Bereidingswijze
Tiramisu
Menugang: Nagerecht
Keuken: Italiaans
Soort: -
Type: Kaas
Bron: eigen recept
Kenmerken: snel te maken
* Ingrediënten
- 500 gr. Masarpone
- Sterke koffie
- 200 gr boudoirs
- 4 eierdooiers
- 2 eiwitten
- 100 gr griessuiker
- Scheutje amaretto
- 3 soeplepels cacaopoeder
* Bereiding
- Eierdooiers, suiker en mascarpone ondereen mengen
- Eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door mengsel mengen
- Boudoirs soppen in sterke koffie en in kom leggen
- Laag om laag boudoirs en mascarponemengsel
- 2 à 4 uur in de koelkast
- Bestrooien met cacaopoeder
-------------------------------------------------------------------------
Tomatenomelet met gehakt
Menugang: Voorgerecht
Keuken: Thais
Soort: Vis
Type: Hartige taart
Bron: KWB koken
Kenmerken:
* Ingrediënten
(4 stuks van 15 cm doorsnede, 4 personen)
Voor de chili-vissaus : (ca. 3 dl saus)
- 3 eetlepels Thaise vissaus
- 1 eetlepel vers limoensap
- 4 verse kleine groene chilipepers, in rondjes gesneden
- een fles Srirachasaus (chili-knoflookpuree)
Voor de omeletten :
- 4 eieren
- 4 eetlepels fijngesneden sjalot of lente-ui
- 1 eetlepel Thaise vissaus
- 250 g (varkens)gehakt
- 1 kleine, stevige tomaat, ontzaad en gehakt
- 4-5 eetlepels arachide- of maïsolie
- 1 eetlepel grofgehakte verse koriander
* Bereiding
- De chili-vissaus bereiden :
Roer in een kom de vissaus, het limoensap en de pepers door elkaar. Verdeel de saus over aparte kommetjes en zet even opzij.
- De omeletten bereiden :
Ofwel mengt U per omelet ¼ deel van de ingrediënten ofwel verwerkt U in één portie alle ingrediënten. Klop in een grote kom de eieren, sjalotten, vissaus en gehakt dooreen, haal het gehakt daarbij goed uit elkaar. Roer vervolgens de tomaat erdoor.
- Verhit een wok op een middelhoog vuur, voeg 1 eetlepel olie toe en laat heet worden. Giet ¼ deel van het eiermengsel in de wok en laat netjes uitlopen tot een cirkel van 15 cm. De randen moeten sissen, terwijl het midden hier en daar opbolt. Temper het vuur tot matig en bak 1 ½ minuut tot het ei bijna is gestold. Keer de omelet om met een brede spatel en bak nog 1 minuut tot de andere kant bruin is. Laat de omelet op een bord glijden en houd hem warm terwijl U de andere 3 omeletten bakt. Voeg extra olie toe als de pan te droog wordt.
- Garneer de omeletten met koriander en geef de chili-vissaus en Srirachasaus erbij, verdeeld over verschillende kommetjes.
In het Oosten kunnen eiergerechten als hapje worden gepresenteerd, maar ook als specialiteit op de kaart staan. Deze vleesrijke omelet wordt geserveerd met gestoomde rijst en zowel Srirachasaus als chili-vissaus.
-------------------------------------------------------------------------
Torentje van tomaat en grijze garnaal
Menugang: Voorgerecht
Keuken: Belgisch
Soort: Zeevruchten
Type: Salade
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
Voor 4 personen
5 vleestomaten
200 gr grijze noordzeegarnaal
1/2 krop ijsbergsla
1 citroen
1 ei
20 cl koolzaadolie
5 cl olijfolie
1 tl mosterd
paprikapoeder
cayennepeper
* Bereiding
Maak mayonaise : doe een eierdooier , de mosterd, peper en zout, citroensap en wat olie in een maatbeker. Mix met een staafmixer en voeg geleidelijk de rest van de olie toe tot de mayonaise stevig genoeg is.
Meng de garnalen met de mayonaise en zeer fijn gesneden vruchtvlees van een halve citroen. Kruid goed met peper en zout, cayennepeper en praprikapoeder.
Schil de tomaten en snij ze in brunoise. Maak de ijsbersla schoon en snij zeer fijn.
Vul een ronde dresseervorm voor de helft met de tomaten. Leg er vervolgens de garnalen op. Verwijder de ring. Leg daarnasst een bergje ijsbersla en een streepje mayonaise.
Versier met wat paprikapoeder.
-------------------------------------------------------------------------
Vanillesaus
Menugang: Saus - zoet
Keuken: Belgisch
Soort: -
Type: -
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
- 1/2 liter melk
- 1/4 vanillestokje
- zout
- 3 eierdooiers
- 40 gram suiker
* Bereiding
- Splijt het vanillestokje en breng dit met de melk en het zout aan de kook; laat het 15 minuten trekken.
- Roer de eierdooiers los met de suiker en een beetje hete melk en giet dit terug bij de overige melk.
- Laat de massa onder goed roeren, zonder te laten koken, binden.
- Verwijder het vanillestokje voor gebruik.
Ik vond de saus wat te dun - leek niet te dikken en heb een beetje vanille pudding toegevoegd.
TIP:
- Roer wat stijfgeslagen slagroom door de vanillesaus
-------------------------------------------------------------------------
Varkenshaasje gevuld met zongedroogde tomaten
Menugang: Hoofdgerecht
Keuken: -
Soort: Vlees
Type: -
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
Voor 4:
2 varkenshaasjes
300 g zongedroogde tomaten op olijfolie
2 tenen verse knoflook
40 g pijnboompitten
200 g jonge fetakaas
basilicum, zwarte peper, zeezout
olijfolie van koude persing
400 g 'corne de Gatte'-aardappelen
2 takjes verse rozemarijn
6 wortelen
verse tijm en tijmbloemen
1 el acaciahoning
kaneel, 1 blokje kippenbouillon
bieslook of pijpui, sla
bakpapier en keukengaren
* Bereiding
Laat de gedroogde tomaten uitlekken. Stoom de aardappels 7 à 8 minuten en snij in blokjes. Snij de wortels in lamellen. Spoel de trostomaten en laat aan de stelen. Rooster de pijnboompitten en laat afkoelen. Warm de oven voor op 200° C. Snij de varkenshaasjes in de lengte bijna door. Plooi het vlees open. Snij het nogmaals over de lengte doormidden en zorg ervoor dat beide helften nog steeds aan elkaar blijven. Wrijf het vlees in met geplette knoflook. Leg op beide zijden van de varkenshaas fijngesneden tomaten. Brokkel er fetakaas over en bestrooi met pijnboompitten. Dek af met basilicumblaadjes en kruid met peper en zeezout. Vouw het vlees toe en bind op met keukengaren. Bak kort aan alle kanten in olijfolie en zet 18 à 20 minuten in de oven.
Los een half bouillonblokje op in water. Voeg de wortelschijfjes toe en zorg dat ze juist onder staan. Voeg een mespunt kaneel en wat olijfolie toe. Bedek met bakpapier.Laat 1 à 2 minuutjes koken en giet af. Bak de aardappelblokjes in olijfolie goudbruin. Snij de gewassen rozemarijnblaadjes fijn. Snij een teen knoflook fijn. Voeg beide toe aan de aardappels, kruid met zeezout en peper en laat zacht verder bakken. Warm de wortels in olijfolie met een lepel honing en verse tijm. Gril de trostomaten tot ze openbarsten. Versier de voorverwarmde borden met sla. Versnij het vlees en schik de rest van de ingrediënten errond. Versier met bieslook en tijmbloemen.
-------------------------------------------------------------------------
Varkensvlees zoetzuur
Menugang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosters
Soort: Vlees
Type: Rijst
Bron: KWB koken
Kenmerken:
* Ingrediënten
(4 personen)
- 750 g varkensfilet
- 50 g verse gember, geschild en in zeer dunne schijfjes gesneden
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 rode paprika's, in zeer dunne reepjes snijden
- 250 g tomaten
- 500 g ananas
- 2 eetlepels sesamolie
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 4 eetlepels rijstazijn
- 4 eetlepels lichte sojasaus
- 4 theelepels rijstwijn
- 2 eetlepels suiker
- 2 ½ dl kippenbouillon
- 2 afgestreken theelepels maïzena
* Bereiding
- Het varkensvlees droogdeppen en gelijkmatig in fijne reepjes snijden (eventueel even diepvriezen).
- De tomaten even in kokend water dompelen, ontvellen, doormidden snijden, ontpitten en in blokjes snijden.
- De ananas schillen, de harde kern verwijderen en het vruchtvlees in schijven en daarna in gelijke blokjes snijden.
- De wok verhitten en de sesam- en zonnebloemolie toevoegen. Het vlees bakken. Gember, knoflook en de paprika toevoegen en kort meebakken.
- De tomaten en ananas toevoegen en ook eventjes kort meebakken.
- Azijn, sojasaus, rijstwijn en suiker toevoegen. Met de bouillon overgieten en goed mengen.
- De maïzena door de resterende bouillon roeren en gelijkmatig over het vlees gieten. Goed vermengen en alles ongeveer 3 minuten laten sudderen (= onder deksel op zacht vuur).
- Opdienen met gestoomde rijst.
Indien U minder vlees per persoon verkiest, kan U de hoeveelheid ananas verhogen en bv extra wortelreepjes, bleekselderij, maïskolfjes, champignons, gele paprika, enz. toevoegen. Als U het varkensvlees vervangt door tofu, bekomt U een voedzame vegetarische schotel.
-------------------------------------------------------------------------
Vispannetje met roodbaars en kerrie
Menugang: Hoofdgerecht
Keuken: -
Soort: Vis
Type: -
Bron: www.krabbetje.be
Kenmerken:
* Ingrediënten
Benodigdheden:
- 600 g roodbaarsfilet
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 8 lente-uitjes
- 1 rode paprika
- 5 dl visfumet
- 2,5 dl room
- 40 g bloem
- 35 g boter
- bieslook
- 1 eetlepel kerrie
- 1 mespuntje gemberpoeder
- peper en zout
* Bereiding
1. De roodbaarsfilets spoelen, droogdeppen, op graatjes controleren en in grote dobbelstenen snijden. De kerrie mengen met het gemberpoeder en hiermee de stukken roodbaars bestrooien.
2. De ui pellen en fijnsnijden, het knoflook persen en beide even aanstoven in boter. Daarna bestrooien met bloem en de visfumet samen met de room toevoegen. Aan de kook brengen en wat laten inkoken op een zacht vuurtje.
3. De lente-uitjes en de rode paprika schoonmaken en fijnsnijden. Beide ingrediënten aan de saus toevoegen en alles nog 5 minuutjes laten doorkoken.
4. Op het einde van de bereiding de stukken vis toevoegen, de saus goed omroeren en nog 4 minuten verder laten sudderen op een zacht vuurtje. Op smaak brengen met peper, zout en eventueel kerrie. Op voorverwarmde borden serveren en garneren met steeltjes bieslook.
TIP :
U kan dit gerecht als voorgerecht serveren of als hoofdgerecht met rijst of pasta.
-------------------------------------------------------------------------
Vissoep met gember
Menugang: Soep
Keuken: Thais
Soort: Vis
Type: Soep
Bron: KWB koken
Kenmerken:
* Ingrediënten
- 500 g gefileerde, witte platvis (tong, tongschar, wijting, …)
- 250 g tomaten, ontveld en ontpit
- 1 ¼ l visbouillon of kippenbouillon
- 3 theel. zout
- 2 theel. versgemalen vijfkleurenpeper of zwarte peper
- 3 theelepels Shaoxing rijstwijn (of droge sherry)
- 3 theelepels fijngesneden gemberwortel
- 2 eetlepels fijngesneden bosui
- 1 eetlepel fijngesneden koriander
- 1 eetlepel geknipte bieslook
- 1 eetlepel olijfolie
* Bereiding
- Verwijder eventueel het vel van de vis en snijd de filets in gelijke stukken van ongeveer 5 x 5cm.
- Snijd de tomaten in blokjes (2 x 2cm).
- Breng de bouillon aan de kook. Voeg het zout, de peper, de rijstwijn en de gember toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
- Voeg de vis toe, neem de pan van het vuur en laat de vis 5 minuten garen ( of tot deze wit geworden is).
- Schep de stukken vis met een schuimspaan uit de bouillon en verdeel over de borden. Roer de tomaten, bosui, koriander, bieslook en olijfolie door de soep.
- Schep de bouillon over de vis en serveer.
De vis gaart door de hitte van de bouillon zonder droog te worden.
-------------------------------------------------------------------------
Warme appeltjes met crème anglaise
Menugang: Nagerecht
Keuken: Belgisch
Soort: -
Type: Fruit
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
Bereiding : 15 min.
Kooktijd : 20 min.
Voor 4 personen:
- 4 jonagoldappels (500gr netto)
- sap van 1 citroen
- 2 koffielepels ongeraffineerde suiker
Voor de crème anglaise:
-1/2 vanillestokje
- 250 ml. halfvolle melk
- 2 eierdooiers
- 4 eetlepels aspartaam
* Bereiding
Maak de crème anglais : splijt het vanillestokje in tweeën. Verwarm de melk op een zacht vuur met het vanillestokje
Klop de eierdooires met de aspartaam totdat het mengsel wit wordt.
Voeg het mengsel al roerend beetje bij beetje aan de kokende melk toe. Laat de crème 8 à 10 min op een zacht vuur sudderen zonder te koken, tot de crème aan de lepel blijft plakken.
Verwijder het vanillestokje en giet de crème in een kom. Laat afkoelen en zet in de koelkast.
Verwarm de grill van de oven voor op 200 gr.C.
Verwijder het klokhuis van de appels. Snijd de appels in dunne plakjes zonder ze eerst te schillen. Sprenkel er wat citroensap over. Leg ze in een groete ovenschotel. Strooi de ongeraffineerde suiker over de appels. Plaats de schotel 10 min onder de ovengrill tot de appels gekarameliseerd zijn.
Afwerking en presentatie :
Schik de appelplakjes op borden en giet er de crème anglaise rond. Dien op.
-------------------------------------------------------------------------
Warme mango met basilicum en vanilleijs
Menugang: Nagerecht
Keuken: Oosters
Soort: -
Type: Fruit
Bron: KWB koken
Kenmerken:
* Ingrediënten
(4 personen)
- 1 vanillestokje, gespleten
- 100 g suiker
- 1 ½ dl water
- 2 middelgrote mango's, geschild, samen circa 750 g
- 25 g boter
- 6 basilicumblaadjes, gesnipperd (op het laatste moment)
- zout
- vanille-ijs
* Bereiding
- Splijt het vanillestokje.
- Breng in een wok of pan met antiaanbaklaag de suiker met het water aan de kook, voeg het vanillestokje toe en laat alles 10 minuten zachtjes koken.
- Neem het stokje uit de suikersiroop en druk met een mes de zaadjes eruit en voeg bij de suikersiroop. (Dep het stokje droog, zet het in de suiker en bewaar het tot een volgend gebruik.)
- Snijd de geschilde mango's in ½ cm dikke plakken.
- Doe de mango en een mespuntje zout bij de suikersiroop en laat hem 2 minuten zachtjes koken ; lang genoeg om het fruit door te warmen, zonder dat het gaar wordt.
- Neem de pan van het vuur en roer de boter en het basilicum erdoor.
- Serveer meteen met een bolletje vanille-ijs.
De combinatie van het warme fruit met het koude ijs maakt dit gerecht speciaal. Wacht dan ook niet met verdelen van de porties, zodat de bolletjes ijs niet smelten.
Je kan de boter weglaten, het dessert wordt dan iets lichter.
Om mango's mooi in schijven te verdelen gaat U best te werk als volgt :
- snijd in de lengterichting, links en rechts van de steelaanzet, zodat U mooi naast de pit al het vruchtvlees meehebt.
- schil de mango dan voorzichtig en snijd vervolgens in dikke plakken.
-------------------------------------------------------------------------
Warme mango met basilicum en vanilleijs
Menugang: Nagerecht
Keuken: Oosters
Soort: -
Type: Fruit
Bron: KWB koken
Kenmerken:
* Ingrediënten
(4 personen)
- 1 vanillestokje, gespleten
- 100 g suiker
- 1 ½ dl water
- 2 middelgrote mango's, geschild, samen circa 750 g
- 25 g boter
- 6 basilicumblaadjes, gesnipperd (op het laatste moment)
- zout
- vanille-ijs
* Bereiding
- Splijt het vanillestokje.
- Breng in een wok of pan met antiaanbaklaag de suiker met het water aan de kook, voeg het vanillestokje toe en laat alles 10 minuten zachtjes koken.
- Neem het stokje uit de suikersiroop en druk met een mes de zaadjes eruit en voeg bij de suikersiroop. (Dep het stokje droog, zet het in de suiker en bewaar het tot een volgend gebruik.)
- Snijd de geschilde mango's in ½ cm dikke plakken.
- Doe de mango en een mespuntje zout bij de suikersiroop en laat hem 2 minuten zachtjes koken ; lang genoeg om het fruit door te warmen, zonder dat het gaar wordt.
- Neem de pan van het vuur en roer de boter en het basilicum erdoor.
- Serveer meteen met een bolletje vanille-ijs.
De combinatie van het warme fruit met het koude ijs maakt dit gerecht speciaal. Wacht dan ook niet met verdelen van de porties, zodat de bolletjes ijs niet smelten.
Je kan de boter weglaten, het dessert wordt dan iets lichter.
Om mango's mooi in schijven te verdelen gaat U best te werk als volgt :
- snijd in de lengterichting, links en rechts van de steelaanzet, zodat U mooi naast de pit al het vruchtvlees meehebt.
- schil de mango dan voorzichtig en snijd vervolgens in dikke plakken.
-------------------------------------------------------------------------
Wiener melange - warme chocolade
Menugang: warme dranken
Keuken: -
Soort: -
Type: -
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
Voor 2 kopjes
100 ml slagroom
1/2 eetlepel poedersuiker
50 gr pure chocolade in stukjes
2 theelepels vloeibare honing
4 thelepels nescafé
cacaopoeder
* Bereiding
Klop 75 ml slagroom met de poedersuiker stijf.
Verwarm de chocolade met de rest van de room in een steelpan met dikke bodem op zacht vuur en laat de chocolade smelten.
Schenk de gesmolten chocolade in twee koffiekopjes en voeg de honing toe.
Schep in elk kopje 2 thelepels nescafé en vul al roerende aan met kokend water. Schep de slagroom erop en strooi wat cacao erover.
-------------------------------------------------------------------------
Wiener melange - warme chocolade
Menugang: warme dranken
Keuken: -
Soort: -
Type: -
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
Voor 2 kopjes
100 ml slagroom
1/2 eetlepel poedersuiker
50 gr pure chocolade in stukjes
2 theelepels vloeibare honing
4 thelepels nescafé
cacaopoeder
* Bereiding
Klop 75 ml slagroom met de poedersuiker stijf.
Verwarm de chocolade met de rest van de room in een steelpan met dikke bodem op zacht vuur en laat de chocolade smelten.
Schenk de gesmolten chocolade in twee koffiekopjes en voeg de honing toe.
Schep in elk kopje 2 thelepels nescafé en vul al roerende aan met kokend water. Schep de slagroom erop en strooi wat cacao erover.
-------------------------------------------------------------------------
wijtingsoep
Menugang: Soep
Keuken: Belgisch
Soort: Vis
Type: Soep
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
500 gr wijtingfilet
1 ui
1 wortel
1 wit van prie
1/2 venkel
1 teentje knoflook
1 aardappel
1 bakje tijm
1 blad laurier
2 deciliter droge witte wijn
visbouillonblokje
1 klontje boter
peper en zout
* Bereiding
•Hak de ui, wortel, venkel en prei in stukjes en laat ze 10 minuten zachtjes stoven in een klontje boter.
•Schil ondertussen de aardappel en snij hem, samen met de knoflook in kleine stukjes. Voeg eveneens toe aan de groenten.
•Giet 1.2 liter water, 1 visbouillonblokje, tijm en laurier toe en breng aan de kook, laat 15 minuutjes flink doorkoken.
•Kruid de vis met peper en wat zout en snij hem in redelijk grote stukken.
•Verwijder de tijm en laurier uit de soep en mix deze glad.
•Voeg vervolgens de wijn en de stukken vis toe en breng aan de kook, laat zo'n 5 minuten zachtjes koken zonder deksel.
•Serveer de soep eventueel zoals op foto: met wat peterselie, zelf gebakken broodkorstjes en een streepje room
-------------------------------------------------------------------------
wijtingsoep
Menugang: Soep
Keuken: Belgisch
Soort: Vis
Type: Soep
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
500 gr wijtingfilet
1 ui
1 wortel
1 wit van prie
1/2 venkel
1 teentje knoflook
1 aardappel
1 bakje tijm
1 blad laurier
2 deciliter droge witte wijn
visbouillonblokje
1 klontje boter
peper en zout
* Bereiding
•Hak de ui, wortel, venkel en prei in stukjes en laat ze 10 minuten zachtjes stoven in een klontje boter.
•Schil ondertussen de aardappel en snij hem, samen met de knoflook in kleine stukjes. Voeg eveneens toe aan de groenten.
•Giet 1.2 liter water, 1 visbouillonblokje, tijm en laurier toe en breng aan de kook, laat 15 minuutjes flink doorkoken.
•Kruid de vis met peper en wat zout en snij hem in redelijk grote stukken.
•Verwijder de tijm en laurier uit de soep en mix deze glad.
•Voeg vervolgens de wijn en de stukken vis toe en breng aan de kook, laat zo'n 5 minuten zachtjes koken zonder deksel.
•Serveer de soep eventueel zoals op foto: met wat peterselie, zelf gebakken broodkorstjes en een streepje room
-------------------------------------------------------------------------
Witloofsoep - Roomsoep van witloof met witbier en garnalen
Menugang: Soep
Keuken: Belgisch
Soort: -
Type: Soep
Bron: Carrefour recepten
Kenmerken: snel te maken
* Ingrediënten
Voor 4 personen (maar uiteindelijk was het wel voor meer personen)
- 1 l. groentenbouillon
- 800 gr. witloof (schoongemaakt in stukken + 1 stronk witloof in dunne reepjes)
- 1 prei, schoongemaakt in dunne ringen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 aardappel in blokjes
- 1 bouquet garni
- 1 mespunt nootmuskaat
- 1 dl witbier
- 1 el. olijfolie
- zout, peper
Garnituur:
- 3 el grijze garnalen
- 1 el bieslook, fijngehakt
* Bereiding
1. Breng in een soeppot de bouillon aan de kook. Voeg de 800 gram witloof, de prei, de ui, het knoflook, de aardappel, de bouquet garni, de nootmuskaat, zout en peper toe. Zet het vuur laag. Laat 25 min afgesloten sudderen op laag vuur. Voeg witbier toe.
2. Verwijder de bouquet garni. Pureer de soep. Warm de soep kort op. Verwarm de olijfolie in een bakpan. Bak de reepjes witloof. Zet apart.
3. Verdeel de soep over de soepkommen. Gerneer met de reepjes witloof, de garnalen en bieslook.
-------------------------------------------------------------------------
Witloofsoep - Roomsoep van witloof met witbier en garnalen
Menugang: Soep
Keuken: Belgisch
Soort: -
Type: Soep
Bron: Carrefour recepten
Kenmerken: snel te maken
* Ingrediënten
Voor 4 personen (maar uiteindelijk was het wel voor meer personen)
- 1 l. groentenbouillon
- 800 gr. witloof (schoongemaakt in stukken + 1 stronk witloof in dunne reepjes)
- 1 prei, schoongemaakt in dunne ringen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 aardappel in blokjes
- 1 bouquet garni
- 1 mespunt nootmuskaat
- 1 dl witbier
- 1 el. olijfolie
- zout, peper
Garnituur:
- 3 el grijze garnalen
- 1 el bieslook, fijngehakt
* Bereiding
1. Breng in een soeppot de bouillon aan de kook. Voeg de 800 gram witloof, de prei, de ui, het knoflook, de aardappel, de bouquet garni, de nootmuskaat, zout en peper toe. Zet het vuur laag. Laat 25 min afgesloten sudderen op laag vuur. Voeg witbier toe.
2. Verwijder de bouquet garni. Pureer de soep. Warm de soep kort op. Verwarm de olijfolie in een bakpan. Bak de reepjes witloof. Zet apart.
3. Verdeel de soep over de soepkommen. Gerneer met de reepjes witloof, de garnalen en bieslook.
-------------------------------------------------------------------------
Wontonsoep met mie
Menugang: Soep
Keuken: Oosters
Soort: Vis
Type: Soep
Bron: KWB koken
Kenmerken:
* Ingrediënten
(6 personen)
EIERMIE
- zout
- 250 g (verse) Chinese eiermie
- 1 eetlepel arachideolie
WONTONS
- 250 g kleine scampi, gepeld en darmkanaal verwijderd
- 1 ½ theelepel (grof) zout
- 400 g middelgrof gemalen varkensgehakt
- 1 eetlepel Chinese rijstwijn* of droge sherry
- 2 theelepels lichte sojasaus*
- 2 lente-uitjes, gehakt
- 2 eetlepels gehakte bamboescheuten (blik)*, uitgelekt
- ¼ theelepel suiker
- 1 theelepel gemalen witte peper
- 1 theelepel sesamolie*
- 1 theelepel maïszetmeel
- 60 wontonvellen (diepvries)*
- 1 eiwit, licht geklopt
SOEP
- 1 ½ l kippenbouillon
- ¼ theelepel suiker
- lichte sojasaus naar smaak*
- 1 eetlepel sesamolie*
- zout
- 500 g jonge paksoi, in stukjes van 5 cm lang gesneden*
- 1 lente-ui, gehakt
* Bereiding
- Vul een grote pan voor ¾ met water en breng aan de kook. Voeg een klein beetje zout toe. Laat de losgehaalde mie in de pan glijden en roer de slierten los. Laat aan de kook komen en kook nog 1 minuut (volgens verpakking !). Doe de mie over in een vergiet en spoel met koud water. Laat uitlekken en schep de mie in een grote kom. Schud hem om met de olie om aanplakken te voorkomen.
Mie kan ook gegaard worden volgens de "nieuwe methode" : onder deksel.
- Spoel voor de wontons de scampi met koud water, laat ze uitlekken, doe ze in een kom. Schud om met 1 theelepel zout en laat 10 minuten staan. Spoel de scampi weer met koud water, laat ze uitlekken, dep ze droog en hak ze grof.
- Vermeng in een kom ½ theelepel zout met de scampi en de overige ingrediënten voor de wontons BEHALVE het eiwit.
- Werk voor de wontons met één vel tegelijk en bewaar de rest onder een vochtige theedoek. Leg 1 theelepel vulling in het midden van een wontonvel. Bevochtig de randen met water en vouw diagonaal over de vulling dubbel tot een driehoek. Vouw de twee spitse punten kruiselings over de vulling. Plak de overlappende punten met eiwit vast, zet de wonton op een bakplaat en leg er een vochtige doek over. Ga zo verder tot alles opgebruikt is. Houd 36 wontons apart en verpak de rest in folie en bewaar ze tot 2 maanden in de diepvries, in bouillon.
- Verhit voor de soep de bouillon in een pan en breng op smaak met de suiker, sojasaus en sesamolie. Voeg de paksoi toe en kook maximum 1 minuut en schep de groente eruit met een schuimspaan. Laat de bouillon verder koken. Warm de gekookte mie even op in de hete bouillon, neem eruit met een keukentang en verdeel hem over 6 verwarmde soepkommen, houd warm.
- Laat de 36 wontons op een schuimspaan in de kokende bouillon zakken en kook zachtjes 3 minuten tot ze bovendrijven. Schep ze uit de pan en leg er zes in elke kom. Verdeel de groente erover en schep de bouillon erbij. Garneer met de lente-ui en serveer de soep zo heet mogelijk.
-------------------------------------------------------------------------
Zalmrolletjes met koriander
Menugang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosters
Soort: Vis
Type: Pasta
Bron: KWB koken
Kenmerken:
* Ingrediënten
(2 à 4 personen)
- 220 g zalmfilet
- ¾ koffielepel zout, peper
- 1 eetlepel rijstwijn
- 2 loempiavellen van 20 cm bij 20 cm
- 20 g verse koriander, fijngehakt
- 1 eigeel
* Bereiding
- Snijd de zalm in fijne plakjes van 3 mm. Meng zout, peper en rijstwijn en strooi dit mengsel over de plakjes. Leg de zalmplakjes op de loempiavellen, maar laat aan elke kant 4 cm vrij.
- Strooi er de fijngehakte koriander over. Klop het eigeel los en besmeer daarmee de randen van de loempiavellen. Rol de vellen op en plak de uiteinden dicht.
- Verhit frituurolie in de wok (of frituurpan) tot 180 °C en bak de loempia's daarin gedurende 1 minuut.
- Snijd elke loempia in 4 stukken.
- Serveer met gebakken rijstvermicelli.
Deze loempia's, gevuld met zalm, worden slechts 1 minuut gefrituurd. De zalm wordt op die manier maar half gebakken, maar dat geeft wel als resultaat dat het binnenste van de vis erg sappig blijft.
-------------------------------------------------------------------------
Zuiderse groententaart
Menugang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Soort: Vlees
Type: Hartige taart
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
- taartdeeg
- 4 mooie tomaten
- spekblokjes - gerookt (dubbelpakje carrefour)
- mozarella (grote rol)
- 4 eieren
- sojaroom
- basilicum
- peper en zout
- courgette
- provencaalse kruiden
* Bereiding
Oven voorverwarmen op 200° - taartdeeg in vorm doen en op de bodem gaatjes prikken met een vork - onder deeg bakpapier - op deeg bakpapier en bonen en 10 min in de oven voorbakken.
Courgette wassen en in plakjes snijden - bakken tot ze beetgaar zijn in olie.
Uithalen en afdeppen
Tomaten in heet water en dan pellen - zaadjes verwijderen en in stukjes snijden
Taartbodem bedekken met de plakjes courgette, tomaten over verdelen en al eens goed kruiden - spekblokjes verdelen over de taart (niet voorgebakken)
mozarella in plakken snijden en over de taart leggen - provencaalse kruiden toevoegen
Eieren loskloppen, sojaroom bijvoegen + gesnipperde baslicum - over de taart gieten - eventueel nog wat provencaalse kruiden toevoegen
Mag goed gekruid worden voor de smaak
Taart ongeveer 50 min in oven op 200°
-------------------------------------------------------------------------
Menugang: Nagerecht
Keuken: Italiaans
Soort: -
Type: Kaas
Bron: eigen recept
Kenmerken: snel te maken
* Ingrediënten
- 500 gr. Masarpone
- Sterke koffie
- 200 gr boudoirs
- 4 eierdooiers
- 2 eiwitten
- 100 gr griessuiker
- Scheutje amaretto
- 3 soeplepels cacaopoeder
* Bereiding
- Eierdooiers, suiker en mascarpone ondereen mengen
- Eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door mengsel mengen
- Boudoirs soppen in sterke koffie en in kom leggen
- Laag om laag boudoirs en mascarponemengsel
- 2 à 4 uur in de koelkast
- Bestrooien met cacaopoeder
-------------------------------------------------------------------------
Tomatenomelet met gehakt
Menugang: Voorgerecht
Keuken: Thais
Soort: Vis
Type: Hartige taart
Bron: KWB koken
Kenmerken:
* Ingrediënten
(4 stuks van 15 cm doorsnede, 4 personen)
Voor de chili-vissaus : (ca. 3 dl saus)
- 3 eetlepels Thaise vissaus
- 1 eetlepel vers limoensap
- 4 verse kleine groene chilipepers, in rondjes gesneden
- een fles Srirachasaus (chili-knoflookpuree)
Voor de omeletten :
- 4 eieren
- 4 eetlepels fijngesneden sjalot of lente-ui
- 1 eetlepel Thaise vissaus
- 250 g (varkens)gehakt
- 1 kleine, stevige tomaat, ontzaad en gehakt
- 4-5 eetlepels arachide- of maïsolie
- 1 eetlepel grofgehakte verse koriander
* Bereiding
- De chili-vissaus bereiden :
Roer in een kom de vissaus, het limoensap en de pepers door elkaar. Verdeel de saus over aparte kommetjes en zet even opzij.
