Bereidingswijze
Gebruik je verse krieltjes: Met de schil gaar koken. Schil verwijderen en grote krieltjes kleiner snijden. (Gebruik je voorgekookte krieltjes dan zou ik die ook heel even voorkoken).
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Olie verhitten in koekenpan of hapjespan. Champignons hierin lichtbruin bakken. Prei en appel toevoegen en 2 minuten meebakken.
Zuurkool toevoegen en plm. 5 minuten meebakken.
Roer nu plm. 50 ml witte wijn of bouillon (van blokje) door de zuurkool. Laurierblad, karwijzaad en jeneverbessen toevoegen. Alles aan de kook brengen en plm. 10 minuten zachtjes laten sudderen.
Ham-reepjes en crème fraîche door de zuurkool roeren.
Zuurkool proeven en eventueel op smaak maken met versgemalen peper.
Zuurkoolmengsel in de ovenschaal doen.
Krieltjes erover verdelen.
Geraspte kaas over de krieltjes strooien.
Boter in kleine vlokjes erover verdelen.
De zuurkoolschotel in het midden van de oven plm. 30 tot 35 minuten bakken tot kaas is gesmolten en de schotel een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Olie verhitten in koekenpan of hapjespan. Champignons hierin lichtbruin bakken. Prei en appel toevoegen en 2 minuten meebakken.
Zuurkool toevoegen en plm. 5 minuten meebakken.
Roer nu plm. 50 ml witte wijn of bouillon (van blokje) door de zuurkool. Laurierblad, karwijzaad en jeneverbessen toevoegen. Alles aan de kook brengen en plm. 10 minuten zachtjes laten sudderen.
Ham-reepjes en crème fraîche door de zuurkool roeren.
Zuurkool proeven en eventueel op smaak maken met versgemalen peper.
Zuurkoolmengsel in de ovenschaal doen.
Krieltjes erover verdelen.
Geraspte kaas over de krieltjes strooien.
Boter in kleine vlokjes erover verdelen.
De zuurkoolschotel in het midden van de oven plm. 30 tot 35 minuten bakken tot kaas is gesmolten en de schotel een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Zuurkoolschotel met voorgekookte krieltjes in plaats van aardappelpuree. Weer eens iets anders. Ook door de hamreepjes, prei en champignons. Minder vet dan met spekreepjes en rookworst. We vonden dit een heerlijke zuurkoolschotel. De tweede dag was het nog lekkerder.
Ingrediënten
700 gram krieltjes, voorgekookt
2 eetlepels zonnebloemolie
100 gram kastanjechampignons, plakjes
1 prei, gesnipperd
1 appel, geschild zonder klokhuis in kleine blokjes
500 gram zuurkool
1 laurierblaadje
1 flinke theelepel karwijzaad (optioneel)
versgemalen zwarte peper
1 eetlepel gekneusde jeneverbessen
50 ml witte wijn of bouillon (van blokje)
100 ml crème fraîche
Plm. 150 gram achterham in reepjes
75 gram geraspte belegen kaas
20 gram roomboter
2 eetlepels zonnebloemolie
100 gram kastanjechampignons, plakjes
1 prei, gesnipperd
1 appel, geschild zonder klokhuis in kleine blokjes
500 gram zuurkool
1 laurierblaadje
1 flinke theelepel karwijzaad (optioneel)
versgemalen zwarte peper
1 eetlepel gekneusde jeneverbessen
50 ml witte wijn of bouillon (van blokje)
100 ml crème fraîche
Plm. 150 gram achterham in reepjes
75 gram geraspte belegen kaas
20 gram roomboter
Hulpmiddelen & keukengerei
pan voor de krieltjes
hapjespan of grote koekenpan
ovenschotel
hapjespan of grote koekenpan
ovenschotel
Leuke tips
In plaats van witte wijn of bouillon door de zuurkool, kun jeook appelsap gebruiken.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1483045
Homepage ID
886977
Teller
1415
Drank
Uit
Bookmarked
15
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Gelegenheid