Bereidingswijze
Verwarm de oven voorop 200 graden boven- en onder-warmte.
Kook de aardappelplakjes gaar in water met zout. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Verhit de boter in een hapjespan of grote koekenpan en smelt de suiker in de boter.
Bak de repen witlof op een middelhoge warmtebron in de gekaramelliseerde boter. Af en toe omdraaien. Blus af met de witte wijn.
Verdeel wat van de crema di balsamico over de witlof.
Doe het deksel op de pan en laat de witlof een paar minuten zachtjes garen.
Haal het deksel van de pan. Meng de aardappelen en de ham door de witlof (zie foto).
Verwarm de crème fraîche in een pannetje en smelt hierin de in stukjes gesneden gorgonzola.
Verdeel de gorgonzolasaus over de witlof-aardappelschotel.
Zet de pan (of schaal) plm. 30 tot 35minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot alles een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
Kook de aardappelplakjes gaar in water met zout. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Verhit de boter in een hapjespan of grote koekenpan en smelt de suiker in de boter.
Bak de repen witlof op een middelhoge warmtebron in de gekaramelliseerde boter. Af en toe omdraaien. Blus af met de witte wijn.
Verdeel wat van de crema di balsamico over de witlof.
Doe het deksel op de pan en laat de witlof een paar minuten zachtjes garen.
Haal het deksel van de pan. Meng de aardappelen en de ham door de witlof (zie foto).
Verwarm de crème fraîche in een pannetje en smelt hierin de in stukjes gesneden gorgonzola.
Verdeel de gorgonzolasaus over de witlof-aardappelschotel.
Zet de pan (of schaal) plm. 30 tot 35minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot alles een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
Afbeelding
Aantal personen
2.00
Vertel iets leuks over dit recept
Dit is echt mijn allerlekkerste witlofschotel die ik ooit gemaakt heb. Overheerlijk !!. Witlof gekaramelliseerd met roomboter en suiker, een beetje balsamicocrème erover. Gemengd met voorgekookte aardappeltjes en lekkere achterham. Dan gegratineerd met de gorgonzola vermengd met de crème fraîche. We vonden het jammer toen het op was. Ik moest mijn man beloven dat ik dit zeker nog een keer zou maken. Beloofd !!
Ingrediënten
350 gram kruimig kokende aardappelen, in plakjes
15 gram roomboter
1 eetlepel suiker
3 struikjes witlof, in de lengte in repen gesneden
100 gram Italiaanse gekookte ham, in grove repen
Borrelglas witte wijn
1 eetlepel crema di balsamico (balsamico-crème)
Peper, zout
50 gram gorgonzola dolce, in kleine stukjes
100 ml crème fraiche
15 gram roomboter
1 eetlepel suiker
3 struikjes witlof, in de lengte in repen gesneden
100 gram Italiaanse gekookte ham, in grove repen
Borrelglas witte wijn
1 eetlepel crema di balsamico (balsamico-crème)
Peper, zout
50 gram gorgonzola dolce, in kleine stukjes
100 ml crème fraiche
Hulpmiddelen & keukengerei
hapjespan of grote koekenpan
eventueel ovenschotel
eventueel ovenschotel
Leuke tips
Hou je niet van gorgonzola of andere blauwe kaas? Je kunt ook geitenkaas gebruiken of boursin. Ook lekker.
Bereidingstijd
10-20 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1488143
Homepage ID
886977
Teller
353
Drank
Uit
Bookmarked
12
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Gelegenheid