Bereidingswijze
Stap 1
– Minstens 2 uur voordat je begint met koken, spoel je de stukken kip grondig af en dep je ze helemaal droog met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen. Kruid aan beide kanten met peper en zout. Wees genereus en zorg ervoor dat je in alle hoeken en gaten komt. Zet opzij om "op te warmen" tot bijna kamertemperatuur. Ondertussen kunt u uw groenten (wortelen, uien, enz.) voorbereiden.
Verwarm je oven voor op 180 ° F (180 ° C) met een rek in het midden.
Stap 2
– Smelt in een grote koekenpan met zware bodem (of ovenvaste pan) 1 eetlepel boter en kook de spekreepjes op middelhoog vuur gedurende 7-8 minuten tot ze knapperig zijn. Zet opzij op een bord; was de koekenpan niet.
Stap 3
– Leg de stukjes kip in de pan en bak 5 minuten aan elke kant, tot de huid goudbruin is. Zet opzij met het spek; was de koekenpan niet.
Stap 4
– Voeg de wortelen, ui en knoflook toe aan de pan en bak ongeveer 10 minuten, af en toe roerend met een grote houten lepel, tot ze licht gekarameliseerd zijn.
-Giet de cognac , kippenbouillon, en de wijn wijn erbij en roer om - zorg ervoor dat je de stukjes van de bodem van de pan schraapt. Doe de stukjes kip terug in de pan en bestrooi met het spek en de takjes tijm. Breng aan de kook, dek af met een deksel en plaats in de oven. Laat 30 minuten koken, tot de kip gaar is en niet meer roze in het midden.
Stap 5
– Terwijl de kip in de oven kookt, smelt je 1 eetlepel boter in een pan op middelhoog vuur. Bak de champignons en sjalotten ongeveer 10 minuten, tot ze gaar zijn.
Stap 6
– Haal de kip uit de oven. Pureer in een kleine kom 1 eetlepel boter en 1 eetlepel bloem en roer deze met een vork door de pan (in het begin kunnen er klontjes ontstaan, maar deze lossen op tijdens het roeren). Voeg de sjalot/ champignons toe en laat op middelhoog vuur nog ongeveer 10 minuten sudderen om de saus iets in te dikken.
Breng op smaak met zout en peper en serveer bij witte rijst of aardappelpuree.
– Minstens 2 uur voordat je begint met koken, spoel je de stukken kip grondig af en dep je ze helemaal droog met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen. Kruid aan beide kanten met peper en zout. Wees genereus en zorg ervoor dat je in alle hoeken en gaten komt. Zet opzij om "op te warmen" tot bijna kamertemperatuur. Ondertussen kunt u uw groenten (wortelen, uien, enz.) voorbereiden.
Verwarm je oven voor op 180 ° F (180 ° C) met een rek in het midden.
Stap 2
– Smelt in een grote koekenpan met zware bodem (of ovenvaste pan) 1 eetlepel boter en kook de spekreepjes op middelhoog vuur gedurende 7-8 minuten tot ze knapperig zijn. Zet opzij op een bord; was de koekenpan niet.
Stap 3
– Leg de stukjes kip in de pan en bak 5 minuten aan elke kant, tot de huid goudbruin is. Zet opzij met het spek; was de koekenpan niet.
Stap 4
– Voeg de wortelen, ui en knoflook toe aan de pan en bak ongeveer 10 minuten, af en toe roerend met een grote houten lepel, tot ze licht gekarameliseerd zijn.
-Giet de cognac , kippenbouillon, en de wijn wijn erbij en roer om - zorg ervoor dat je de stukjes van de bodem van de pan schraapt. Doe de stukjes kip terug in de pan en bestrooi met het spek en de takjes tijm. Breng aan de kook, dek af met een deksel en plaats in de oven. Laat 30 minuten koken, tot de kip gaar is en niet meer roze in het midden.
Stap 5
– Terwijl de kip in de oven kookt, smelt je 1 eetlepel boter in een pan op middelhoog vuur. Bak de champignons en sjalotten ongeveer 10 minuten, tot ze gaar zijn.
Stap 6
– Haal de kip uit de oven. Pureer in een kleine kom 1 eetlepel boter en 1 eetlepel bloem en roer deze met een vork door de pan (in het begin kunnen er klontjes ontstaan, maar deze lossen op tijdens het roeren). Voeg de sjalot/ champignons toe en laat op middelhoog vuur nog ongeveer 10 minuten sudderen om de saus iets in te dikken.
Breng op smaak met zout en peper en serveer bij witte rijst of aardappelpuree.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Franse klassieker die super lekker smaakt en zeker niet moet onder doen voor de Coq au vin rouge !
Ingrediënten
1 hele kip in 8 stukken gesneden (zie kooktips)
Zout en zwarte peper, naar smaak
1 el boter ongezouten
4 reepjes spek ( circa 120 g), gesneden in lucifers van 1 cm dik
1 ui, gepeld en in blokjes gesneden
1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
1 grote wortel of 2 middelgrote (250 g) in rondjes van 1 cm dik gesneden
65 ml cognac
½ fles droge witte wijn
250 ml kippenbouillon
8 takjes tijm
Voor de champignons:
1 el boter ongezouten
250 g kleine champignons
6-8 zilveruitjes of kleine sjalotten, gepeld
afwerken :
1 el boter ongezouten, op kamertemperatuur
1 el bloem
Zout en zwarte peper, naar smaak
1 el boter ongezouten
4 reepjes spek ( circa 120 g), gesneden in lucifers van 1 cm dik
1 ui, gepeld en in blokjes gesneden
1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
1 grote wortel of 2 middelgrote (250 g) in rondjes van 1 cm dik gesneden
65 ml cognac
½ fles droge witte wijn
250 ml kippenbouillon
8 takjes tijm
Voor de champignons:
1 el boter ongezouten
250 g kleine champignons
6-8 zilveruitjes of kleine sjalotten, gepeld
afwerken :
1 el boter ongezouten, op kamertemperatuur
1 el bloem
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1493727
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
Pardon your French - kok = Audry
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid