oudjaar

Datum
-
Jaarlijks herhalende gelegenheid
Aan

Waanzinnig lekkere staartbouillon met een cappucino top

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 01/15/2023 - 22:22
1494246
0
Aantal personen
4.00
Zelf bedacht
zomaareenbezoeker
0
1.00
Nederlands
Bijgerecht
750 gram ossenstaart met been
2 el boter
peper & zout
2 runderbouillon blokjes
takjes tijm,
I fijn gesneden ui
2 teentjes geperste knoflook
1/2 e prei kleingesneden
1/2 e winterpeen in blokjes
1/2 e stengel bleekselderij, klein gesneden.
2 dl Madeira
2 dl slagroom
> 120 min
Mijn vriendin had dit recept bewaard voor oud & nieuw, want ik ben altijd de kookkoningin. En dat doe ik met heel veel liefde! Maar dit was echt helemaal top.....
Iets leuks werkt hier niet, dat wordt niet geaccepteerd.....
3
0

Filodeeghapjes, loempie vanalles

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 12/28/2022 - 17:09
1494072
0
Aantal personen
5.00
Zelf bedacht
jansie75
0
Nederlands
Borrelhapje
Filodeeg
Maizena met beetje water om te lijmen
Met groenten; zakje fijngesneden chinese gronten, kruiden naar belief, hoisin, sambel
Met gehakt; kruiden naar belief
Met kaas; belegen kaas in reepjes
Met hamkaas; reepje kaas rollen in ham
Knakworsten
Fricandel, ong de helft of 1/3

Kruiden, samal, knoflook, kruiden naar belief
30-60 min
We hadden al zat bladerdeeghapjes, en dus deden we ook s war met filodeeg
0
0

Tomatensoep van verse tomaten

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 12/19/2022 - 23:54
1493974
0
Aantal personen
4.00
Zelf bedacht
zomaareenbezoeker
0
4.00
Nederlands
Voorgerecht
1 liter kippenbouillon (zelfgetrokken van 1 bout, bouillonbuiltje, bouillonblokjes en de rest)
750 gram zoete, middelgrote tomaten
Boter
Ui
knoflook
bloem
peterselie
Creme fraiche
30-60 min
Voor ons samen om oud en nieuw heerlijk te vieren! Ieder jaar weer iets anders!
0
0

Schuimige spruitjessoep

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 12/04/2022 - 09:34
1493852
0
Aantal personen
4.00
Niet zelf bedacht
marcdepester
0
Belgisch
Soep
100 g croutons
50 g gerookt spek
1 L kippenbouillon
2 takjes tijm
50 g gepelde en geroosterde hazelnoten
1 teen look
250 ml amandelmelk
50 g Parmezaanse kaas
600 g spruiten
1 ui
1 kruidentuiltje
boter
Schuimige spruitjessoep
20-30 min
Lekker feestelijk en snel gemaakt ! 
1
0

Aardappelsoep met truffelkaas en kwartelei

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 12/04/2022 - 09:29
1493851
0
Aantal personen
4.00
Niet zelf bedacht
marcdepester
0
Belgisch
Soep
2 takjes rozemarijn
250 g zachtkokende aardappelen
1,5 L kippenbouillon
120 g Bourgogne aux truffes
1 ui
1/2 wit van prei
1 kruidentuiltje
4 kwarteleitjes

Aardappelsoep met truffelkaas en kwartelei
20-30 min
Feestelijk lekker ! 
0
0

Oosterse spitskoolsoep met scampi's

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 12/04/2022 - 09:21
1493850
0
Aantal personen
4.00
Niet zelf bedacht
marcdepester
0
Belgisch
Soep
400 ml kokosmelk
1 look teentje
2 el worteljulienne
1 tl paprikapoeder
800 ml kippenbouillon
1 stengel citroengras
1 el gember
16 scampi's ( darmkanaal eruit en gepeld)
1/2 spitskool
1 chilipeper
1 lente-ui
Oosterse spitskoolsoep met scampi's
20-30 min
Heerlijke soep die niet moeilijk is om te bereiden 
0
0

Granola / Cruesli

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 02/19/2022 - 13:07
1492048
0
Aantal personen
4.00
Niet zelf bedacht
shianna
0
1.00
Nederlands
Ontbijt
250 gram havervlokken
150 gram gemengde noten, amandelen, hazelnoten, pecannoten
50 gram gemende zaden (ik heb een salade-mix van de natuurwinkel genomen met zonnebloem-, pompoen- en
pijnboompitten, wel zo handig)
50 gram gemalen kokos
20 gram sesamzaad
3 el ahornsiroop (of honing)
4 el zonnebloemolie
2 el gembersiroop
1 tl kaneel

Je kunt allerlei andere mixen maken, hieronder wat inspiratie van de website leuke recepten.

