten
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
U
Soort gerecht / gang
Feestmaaltijd
Recept ID
977679
Homepage ID
1014475
Smaak
A
Teller
465
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
3
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Krenten en rozijnen wassen. In pan krenten, rozijnen en 1 1/2 liter water ca. 15 minuten tegen de kook aan laten wellen. In zeef laten uitlekken. Intussen boven kom bloem en zout zeven. Gist erdoor mengen. In pan melk verwarmen tot lauwwarm. In kom ei loskloppen. In midden van bloem kuiltje maken. Ei in kuiltje schenken. Al roerende melk en pils toevoegen. Ca. 5 minuten blijven roeren tot glad beslag ontstaat dat in stukken van lepel valt. Krenten en rozijnen droogdeppen met keukenpapier endoor beslag spatelen. Kom afdekken met plastic folie. Op warme plaats ca. 1 uur laten rijzen tot volume verdubbeld is. Beslag daarna niet meer roeren. Vergiet bekleden met keukenpapier.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
nicky_too
Gelegenheid