Bereidingswijze
Verhit de boter in een brede pan en laat de uien en de knoflook hierin heel rustig zacht en lichtbruin bakken.
Voeg de suiker, oregano en het kerriepoeder toe en laat dit even meebakken.
Blus het geheel af met de kippenbouillon. (Heleen deed er nog 2 eetlepels madeira bij, heb ik niet gedaan).
Doe het stukje rookspek erbij (ja, in zijn geheel !) en laat dit rustig meetrekken voor de smaak. (Het spek wordt later verwijderd en kun je weer voor iets anders gebruiken).
Laat de soep minstens 2 uur zachtjes koken.
Voeg eventueel nog wat water toe (hoefde bij mij niet).
Haal het spek uit de pan. Maak de soep op smaak met peper en zout.
Ik heb daarna nog een eetlepel mosterd toegevoegd. Toen vonden wij de soep nog lekkerder, maar dat moet ieder voor zich weten.
Rooster de sneetjes stokbrood en leg die in de kommen.
Verdeel de kaas erover en laat de soep onder de grill gratineren tot alle kaas gesmolten is en lichtbruin begin te worden.
Heerlijk !!!!
Voeg de suiker, oregano en het kerriepoeder toe en laat dit even meebakken.
Blus het geheel af met de kippenbouillon. (Heleen deed er nog 2 eetlepels madeira bij, heb ik niet gedaan).
Doe het stukje rookspek erbij (ja, in zijn geheel !) en laat dit rustig meetrekken voor de smaak. (Het spek wordt later verwijderd en kun je weer voor iets anders gebruiken).
Laat de soep minstens 2 uur zachtjes koken.
Voeg eventueel nog wat water toe (hoefde bij mij niet).
Haal het spek uit de pan. Maak de soep op smaak met peper en zout.
Ik heb daarna nog een eetlepel mosterd toegevoegd. Toen vonden wij de soep nog lekkerder, maar dat moet ieder voor zich weten.
Rooster de sneetjes stokbrood en leg die in de kommen.
Verdeel de kaas erover en laat de soep onder de grill gratineren tot alle kaas gesmolten is en lichtbruin begin te worden.
Heerlijk !!!!
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Een aantal jaren geleden kreeg ik van een tennisvriend van mijn man een kookboekje. "Chez L`Hirondelle, recepten en verhalen van een table d'hote, van Heleen Oosterveld. Heleen en haar man Rolf runnen een table d'hote in Frankrijk en de tennisvrien van mijn man was daar regelmatig geweest. Dit kookboekje is zo'n beetje mijn lievelingskookboekje geworden. Ik heb er al veel uit gemaakt en er staat nog heel wat op mijn lijstje. Deze uiensoep is er één van. Ik heb het recept gevolgd, maar er zelf nog wat mosterd aan toegevoegd en de 2 eetlepels madeira die Heleen gebruikte weggelaten.
Ingrediënten
500 gram uien, in dunne (halve) ringen
2 teentjes knoflook, gesnipperd
40 gram roomboter
1 theelepel suiker
½ theelepel kerriepoeder
1 theelepel gedroogde oregano
1 liter kippenbouillon (eventueel van tablet)
Stukje rookspek van plm. 50 gram
Zout peper
3 dunne sneetjes stokbrood
200 gram geraspte gruyère.
1 afgestreken eetlepel Dijon mosterd *
2 teentjes knoflook, gesnipperd
40 gram roomboter
1 theelepel suiker
½ theelepel kerriepoeder
1 theelepel gedroogde oregano
1 liter kippenbouillon (eventueel van tablet)
Stukje rookspek van plm. 50 gram
Zout peper
3 dunne sneetjes stokbrood
200 gram geraspte gruyère.
1 afgestreken eetlepel Dijon mosterd *
Hulpmiddelen & keukengerei
grote pan
Leuke tips
Heerlijk lunchgerecht of lekker als hoofdgerecht samen met een lekkere salade.
Bereidingstijd
10-20 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Soep
Recept ID
1483447
Homepage ID
886977
Teller
1332
Bron
Kookboekje van Heleen Oosterveld zie hierboven.
Drank
Uit
Bookmarked
7
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Glutenvrij
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Gelegenheid