Havermout
Gebruik als basis van granola onbewerkte en hele havermout. Geen fijngemalen vlokken dus, maar zo grof mogelijk. Wanneer je glutenvrij eet kun je glutenvrije havermout gebruiken of sla je deze stap over.

Noten
Noten zorgen voor een bite in je granola en zijn natuurlijk gezond. Kies voor ongezouten en ongebrande noten. Denk aan cashewnoten, hazelnoten, amandelen, walnoten, pecannoten of je andere favoriete noten.

Zaden en pitten
Voor een extra toevoeging kun je zaden en pitten toevoegen. Hierbij kun je denken aan zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten, chiazaad of sesamzaad. Ook hier is alles mogelijk en lekker in de granola.

Specerijen
Het ultieme specerij voor granola is toch wel kaneel. Onwijs gezond en erg lekker in de granola. Maar je kunt ook bijvoorbeeld kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat en uiteraard niet te missen cacaopoeder toevoegen. Lekker experimenteren. Wees voorzichtig met specerijen zoals kardemom, gember en nootmuskaat, deze smaken zijn vrij sterk.

Fruit
Gedroogd fruit is onwijs lekker in granola voor een fruitige twist. Erg lekker in de granola zijn abrikozen, bananenchips, cranberry;s, rozijnen, ananas of wat jij maar kan bedenken!

Olie
Dit is essentieel in een granola, want de olie zorgt ervoor dat dat de granola brokken lekker knapperig worden. Gebruik bijvoorbeeld kokosolie of zonnebloemolie.

Honing
Ook honing zorgt voor de plakkerigheid zodat er brokken knapperige granola ontstaan. Daarnaast zorgt honing ook voor een mooie kleur en glans en wat zoetigheid. Honing kun je ook vervangen door ahornsiroop, agavesiroop of dadelstroop.

Smaakmakers
Het creatieve deel van de granola komt hierbij kijken, want je kunt experimenteren met smaakmakers zoals koffie, koekkruiden of kokos. Mocht je van kokos houden voeg dit dan zeker toe want dit is erg lekker in granola.

20-30 min
Op de website van lekker tafelen vond ik dit supermakkelike recept om zelf granola te maken. Ik kocht het altijd kant en klaar, maar wilde liever vers. Het is net als zelf koekjes maken, eenmaal zelfgemaakt, wil je niet meer kant en klaar. Het is een basisrecept en je kunt er eindeloos mee varieren. 
Als je het recept notenvrij wil maken, is het gewoon een kwestie van weglaten. De honing kun je vervangen door mapel sirup als je geen honing wil eten. 
In het originele recept wordt gebruik gemaakt van quinoavlokken; vanwege het milieuimpact hiervan gebruik ik liever extra havervlokken. 
0
0

Kwarktaart met Glühwein

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 12/30/2021 - 13:02
1491333
0
Aantal personen
7.00
Zelf bedacht
Tassiesfoodfavorites
0
Nederlands
Banket
100 gram boter
300 gram roomboter speculaas molens + 40 gram speculaas kruimels voor de topping
6 gelatine blaadjes (
100 ml melk
250 ml verse slagroom
500 gram kwark
300 ml glühwein
> 120 min
Op zoek naar een last minute bak recept voor oudjaarsavond? Probeer deze heerlijk kwarktaart met Glühwein en een bodem en topping van speculaas.
0
0

Kniepertjes

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 12/28/2021 - 15:45
1491307
0
Aantal personen
4.00
Niet zelf bedacht
tanjawibbelink
0
60.00
Nederlands
Banket
Ingrediënten

250 g boter
400 g witte (basterd)suiker
3 tot 4 eieren
500 g bloem
2 theelepels kaneel of anijs
1 schone borrel (jonge jenever).

Voor rollechies wordt hieraan water toegevoegd tot een dunner, meer pannenkoekachtig beslag ontstaat ( +- 600 ml)

Kniepertjes
> 120 min
Traditionele wafels voor oud en nieuw
3
0

Gevulde vijgen

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 12/24/2021 - 11:23
1491251
0
Aantal personen
4.00
Niet zelf bedacht
marcdepester
0
Belgisch
Borrelhapje
4 vijgen (verse)
20 gram pijnboompitten (geroosterd)
5 gram basilicumblaadjes
100 gram kruidenkaas
4 plakjes prosciutto
1 eetlepel honing
peper
zout
Gevulde vijgen
10-20 min
Feestelijk warm hapje uit de oven 
0
0