Ovenschotel gebakken witlof met spekjes appel en gember

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 04/18/2021 - 17:51
Bereidingswijze
Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet de aardappelen af en laat ze goed droogstomen. Maak van de aardappelen met de warme melk een stevige aardappelpuree.

Verhit de olie in een hapjespan of grote koekenpan.
Bak hierin de spekreepjes lichtbruin en knapperig.
Bak de sjalot-snippers en de stukjes appel even mee.
Doe de witlof erbij en bak de witlof op hoge warmtebron plm. 3 minuten mee onder voortdurend omscheppen.
Voeg de gembersiroop hieraan toe en bak nu zolang tot het vocht is verdwenen en de witlof is gaan karamelliseren.
Schep de witlof door de aardappelpuree.
Maak op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een paar druppels tabasco.Doe de stamppot over in een ovenschaal.
Bedek de stamppot met een dunne laag geraspte kaas en laat plm. 20 minuten bakken in het midden van een op 200 graden voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten.
Afbeelding
Ovenschotel gebakken witlof met spekjes appel en gember
Ovenschotel gebakken witlof met spekjes appel en gember
Ovenschotel gebakken witlof met spekjes appel en gember
Aantal personen
2.00
Vertel iets leuks over dit recept
De witlof wordt gebakken (gekaramelliseerd) met de gember-woksaus. Witlof, spekjes, appel en gember vormen een heerlijke combinatie. De aardappelen heb ik gestampt, er een stevige puree van gemaakt en de gekaramelliseerde witlof door de aardappelpuree gemengd. Daarna de schaal met een klein beetje kaas nog even in de oven.
Hou je niet van kaas doe er dan een laagje panko of paneermeel over.
Wij hebben er saucijzen bij gegeten die ik tevoren rondom bruin had gebakken en met de witlof in de oven verder heb gegaard. (ziefoto). Erg lekker allemaal.
Je kunt de witlof natuurlijk ook als bijgerecht eten, dus zonder de aardappelpuree, maar bijvoorbeeld een gekookte aardappel ernaast
Ingrediƫnten
600 gram kruimige aardappelen
50 ml warme melk
4 stronkjes witlof, in ringen gesneden
1 eetlepel zonnebloemolie
100 gram magere gerookte spekreepjes
1 sjalotje, gesnipperd
1 appel (Elstar), geschild zonder klokhuis, in kleine stukjes
Peper, zout
Mespunt nootmuskaat
4 eetlepels gembersiroop (woksaus Conimex)
Paar druppels tabasco
25 gram geraspte belegen kaas
Hulpmiddelen & keukengerei
pan voor de aardappelen
grote koekenpan of hapjespan
ovenschotel
Leuke tips
Hou je niet van kaas doe er dan een laagje panko of paneermeel over.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1487323
Homepage ID
886977
Teller
611
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
14
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Glutenvrij
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Author Image
pwiggers
Gelegenheid