Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onder-warmte.
Kook de plakjes aardappel plm. 5 minuten in water met zout. Laat uitlekken in een vergiet of zeef.
Kook de bloemkool in plm. 5minuten beetgaar in water met zout. Laat de bloemkool goed uitlekken in een vergiet of zeef.
Bak de pancetta of bacon bruin en knapperig in een droge koekenpan.
Kaassaus:
Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Laat dit een paar minuten zachtjes garen.
Meng nu beetje bij beetje de room erdoor. Steeds als de room is opgenomen en er geen klontjes meer zijn doe je er weer een beetje room bij. Laat de saus nu even zachtjes pruttelen. Is de saus te dik vul dan aan met een beetje melk.
Roer de verkruimelde kruidenbouillontablet, mosterd en de gorgonzola (blauwe kaas) door de saus. Maak op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Doe de bloemkool in een ovenschaal. Meng de spekjes door de bloemkool.
Verdeel de aardappelplakjes hierover.
Giet de saus over de aardappeltjes en strooi er nog wat vers geraspte Parmezaanse kaas of geraspte belegen kaas over.
Zet de schaal in het midden van de oven en bak de ovenschotel plm. 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot alles een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
Kook de plakjes aardappel plm. 5 minuten in water met zout. Laat uitlekken in een vergiet of zeef.
Kook de bloemkool in plm. 5minuten beetgaar in water met zout. Laat de bloemkool goed uitlekken in een vergiet of zeef.
Bak de pancetta of bacon bruin en knapperig in een droge koekenpan.
Kaassaus:
Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Laat dit een paar minuten zachtjes garen.
Meng nu beetje bij beetje de room erdoor. Steeds als de room is opgenomen en er geen klontjes meer zijn doe je er weer een beetje room bij. Laat de saus nu even zachtjes pruttelen. Is de saus te dik vul dan aan met een beetje melk.
Roer de verkruimelde kruidenbouillontablet, mosterd en de gorgonzola (blauwe kaas) door de saus. Maak op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Doe de bloemkool in een ovenschaal. Meng de spekjes door de bloemkool.
Verdeel de aardappelplakjes hierover.
Giet de saus over de aardappeltjes en strooi er nog wat vers geraspte Parmezaanse kaas of geraspte belegen kaas over.
Zet de schaal in het midden van de oven en bak de ovenschotel plm. 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot alles een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
Afbeelding
Aantal personen
2.00
Vertel iets leuks over dit recept
Bloemkool even voorkoken. Aardappelschijfjes even voorkoken (of voorgekookte aardappelschijfjes kopen kan ook). Pancetta (spekjes) knapperig bakken en door de voorgekookte bloemkoolroosjes mengen. Daarover een heerlijke romige gorgonzolasaus. Lust je geen gorgonzola? Dat is jammer.
N.B.Ook lekker met broccoli of romanesco.
Wil je het geheel wat minder calorierijk maken, neem dan melk in plaats van room.
N.B.Ook lekker met broccoli of romanesco.
Wil je het geheel wat minder calorierijk maken, neem dan melk in plaats van room.
Ingrediƫnten
3 flinke aardappels in plakjes
1 kleine bloemkool, in roosjes
75 gram pancetta (Italiaans spek) of bacon in kleine stukjes
Kaassaus<><><><><><><><><><>
1 kleine bloemkool, in roosjes
75 gram pancetta (Italiaans spek) of bacon in kleine stukjes
Kaassaus<><><><><><><><><><>
Hulpmiddelen & keukengerei
vergiet
pannen voor bloemkool, aardappelplakjes en sausje
pannen voor bloemkool, aardappelplakjes en sausje
Leuke tips
Lekker met een salade.
Deze ovenschotel is ook lekker met broccoli of romanesco.
Deze ovenschotel is ook lekker met broccoli of romanesco.
Bereidingstijd
10-20 min
Keuken
Italiaans
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1486691
Homepage ID
886977
Teller
1542
Drank
Uit
Bookmarked
4
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Glutenvrij
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Histaminevrij
Gelegenheid