Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onder-warmte.
Kook de roosjes romanesco of bloemkool ongeveer 5 tot 8 minuten in water met zout, totdat ze beetgaar zijn (tijd is afhankelijke van de grootte van je roosjes.
Laat de roosjes uitlekken in een vergiet.
Snij de geschilde aardappels in plakjes. Kook de plakjes aardappel in water met zout tot ze zacht zijn (plm. 5 minuten). Giet de aardappelen af en meng ze door de romanesco of bloemkool in het vergiet.
Snij de hardgekookte eieren en de ham in stukjes (zie foto).
Meng de ham en de eieren door de romanesco en aardappelschijfjes.
Doe alles over in een ovenschaal.
Béchamelsaus:
Smelt de boter. Voeg de bloem in één keer toe. Roer goed tot zich een bal vormt. Voeg nu steeds een beetje melk toe tot een gebonden saus ontstaat zonder klontjes.
Voeg de verkruimelde bouillontablet en de roomkaas toe aan de saus en weer goed roeren tot de kaas is opgenomen in de saus.
Maak de saus op smaak met peper, zout, nootmuskaat en paar druppels tabasco en worcestersaus.
Giet de saus over het aardappel- groentemengsel in de ovenschaal.
Strooi er wat geraspte kaas over.
Zet de schaal 20 tot 25 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot je een mooie goudbruine kleur ziet ontstaan.
Kook de roosjes romanesco of bloemkool ongeveer 5 tot 8 minuten in water met zout, totdat ze beetgaar zijn (tijd is afhankelijke van de grootte van je roosjes.
Laat de roosjes uitlekken in een vergiet.
Snij de geschilde aardappels in plakjes. Kook de plakjes aardappel in water met zout tot ze zacht zijn (plm. 5 minuten). Giet de aardappelen af en meng ze door de romanesco of bloemkool in het vergiet.
Snij de hardgekookte eieren en de ham in stukjes (zie foto).
Meng de ham en de eieren door de romanesco en aardappelschijfjes.
Doe alles over in een ovenschaal.
Béchamelsaus:
Smelt de boter. Voeg de bloem in één keer toe. Roer goed tot zich een bal vormt. Voeg nu steeds een beetje melk toe tot een gebonden saus ontstaat zonder klontjes.
Voeg de verkruimelde bouillontablet en de roomkaas toe aan de saus en weer goed roeren tot de kaas is opgenomen in de saus.
Maak de saus op smaak met peper, zout, nootmuskaat en paar druppels tabasco en worcestersaus.
Giet de saus over het aardappel- groentemengsel in de ovenschaal.
Strooi er wat geraspte kaas over.
Zet de schaal 20 tot 25 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot je een mooie goudbruine kleur ziet ontstaan.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Mijn man vond deze ovenschotel zo lekker. Hij zei na een paar happen: Dit wil ik morgen wel weer eten. De schotel is gemakkelijk te maken en snel klaar. Je kunt nog sneller klaar zijn door gebruik te maken van kant-en-klare aardappelschijfjes (maar zelf gekookte zijn lekkerder). In plaats van romanesco (groene bloemkool) kun je natuurlijk ook gewone bloemkool nemen.
Ingrediënten
750 gram vastkokende aardappels
1 grote romanesco of bloemkool, in roosjes
100 gram lekkere gekookte ham (bijv.de Italiaanse gekookte ham: Prosciutto Cotto)
100 gram roomkaas met kruiden (ik had een light versie)
2 hardgekookte eieren
Béchamelsaus:
20 gram roomboter
25 gram bloem
2 dl melk
1 groente- of kruidenbouillontablet
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel paprikapoeder
Paar druppels tabasco
Paar druppels worcestersaus
50 gram geraspte belegen kaas
Zout, peper
1 grote romanesco of bloemkool, in roosjes
100 gram lekkere gekookte ham (bijv.de Italiaanse gekookte ham: Prosciutto Cotto)
100 gram roomkaas met kruiden (ik had een light versie)
2 hardgekookte eieren
Béchamelsaus:
20 gram roomboter
25 gram bloem
2 dl melk
1 groente- of kruidenbouillontablet
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel paprikapoeder
Paar druppels tabasco
Paar druppels worcestersaus
50 gram geraspte belegen kaas
Zout, peper
Hulpmiddelen & keukengerei
pannen voor romanesco (bloemkool) en aardappelen
vergiet
ovenschaal
vergiet
ovenschaal
Leuke tips
In plaats van zelf je aardappelschijfjes te koken kun je ook voorgekookte aardappelschijfjes uit de supermarkt gebruiken.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1484257
Homepage ID
886977
Teller
117
Drank
Uit
Bookmarked
4
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Notenvrij
Sojavrij
Gelegenheid