Gegratineerde stamppot spitskool met oesterzwammen en roomkaas

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 12/05/2020 - 11:36
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onder-warme.

Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet de aardappelen af en laat ze goed droogstomen. Maak van de aardappelen een stevige puree met een scheutje melk en de roomboter.
Maak de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Verhit in een hapjespan de olie en bak hierin de ui en knoflook glazig.
Voeg de prei toe en bak die een paar minuten mee.
Voeg nu de oesterzwammen eraan toe en bak die plm. 3 minuten al omscheppend mee.
Doe nu de spitskool en de tijm erbij en bak de spitskool al omscheppend een paar minuten mee tot de spitskool begint te slinken.
Roer de wijn erdoor en zet de warmtebron hoog tot de wijn bijna is verdwenen.
Roer de roomkaas door de spitskool. De roomkaas moet helemaal gesmolten zijn.
Maak de spitskool op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Meng de spitskool door de aardappelpuree.
Doe alles in een ovenschotel of laat alles in je hapjespan zitten (heb ik gedaan).
Verdeel de geraspte kaas over de ovenschotel en zet dit plm. 25 tot 30 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot de schotel een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.


Afbeelding
Gegratineerde stamppot spitskool met oesterzwammen en roomkaas
Gegratineerde stamppot spitskool met oesterzwammen en roomkaas
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Een lekkere romige, goed gekruide stamppot met spitskool, prei en oesterzwammen dat je van tevoren kunt voorbereide. Een half uurtje voor het opdienen lekkere geraspte kaas erover en dan lekker laten gratineren in de oven.
Ingrediënten
Plm. 600 gram kruimige aardappelen, geschild in stukken
20 gram (room)boter
Eventueel een scheutje melk

Plm. 600 gram gesneden spitskool
2 eetlepels zonnebloemolie
1 middelgrote ui, gepeld en gesnipperd
2 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd
1 flinke prei, gewassen in halve smalle ringen
200 gram oesterzwammen, schoongemaakt in reepjes
2 theelepels gedroogde tijm'
½ dl witte wijn
100 gram roomkaas met kruiden en knoflook
peper, zout, nootmuskaat
Paar druppels tabasco
Peper, zout
Plm. 75 gram pittige geraspte kaas

Hulpmiddelen & keukengerei
pan voor de aardappelen
hapjespan of wok
ovenschaal
aardappelstamper
Leuke tips
Wij hebben deze ovenschotel zonde vlees gegeten.
Wie toch graag vlees eet: je kunt er gebakken spekjes door door doen of een stukje vlees, bijvoorbeeld een balletje gehakt bij eten.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1483957
Homepage ID
886977
Teller
71
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
4
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Vegetarisch
Author Image
pwiggers
Gelegenheid