Bereidingswijze
Braad het vlees zonder olie of boter in de oven voor 45 minuten in een braadpan of braadslede of bakplaat op 160 graden.
Na 45 minuten smeer je het vlees in met tomatenpuree, leg je grof gesneden wortel en ui erbij en braad je nogmaals voor 45 minuten.
Doe het gebraad met de overige groenten en kruiden in een grote soeppan met 5 liter water en breng aan de kook. Kook dit voor 3 uur. Roer niet door, maar haal wel het schuim ervan af.
Breng dan op een sudderstandje tot net onder kookpunt en sudderhet voor 5 uur.
Zet het vuur uit en laat een nacht afgedekt staan.
De volgende dag maak je de fond af. Zeef de fond door een zeef doek(anders pak je een zo fijn mogelijke zeef) en als deze nog niet stroperig genoeg is, dan kook je de fond in.
Giet in 2 afgekookte jampotjes en klaar is je fond.
(Zout zit hier niet in, zout moet je eigenlijk altijd pas toevoegen aan het einde van het terecht)
Deze fond was gemaakt van een erwtensoep pakket die nog net op tijd was ingevroren. Bestaande uit krabbetjes en merg.
Na 45 minuten smeer je het vlees in met tomatenpuree, leg je grof gesneden wortel en ui erbij en braad je nogmaals voor 45 minuten.
Doe het gebraad met de overige groenten en kruiden in een grote soeppan met 5 liter water en breng aan de kook. Kook dit voor 3 uur. Roer niet door, maar haal wel het schuim ervan af.
Breng dan op een sudderstandje tot net onder kookpunt en sudderhet voor 5 uur.
Zet het vuur uit en laat een nacht afgedekt staan.
De volgende dag maak je de fond af. Zeef de fond door een zeef doek(anders pak je een zo fijn mogelijke zeef) en als deze nog niet stroperig genoeg is, dan kook je de fond in.
Giet in 2 afgekookte jampotjes en klaar is je fond.
(Zout zit hier niet in, zout moet je eigenlijk altijd pas toevoegen aan het einde van het terecht)
Deze fond was gemaakt van een erwtensoep pakket die nog net op tijd was ingevroren. Bestaande uit krabbetjes en merg.
Aantal personen
6.00
Aantal stuks
2.00
Vertel iets leuks over dit recept
Vaak zie je van die soeppakketten bij het vleesschap in de aanbieding. Hier kun je heerlijke bouillon of fond van maken. Hier het recept voor een fond, die je kunt gebruiken in soepen, jus, stoofgerechten of meer. Fond is vaak een goede basis voor heel veel sauzen en een goede smaakversterker.
Met dit recept maak je ongeveer 2 potten, 1 voor in de koelkast en 1 voor in de diepvries.
Ik gebruik dit in plaats van de bouillonblokjes die je overal in zou moeten stouwen. Dit is veeeeel lekkerder!! En ook minder zout! Een aanrader om standaard in je koelkast of diepvries te hebben.
Met dit recept maak je ongeveer 2 potten, 1 voor in de koelkast en 1 voor in de diepvries.
Ik gebruik dit in plaats van de bouillonblokjes die je overal in zou moeten stouwen. Dit is veeeeel lekkerder!! En ook minder zout! Een aanrader om standaard in je koelkast of diepvries te hebben.
Ingrediƫnten
Vlees met merg
Ui
2 winterpenen
1 stengel bleekselderij
1 teen knoflook
1 laurierblaadje
bosje tijm
Peperkorrels
1 el tomatenpuree
Ui
2 winterpenen
1 stengel bleekselderij
1 teen knoflook
1 laurierblaadje
bosje tijm
Peperkorrels
1 el tomatenpuree
Hulpmiddelen & keukengerei
Braadslee, soeppan
Leuke tips
Voor een lekkere jus: bak een eetlepel bloem in het braadvocht voor 1 minuut, doe een eetlepel fond erbij,
Scheutje sojasaus erbij en een flinke scheut water en klaar is je jus!
Scheutje sojasaus erbij en een flinke scheut water en klaar is je jus!
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Belgisch
Soort gerecht / gang
Saus/dressing
Recept ID
1492777
Homepage ID
3038006
Teller
0
Bron
Meerdanvlees.nl aangepast naar smaak
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid