Baked Beans met rum uit de oven

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 01/31/2021 - 19:47
Bereidingswijze
Bij gebruik van gedroogde bonen, de bonen de avond tevoren wassen en in 1 ½ liter water weken. De volgende dag in hetzelfde water (zonder zout) bijna gaar koken (de bonen gaan nog in de oven; anders worden ze te zacht.
N.B. Als je bij het koken al zout in de bonen doet dan duurt het langer voordat de bonen gaar worden.

Oven voorwarmen op 200 graden.
Boter verhitten in een flinke pan.
Spek hierin lichtbruin bakken. Ui en knoflook meebakken toe glazig.
Dan alle overige ingrediënten: kruidnagel, stroop, tomatenpuree, mosterd, tijm en rum hieraan toevoegen. Alles goed door elkaar roeren.
Uitgelekte witte bonen erdoor mengen. Op smaak maken met zout en zwarte peper.
Bonenmengsel overdoen in een ovenschaal. Dek de schaal af met een deksel of met aluminiumfolie.
Bak de schotel minimaal 30 minuten. Haal het deksel of de folie van de schaal. Zet de temperatuur eventueel iets hoger en laat een mooi bruin korstje op de bonen komen (plm.15 minuten)
Ik heb nog een heel klein beetje olie over de bonen gegoten en de schotel gegarneerd met gehakte peterselie.

Afbeelding
Baked Beans met rum uit de oven
Aantal personen
2.00
Vertel iets leuks over dit recept
In mijn kookboek "De avontuurlijke keuken" van Berthe Meijer stuitte ik op de recept met witte bonen. Geen doorsnee-recept, want waar vind je rum in een bonenrecept. Het recept trok me aan en dus gemaakt. Heel klein beetje aangepast. Wij vonden het heerlijk,
N.B. Ik had de bonen al op de borden toen ik merkte dat ik vergeten was een foto te maken. Eten terug in de pan en toch nog een foto gemaakt. Het korstje op de  schotel was toen al gedeeltelijk ondergeroerd.
Ingrediënten
300 gram gedroogde witte bonen (of 2 grote potten witte bonen)
1 ½ liter water (vervalt bij gebruik van de potten)
300 gram mager gerookte spek, in dobbelsteentjes
1 eetlepel roomboter
1 middelgrote ui, gesnipperd'
2 tenen knoflook, gehakt
1 flinke theelepel kruidnagelpoeder
4 eetlepels rietsuikerstroop
4 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels pittige Franse Dijonmosterd
1 theelepel gedroogde tijm
3 eetlepels bruine rum
Vers gemalen zwarte peper
gehakte peterselie
Hulpmiddelen & keukengerei
grote koekenpan of hapjespan, liefs met deksel
eventueel aluminiumfolie
Leuke tips
Lekker met een groene salade.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Engels
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1485475
Homepage ID
886977
Teller
27
Bron
Kookboek "De avontuurlijke keuken" van Berthe Meijer
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Koemelkvrij
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Author Image
pwiggers
Gelegenheid