Bereidingswijze
Voor de bereiding van deze lasagne ga je verschillende lagen maken. De lasagne bestaat uit de volgende lagen:
- Pompoen
- Kaassaus
- Spinazie
- Lasagnebladen
- Notenpesto
Hieronder leg ik uit hoe je de lagen bereidt, voordat je de lasagne kunt opbouwen.
Voor de pompoen:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Schil de flespompoen en snijd vervolgens in ronde plakjes van een paar mm dik
- Verwijder uit het onderste gedeelte van de pompoen de zaden en het vruchtvlees, het is gemakkelijker om ringen te maken van dit gedeelte van de pompoen.
- Bedek de ovenplaat met bakpapier
- Verdeel de pompoen over de bakplaat en giet wat olijfolie over de pompoen heen (niet te veel)
- Strooi peper en zout naar smaak over de pompoen en hussel even door elkaar
- Zet de pompoen 30 min in de oven tot dat ze gaar zijn en wat gaan opkrullen
- Haal de pompoen uit de oven maar houd de oven aan om de lasagne straks in te garen
De kaassaus:
- Maak een roux door de boter in een kookpan te smelten
- Zodra de boter is gesmolten en warm is voeg je de bloem toe
- Roer nu heel goed door (is je roux te droog? Dit zie je als de bloem niet goed mengt en gaat kruimelen: voeg dan een klein beetje boter toe om klontjes te voorkomen)
- Laat je roux twee min. garen, roer ondertussen goed door om aanbakken te voorkomen
- Voeg nu beetje bij beetje de melk toe tot je een mooie bechamelsaus krijgt
- Voeg de kaas toe in blokjes en laat smelten in de saus
- Voeg indien wenselijk nog wat zout en peper toe en je saus is klaar!
De spinazie:
- Schil en versnipper de helft van een ui
- Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en karamelliseer de ui
- Voeg 400 gram van de babyspinazie toe en roer goed door elkaar
- Voeg peper en zout toe naar smaak en laat even staan tot de spinazie slinkt (laat niet helemaal garen maar houd het nog een beetje knapperig)
De notenpesto:
- Schil en snijd de knoflook in kleine stukken
- Schil en snijd de gember in kleine stukken
- Doe de knoflook, gember, 80 gram pecannoten, 50 gram babyspinazie, een eetlepel honing en een flinke snuf peper en zout in een keukenmachine of blender.
- Voeg vervolgens een flinke scheut olijfolie toe en mix tot er een pesto ontstaat (voeg nog wat olie toe als de pesto te droog is).
Tijd om te gaan bouwen!
Gebruik een ingevette ovenschaal voor 2-4 personen (niet groter) en vul in de volgende volgorde:
- Pompoen
- Kaassaus
- Spinazie
- Lasagnebladen
- Notenpesto (wordt geen laag maar je smeert de lasagnebladen er als het ware mee in)
Ik heb de lagen 3 keer kunnen herhalen en heb de overige 50 gram aan pecannoten over de bovenste laag gestrooid.
Zet de ovenschaal nu nog 40 min terug in de oven zodat de lasagnebladen kunnen garen en alles één geheel wordt.
Eet smakelijk!
Heb je het gerecht uitgeprobeerd? Laat me weten of het voor jou een blijvertje is!
- Pompoen
- Kaassaus
- Spinazie
- Lasagnebladen
- Notenpesto
Hieronder leg ik uit hoe je de lagen bereidt, voordat je de lasagne kunt opbouwen.
Voor de pompoen:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Schil de flespompoen en snijd vervolgens in ronde plakjes van een paar mm dik
- Verwijder uit het onderste gedeelte van de pompoen de zaden en het vruchtvlees, het is gemakkelijker om ringen te maken van dit gedeelte van de pompoen.
