Bereidingswijze
Witlof
Verhit de olie in de koekenpan. Bak hierin de shiitake rondom bruin. Bak het sjalotje even mee tot glazig. Maak op smaak met peper, zout en sojasaus. Hal de shiitake uit de pan en zet even apart.
Was de witlof en snij de struikjes in de lengte in tweeën.
Smelt de boter in een grote koekenpan.
Bak de witlof onder regelmatig keren op een lage warmtebron.
Kruid de witlof, als deze beetgaar (plm. 15minuten ) is, met zout, peper en gedroogde tijm.
(Ik heb halverwege de tijd een deksel op de pan gezet.)
Aardappelpuree
Kook de aardappelen gaar in water met zout. Laat de aardappelen nog even goed droog stomen. Voeg de melk toe en verwarm de melk nog even samen met de aardappelen. Voeg de boter toe. Stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper. Maak de puree op smaak met zout en peper.
Doe eerst de witlof in de ovenschaal. Verdeel de paddenstoelen over de witlof. Bedek het geheel daarna met een laag aardappelpuree.
Meng de geraspte kaas met het paneermeel. Strooi dit over de aardappelpuree en zet de schaal plm. 25 minuten in het midden van de op 180/200 graden voorverwarmde oven.
N.B. Door de kaas te mengen met het paneermeel krijg je een extra lekker knapperig korstje op de ovenschotel.
Verhit de olie in de koekenpan. Bak hierin de shiitake rondom bruin. Bak het sjalotje even mee tot glazig. Maak op smaak met peper, zout en sojasaus. Hal de shiitake uit de pan en zet even apart.
Was de witlof en snij de struikjes in de lengte in tweeën.
Smelt de boter in een grote koekenpan.
Bak de witlof onder regelmatig keren op een lage warmtebron.
Kruid de witlof, als deze beetgaar (plm. 15minuten ) is, met zout, peper en gedroogde tijm.
(Ik heb halverwege de tijd een deksel op de pan gezet.)
Aardappelpuree
Kook de aardappelen gaar in water met zout. Laat de aardappelen nog even goed droog stomen. Voeg de melk toe en verwarm de melk nog even samen met de aardappelen. Voeg de boter toe. Stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper. Maak de puree op smaak met zout en peper.
Doe eerst de witlof in de ovenschaal. Verdeel de paddenstoelen over de witlof. Bedek het geheel daarna met een laag aardappelpuree.
Meng de geraspte kaas met het paneermeel. Strooi dit over de aardappelpuree en zet de schaal plm. 25 minuten in het midden van de op 180/200 graden voorverwarmde oven.
N.B. Door de kaas te mengen met het paneermeel krijg je een extra lekker knapperig korstje op de ovenschotel.
Afbeelding
Aantal personen
2.00
Vertel iets leuks over dit recept
De witlof in deze ovenschotel wordt tevoren niet gekookt, maar gebakken in boter.
Op deze manier is de witlof super lekker. Je wilt niet anders meer.
De gebakken shiitake met sojasaus passen heel goed bij de smaak van de witlof.
Samen met de lekkere aardappelpuree en een knapperig korstje van geraspte kaas met paneermeel wordt het SMULLEN.
Op deze manier is de witlof super lekker. Je wilt niet anders meer.
De gebakken shiitake met sojasaus passen heel goed bij de smaak van de witlof.
Samen met de lekkere aardappelpuree en een knapperig korstje van geraspte kaas met paneermeel wordt het SMULLEN.
Ingrediënten
Witlof
4 struikjes witlof
2 eetlepels roomboter
peper, zout
2 theelepels gedroogde tijm
100 gram shiitake of andere paddenstoelen naar smaak, in stukjes
1 klein sjalotje, gesnipperd
1 eetlepel zonnebloemolie
3 eetlepels sojasaus
Aardappelpuree
Plm. 500 gram kruimige aardappelen
1 dl melk
15 gram roomboter
zout, peper
50 gram geraspte belegen kaas
3 eetlepels (Panko) paneermeel
4 struikjes witlof
2 eetlepels roomboter
peper, zout
2 theelepels gedroogde tijm
100 gram shiitake of andere paddenstoelen naar smaak, in stukjes
1 klein sjalotje, gesnipperd
1 eetlepel zonnebloemolie
3 eetlepels sojasaus
Aardappelpuree
Plm. 500 gram kruimige aardappelen
1 dl melk
15 gram roomboter
zout, peper
50 gram geraspte belegen kaas
3 eetlepels (Panko) paneermeel
Hulpmiddelen & keukengerei
pan voor de aardappelen
hapjespan of grote koekenpan
ovenschaal
aardappelstamper
hapjespan of grote koekenpan
ovenschaal
aardappelstamper
Leuke tips
In plaats van shiitake zijn kastanjechampignons ook lekker.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Vegetarisch
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1492065
Homepage ID
886977
Teller
0
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Histaminevrij
Vegetarisch
Gelegenheid