Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 200 graden boven- en onder-warmte.
b]Zuurkool]
Verhit de boter in een pan. Smoor hierin de uisnippers zacht en glazig. Voeg de appelblokjes toe en bak deze even mee. Doe dan de zuurkool erbij en roer alles goed door. Voeg de kruiden, witte wijn of appelsap en de honing eraan toe. Breng alles aan de kook en laat de zuurkool in een open pan (dus zonder deksel) en onder voortdurend roeren in plm. 20 minuten gaar worden. Zuurkoop onderin de ovenschaal verdelen.
Pittig gehakt:
Olie verhitten in de pan. Gehakt rul bakken. Uisnippers even meebakken.
Gehakt op smaak maken met sambal en ketjap.
Gehakt verdelen over de zuurkool.
Aardappelpuree:
Kook de aardappelen gaar in water met zout. Laat de aardappelen goed droog stomen op een lage warmtebron. Giet de melk erbij en verwarm de melk samen met de aardappelen.
Voeg de boter toe. Stamp de aardappelen met de aardappelstamper. Maak de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Verdeel de aardappelpuree over de zuurkool en het gehakt in de ovenschaal.
Verdeel de repen ontbijtspek naast elkaar over de aardappelpuree en zet de schaal plm. 25 tot 30 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.
Het spek is dan lekker knapperig en bruin, maar is wel gekrompen (zie foto).
b]Zuurkool]
Verhit de boter in een pan. Smoor hierin de uisnippers zacht en glazig. Voeg de appelblokjes toe en bak deze even mee. Doe dan de zuurkool erbij en roer alles goed door. Voeg de kruiden, witte wijn of appelsap en de honing eraan toe. Breng alles aan de kook en laat de zuurkool in een open pan (dus zonder deksel) en onder voortdurend roeren in plm. 20 minuten gaar worden. Zuurkoop onderin de ovenschaal verdelen.
Pittig gehakt:
Olie verhitten in de pan. Gehakt rul bakken. Uisnippers even meebakken.
Gehakt op smaak maken met sambal en ketjap.
Gehakt verdelen over de zuurkool.
Aardappelpuree:
Kook de aardappelen gaar in water met zout. Laat de aardappelen goed droog stomen op een lage warmtebron. Giet de melk erbij en verwarm de melk samen met de aardappelen.
Voeg de boter toe. Stamp de aardappelen met de aardappelstamper. Maak de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Verdeel de aardappelpuree over de zuurkool en het gehakt in de ovenschaal.
Verdeel de repen ontbijtspek naast elkaar over de aardappelpuree en zet de schaal plm. 25 tot 30 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.
Het spek is dan lekker knapperig en bruin, maar is wel gekrompen (zie foto).
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
De zuurkool onder in de ovenschaal maak ik eigenlijk altijd op dezelfde manier. Met appel, licht gebakken uisnippers en een beetje honing of suiker omdat ik niet van dat hele zure hou.
De tweede laag bestaat uit pittg gekruid gehakt (ketjap en sambal) en daarna de aardappelpuree met een laagje ontbijtspek. Wij vonden dit een hele lekkere combinatie.
De tweede laag bestaat uit pittg gekruid gehakt (ketjap en sambal) en daarna de aardappelpuree met een laagje ontbijtspek. Wij vonden dit een hele lekkere combinatie.
Ingrediƫnten
Zuurkool:
500 gram zuurkool, naturel
10 gram (room)boter
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 flinke appel (Goudrenet of Elstar), gesnipperd
1 eetlepel vloeibare honing
1 glas witte wijn of appelsap
1 laurierblad
Plm. 6 geplette jeneverbessen
Peper
Pittig gekruid gehakt
Plm. 350 gram rundergehakt
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 eetlepels zonnebloemolie
Peper, zout
1 Ć 2 theelepels sambal oelek
3 eetlepels ketjap manis
Aardappelpuree
800 gram kruimige aardappelen
2 dl melk
30 gram roomboter
zout, versgemalen peper en nootmuskaat
Lange repen ontbijtspek (zie foto)
500 gram zuurkool, naturel
10 gram (room)boter
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 flinke appel (Goudrenet of Elstar), gesnipperd
1 eetlepel vloeibare honing
1 glas witte wijn of appelsap
1 laurierblad
Plm. 6 geplette jeneverbessen
Peper
Pittig gekruid gehakt
Plm. 350 gram rundergehakt
1 middelgrote ui, gesnipperd
2 eetlepels zonnebloemolie
Peper, zout
1 Ć 2 theelepels sambal oelek
3 eetlepels ketjap manis
Aardappelpuree
800 gram kruimige aardappelen
2 dl melk
30 gram roomboter
zout, versgemalen peper en nootmuskaat
Lange repen ontbijtspek (zie foto)
Hulpmiddelen & keukengerei
pannen
ovenschaal
ovenschaal
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Fusion
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1491513
Homepage ID
886977
Teller
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Glutenvrij
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Gelegenheid