- Bedek de ovenplaat met bakpapier
- Verdeel de pompoen over de bakplaat en giet wat olijfolie over de pompoen heen (niet te veel)
- Strooi peper en zout naar smaak over de pompoen en hussel even door elkaar
- Zet de pompoen 30 min in de oven tot dat ze gaar zijn en wat gaan opkrullen
- Haal de pompoen uit de oven maar houd de oven aan om de lasagne straks in te garen
De kaassaus:
- Maak een roux door de boter in een kookpan te smelten
- Zodra de boter is gesmolten en warm is voeg je de bloem toe
- Roer nu heel goed door (is je roux te droog? Dit zie je als de bloem niet goed mengt en gaat kruimelen: voeg dan een klein beetje boter toe om klontjes te voorkomen)
- Laat je roux twee min. garen, roer ondertussen goed door om aanbakken te voorkomen
- Voeg nu beetje bij beetje de melk toe tot je een mooie bechamelsaus krijgt
- Voeg de kaas toe in blokjes en laat smelten in de saus
- Voeg indien wenselijk nog wat zout en peper toe en je saus is klaar!
De spinazie:
- Schil en versnipper de helft van een ui
- Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en karamelliseer de ui
- Voeg 400 gram van de babyspinazie toe en roer goed door elkaar
- Voeg peper en zout toe naar smaak en laat even staan tot de spinazie slinkt (laat niet helemaal garen maar houd het nog een beetje knapperig)
De notenpesto:
- Schil en snijd de knoflook in kleine stukken
- Schil en snijd de gember in kleine stukken
- Doe de knoflook, gember, 80 gram pecannoten, 50 gram babyspinazie, een eetlepel honing en een flinke snuf peper en zout in een keukenmachine of blender.
- Voeg vervolgens een flinke scheut olijfolie toe en mix tot er een pesto ontstaat (voeg nog wat olie toe als de pesto te droog is).
Tijd om te gaan bouwen!
Gebruik een ingevette ovenschaal voor 2-4 personen (niet groter) en vul in de volgende volgorde:
- Pompoen
- Kaassaus
- Spinazie
- Lasagnebladen
- Notenpesto (wordt geen laag maar je smeert de lasagnebladen er als het ware mee in)
Ik heb de lagen 3 keer kunnen herhalen en heb de overige 50 gram aan pecannoten over de bovenste laag gestrooid.
Zet de ovenschaal nu nog 40 min terug in de oven zodat de lasagnebladen kunnen garen en alles één geheel wordt.
Eet smakelijk!
Heb je het gerecht uitgeprobeerd? Laat me weten of het voor jou een blijvertje is!
Afbeelding
Aantal personen
3.00
Aantal stuks
3.00
Vertel iets leuks over dit recept
Experimenteren met pompoen in het seizoen levert mooie nieuwe gerechten op!
Ingrediënten
- 1 flespompoen
- 0,5 ui
- 150 gram blauwe kaas (ik heb voor Roquefort gekozen, deze is wat milder)
- 100 gram lasagnebladen
- 250 ml melk
- 2,5 eetlepel bloem (40 gram)
- 50 gram boter
- 450 gram babyspinazie
- 130 gram ongezouten pecannoten
- 1 teentje knoflook
- 2 cm gember
- Zout
- Peper
- Olijfolie
- 0,5 ui
- 150 gram blauwe kaas (ik heb voor Roquefort gekozen, deze is wat milder)
- 100 gram lasagnebladen
- 250 ml melk
- 2,5 eetlepel bloem (40 gram)
- 50 gram boter
- 450 gram babyspinazie
- 130 gram ongezouten pecannoten
- 1 teentje knoflook
- 2 cm gember
- Zout
- Peper
- Olijfolie
Hulpmiddelen & keukengerei
Ovenschaal (2-4 personen)
Koekenpan
Bakplaat
Ovenplaat
Keukenmachine/ blender
Kookpan
Koekenpan
Bakplaat
Ovenplaat
Keukenmachine/ blender
Kookpan
Leuke tips
Tip: gebruik voor de notenpesto i.p.v. spinazie basilicum.
Tip: heb je de voorkeur voor een bepaalde kaas? Gebruik jouw lievelingskaas voor de kaassaus!
Tip: gebruik verse lasagnebladen of gebruik spinazie-lasagnebladen i.p.v. normale bladen
Tip: heb je de voorkeur voor een bepaalde kaas? Gebruik jouw lievelingskaas voor de kaassaus!
Tip: gebruik verse lasagnebladen of gebruik spinazie-lasagnebladen i.p.v. normale bladen
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Wereld
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1483749
Homepage ID
2753841
Teller
76
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Gelegenheid