Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 150 graden, hete lucht.
Meng de droge ingrediënten met elkaar en meng olie en siropen met elkaar. Spreid het droge mengsel uit op een bakplaat en sprenkel hier het olie/siroop-mengsel over. Roer het goed om en spreid het mengsel goed uit. Zet 15-20 minuten in de oven en roer het mengsel elke 5 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola afkoelen. Houd vooral op het laatst de granola in de gaten, want dan kan het erg hard gaan en wordt het mengsel donker.
Houd je van gedroogd fruit door je granola, voeg dit dan toe nadat je ‘ontbijtmix' is afgekoeld.
Meng de droge ingrediënten met elkaar en meng olie en siropen met elkaar. Spreid het droge mengsel uit op een bakplaat en sprenkel hier het olie/siroop-mengsel over. Roer het goed om en spreid het mengsel goed uit. Zet 15-20 minuten in de oven en roer het mengsel elke 5 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola afkoelen. Houd vooral op het laatst de granola in de gaten, want dan kan het erg hard gaan en wordt het mengsel donker.
Houd je van gedroogd fruit door je granola, voeg dit dan toe nadat je ‘ontbijtmix' is afgekoeld.
Aantal personen
4.00
Aantal stuks
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
Op de website van lekker tafelen vond ik dit supermakkelike recept om zelf granola te maken. Ik kocht het altijd kant en klaar, maar wilde liever vers. Het is net als zelf koekjes maken, eenmaal zelfgemaakt, wil je niet meer kant en klaar. Het is een basisrecept en je kunt er eindeloos mee varieren.
Als je het recept notenvrij wil maken, is het gewoon een kwestie van weglaten. De honing kun je vervangen door mapel sirup als je geen honing wil eten.
In het originele recept wordt gebruik gemaakt van quinoavlokken; vanwege het milieuimpact hiervan gebruik ik liever extra havervlokken.
Als je het recept notenvrij wil maken, is het gewoon een kwestie van weglaten. De honing kun je vervangen door mapel sirup als je geen honing wil eten.
In het originele recept wordt gebruik gemaakt van quinoavlokken; vanwege het milieuimpact hiervan gebruik ik liever extra havervlokken.
Ingrediënten
250 gram havervlokken
150 gram gemengde noten, amandelen, hazelnoten, pecannoten
50 gram gemende zaden (ik heb een salade-mix van de natuurwinkel genomen met zonnebloem-, pompoen- en
pijnboompitten, wel zo handig)
50 gram gemalen kokos
20 gram sesamzaad
3 el ahornsiroop (of honing)
4 el zonnebloemolie
2 el gembersiroop
1 tl kaneel
Je kunt allerlei andere mixen maken, hieronder wat inspiratie van de website leuke recepten.
Havermout
Gebruik als basis van granola onbewerkte en hele havermout. Geen fijngemalen vlokken dus, maar zo grof mogelijk. Wanneer je glutenvrij eet kun je glutenvrije havermout gebruiken of sla je deze stap over.
Noten
Noten zorgen voor een bite in je granola en zijn natuurlijk gezond. Kies voor ongezouten en ongebrande noten. Denk aan cashewnoten, hazelnoten, amandelen, walnoten, pecannoten of je andere favoriete noten.
Zaden en pitten
Voor een extra toevoeging kun je zaden en pitten toevoegen. Hierbij kun je denken aan zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten, chiazaad of sesamzaad. Ook hier is alles mogelijk en lekker in de granola.
Specerijen
Het ultieme specerij voor granola is toch wel kaneel. Onwijs gezond en erg lekker in de granola. Maar je kunt ook bijvoorbeeld kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat en uiteraard niet te missen cacaopoeder toevoegen. Lekker experimenteren. Wees voorzichtig met specerijen zoals kardemom, gember en nootmuskaat, deze smaken zijn vrij sterk.
Fruit
Gedroogd fruit is onwijs lekker in granola voor een fruitige twist. Erg lekker in de granola zijn abrikozen, bananenchips, cranberry;s, rozijnen, ananas of wat jij maar kan bedenken!
Olie
Dit is essentieel in een granola, want de olie zorgt ervoor dat dat de granola brokken lekker knapperig worden. Gebruik bijvoorbeeld kokosolie of zonnebloemolie.
Honing
Ook honing zorgt voor de plakkerigheid zodat er brokken knapperige granola ontstaan. Daarnaast zorgt honing ook voor een mooie kleur en glans en wat zoetigheid. Honing kun je ook vervangen door ahornsiroop, agavesiroop of dadelstroop.
Smaakmakers
Het creatieve deel van de granola komt hierbij kijken, want je kunt experimenteren met smaakmakers zoals koffie, koekkruiden of kokos. Mocht je van kokos houden voeg dit dan zeker toe want dit is erg lekker in granola.
150 gram gemengde noten, amandelen, hazelnoten, pecannoten
50 gram gemende zaden (ik heb een salade-mix van de natuurwinkel genomen met zonnebloem-, pompoen- en
pijnboompitten, wel zo handig)
50 gram gemalen kokos
20 gram sesamzaad
3 el ahornsiroop (of honing)
4 el zonnebloemolie
2 el gembersiroop
1 tl kaneel
Je kunt allerlei andere mixen maken, hieronder wat inspiratie van de website leuke recepten.
Havermout
Gebruik als basis van granola onbewerkte en hele havermout. Geen fijngemalen vlokken dus, maar zo grof mogelijk. Wanneer je glutenvrij eet kun je glutenvrije havermout gebruiken of sla je deze stap over.
Noten
Noten zorgen voor een bite in je granola en zijn natuurlijk gezond. Kies voor ongezouten en ongebrande noten. Denk aan cashewnoten, hazelnoten, amandelen, walnoten, pecannoten of je andere favoriete noten.
Zaden en pitten
Voor een extra toevoeging kun je zaden en pitten toevoegen. Hierbij kun je denken aan zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten, chiazaad of sesamzaad. Ook hier is alles mogelijk en lekker in de granola.
Specerijen
Het ultieme specerij voor granola is toch wel kaneel. Onwijs gezond en erg lekker in de granola. Maar je kunt ook bijvoorbeeld kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat en uiteraard niet te missen cacaopoeder toevoegen. Lekker experimenteren. Wees voorzichtig met specerijen zoals kardemom, gember en nootmuskaat, deze smaken zijn vrij sterk.
Fruit
Gedroogd fruit is onwijs lekker in granola voor een fruitige twist. Erg lekker in de granola zijn abrikozen, bananenchips, cranberry;s, rozijnen, ananas of wat jij maar kan bedenken!
Olie
Dit is essentieel in een granola, want de olie zorgt ervoor dat dat de granola brokken lekker knapperig worden. Gebruik bijvoorbeeld kokosolie of zonnebloemolie.
Honing
Ook honing zorgt voor de plakkerigheid zodat er brokken knapperige granola ontstaan. Daarnaast zorgt honing ook voor een mooie kleur en glans en wat zoetigheid. Honing kun je ook vervangen door ahornsiroop, agavesiroop of dadelstroop.
Smaakmakers
Het creatieve deel van de granola komt hierbij kijken, want je kunt experimenteren met smaakmakers zoals koffie, koekkruiden of kokos. Mocht je van kokos houden voeg dit dan zeker toe want dit is erg lekker in granola.
Hulpmiddelen & keukengerei
oven, bakblikken, grote kom
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Ontbijt
Recept ID
1492048
Homepage ID
1917226
Teller
0
Bron
https://lekkertafelen.nl/recepten/ontbijt-en-lunch/granola-maak-je-eigen-cruesli/
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Koemelkvrij
Glutenvrij
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Histaminevrij
Gelegenheid