Bereidingswijze
de gist in de lauwwarme melk oplossen.
De gesmolten en weer afgekooelde boter of margarine erbij voegen.
Dan de suiker, wat zout, de eieren en deel voor deel de bloem erbij roeren.
Het deeg flink beslaan, eventueel kneden met beiden handen en dan laten rijzen op een vochtige warme plaats-drie kwartier a 1 uur.
Het deeg weer doorwerken en dan uitrollen op een met bloem bestoven tafel tot een rechthoek van plus minus 50 bij 30 cm en anderhalve tot twee cm dikte.
In de helft van het deeg met een (drink)glas of koekjessteker 15 rondjes van plus minus 5 cm heel licht drukken.
Op elke rondje een schepje appelmoes leggen en de randen een beetje vochtig maken.
De andere helft van het deeg voorzichtig over de appelmoesrondjes draperen.
De rondjes nu stevig indrukken met een koekjessteker of (drink)glas en ze eruit halen.
De randen van de rondjes stevig op elkaar drukken.
Deze rondjes weer laten rijzen-na 15 tot 30 minuten op een bakplaat in een lauwwarme oven.
Het frituurvet warm(niet heet)laten worden, zodat er een witte damp vanaf komt.
hierin telkens 3 rondjes tegelijk frituren plus minus acht minuten zodat ze mooi goud-bruin en tegelijkertijd gaar worden.
De bollen op keukenpapier laten uitlekken de restjes deeg laten mee frituren
De gesmolten en weer afgekooelde boter of margarine erbij voegen.
Dan de suiker, wat zout, de eieren en deel voor deel de bloem erbij roeren.
Het deeg flink beslaan, eventueel kneden met beiden handen en dan laten rijzen op een vochtige warme plaats-drie kwartier a 1 uur.
Het deeg weer doorwerken en dan uitrollen op een met bloem bestoven tafel tot een rechthoek van plus minus 50 bij 30 cm en anderhalve tot twee cm dikte.
In de helft van het deeg met een (drink)glas of koekjessteker 15 rondjes van plus minus 5 cm heel licht drukken.
Op elke rondje een schepje appelmoes leggen en de randen een beetje vochtig maken.
De andere helft van het deeg voorzichtig over de appelmoesrondjes draperen.
De rondjes nu stevig indrukken met een koekjessteker of (drink)glas en ze eruit halen.
De randen van de rondjes stevig op elkaar drukken.
Deze rondjes weer laten rijzen-na 15 tot 30 minuten op een bakplaat in een lauwwarme oven.
Het frituurvet warm(niet heet)laten worden, zodat er een witte damp vanaf komt.
hierin telkens 3 rondjes tegelijk frituren plus minus acht minuten zodat ze mooi goud-bruin en tegelijkertijd gaar worden.
De bollen op keukenpapier laten uitlekken de restjes deeg laten mee frituren
Aantal personen
15.00
Vertel iets leuks over dit recept
olliebollen
Ingrediƫnten
30 gram gist, 1 dl. melk, 100 gram boter of margarine, 50 gram basterdsuiker, zout, 4 eieren, 400 gram bloem, plus minus 250 gram appelmoes (liefst zelfgemaakt), frituurvet, kristalsuiker
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
807538
Homepage ID
883045
Smaak
R
Teller
1190
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
zorgen dat je alle ingredienten in huis hebt.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid