griesmeelpudding met port-pruimen

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 04/21/2001 - 16:11
Bereidingswijze
maak de pudding: week de blaadjes gelatine in ruim koud water tot ze zacht zijn. breng intussen de melk met 60 gr van de suiker en de vanillesuiker aan de kook. voeg het griesmeel al roerende toe en laat het mengsel op laag vuur al roerende ca. 5 min. zachtjes koken. neem de pan van het vuur en los de goed uitgeknepen gelatine op in het griesmeelmengsel. splits het ei en roer de dooier door het griesmeelmengsel. doe het griesmeelmengsel over in een kom en zet die in een bak met ijswater en laat het mengsel onder af en toe roeren iets dikker worden. klop in een grote kom het eiwit stijf. spatel de slagroom door het griesmeelmengsel, schep het mengsel op het eiwit en spatel het geheel voorzichtig door elkaar. doe het mengsel over in een met koud water omgespoelde puddingvorm (inhoud ca. 1 liter) en laat de pudding ca. een nacht in de koelkast opstijven. maak de saus: pers de sinaasappels uit. doe het sinaasappelsap samen met de port en de gedroogde pruimen in een kom en laat de pruimen een nacht weken. doe de pruimen met het sap in een pan, voeg de suiker en een snufje kaneel toe en breng het mengsel aan de kook. laat de pruimen zachtjes zonder deksel in ca. 20 min. gaar worden. roer het aardappelmeel met 3 el water tot een glad papje en schenk dit al roerende bij de pruimensaus tot het vocht gebonden is. laat de saus afkoelen. maak de rand van de pudding voorzichtig los van de vorm en stort de pudding op een schaal. geef de saus er appart bij.
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
de voorbereidingen gebeuren wel de dag van te voren.
Ingrediƫnten
voor de pudding; 4 blaadjes gelatine, 1/2 l melk, 70 gr suiker, 2 zakjes vanillesuiker, 60 gr griesmeel, 1 ei, 1/8 l slagroom
voor de pruimensaus; 2 perssinaasappelen, 2 dl rode port, 18 gedroogde pruimen zonder pit, 2 el suiker, snufje kaneel, 1 1/2 tl aardappelmeel.
Bereidingstijd
0-10 min
Keuken
U
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
889539
Homepage ID
943161
Smaak
R
Teller
1101
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
4
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
poeder
Gelegenheid