- De omeletten bereiden :
Ofwel mengt U per omelet ¼ deel van de ingrediënten ofwel verwerkt U in één portie alle ingrediënten. Klop in een grote kom de eieren, sjalotten, vissaus en gehakt dooreen, haal het gehakt daarbij goed uit elkaar. Roer vervolgens de tomaat erdoor.
- Verhit een wok op een middelhoog vuur, voeg 1 eetlepel olie toe en laat heet worden. Giet ¼ deel van het eiermengsel in de wok en laat netjes uitlopen tot een cirkel van 15 cm. De randen moeten sissen, terwijl het midden hier en daar opbolt. Temper het vuur tot matig en bak 1 ½ minuut tot het ei bijna is gestold. Keer de omelet om met een brede spatel en bak nog 1 minuut tot de andere kant bruin is. Laat de omelet op een bord glijden en houd hem warm terwijl U de andere 3 omeletten bakt. Voeg extra olie toe als de pan te droog wordt.
- Garneer de omeletten met koriander en geef de chili-vissaus en Srirachasaus erbij, verdeeld over verschillende kommetjes.
In het Oosten kunnen eiergerechten als hapje worden gepresenteerd, maar ook als specialiteit op de kaart staan. Deze vleesrijke omelet wordt geserveerd met gestoomde rijst en zowel Srirachasaus als chili-vissaus.
-------------------------------------------------------------------------
Torentje van tomaat en grijze garnaal
Menugang: Voorgerecht
Keuken: Belgisch
Soort: Zeevruchten
Type: Salade
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
Voor 4 personen
5 vleestomaten
200 gr grijze noordzeegarnaal
1/2 krop ijsbergsla
1 citroen
1 ei
20 cl koolzaadolie
5 cl olijfolie
1 tl mosterd
paprikapoeder
cayennepeper
* Bereiding
Maak mayonaise : doe een eierdooier , de mosterd, peper en zout, citroensap en wat olie in een maatbeker. Mix met een staafmixer en voeg geleidelijk de rest van de olie toe tot de mayonaise stevig genoeg is.
Meng de garnalen met de mayonaise en zeer fijn gesneden vruchtvlees van een halve citroen. Kruid goed met peper en zout, cayennepeper en praprikapoeder.
Schil de tomaten en snij ze in brunoise. Maak de ijsbersla schoon en snij zeer fijn.
Vul een ronde dresseervorm voor de helft met de tomaten. Leg er vervolgens de garnalen op. Verwijder de ring. Leg daarnasst een bergje ijsbersla en een streepje mayonaise.
Versier met wat paprikapoeder.
-------------------------------------------------------------------------
Vanillesaus
Menugang: Saus - zoet
Keuken: Belgisch
Soort: -
Type: -
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
- 1/2 liter melk
- 1/4 vanillestokje
- zout
- 3 eierdooiers
- 40 gram suiker
* Bereiding
- Splijt het vanillestokje en breng dit met de melk en het zout aan de kook; laat het 15 minuten trekken.
- Roer de eierdooiers los met de suiker en een beetje hete melk en giet dit terug bij de overige melk.
- Laat de massa onder goed roeren, zonder te laten koken, binden.
- Verwijder het vanillestokje voor gebruik.
Ik vond de saus wat te dun - leek niet te dikken en heb een beetje vanille pudding toegevoegd.
TIP:
- Roer wat stijfgeslagen slagroom door de vanillesaus
-------------------------------------------------------------------------
Varkenshaasje gevuld met zongedroogde tomaten
Menugang: Hoofdgerecht
Keuken: -
Soort: Vlees
Type: -
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
Voor 4:
2 varkenshaasjes
300 g zongedroogde tomaten op olijfolie
2 tenen verse knoflook
40 g pijnboompitten
200 g jonge fetakaas
basilicum, zwarte peper, zeezout
olijfolie van koude persing
400 g 'corne de Gatte'-aardappelen
2 takjes verse rozemarijn
6 wortelen
verse tijm en tijmbloemen
1 el acaciahoning
kaneel, 1 blokje kippenbouillon
bieslook of pijpui, sla
bakpapier en keukengaren
* Bereiding
Laat de gedroogde tomaten uitlekken. Stoom de aardappels 7 à 8 minuten en snij in blokjes. Snij de wortels in lamellen. Spoel de trostomaten en laat aan de stelen. Rooster de pijnboompitten en laat afkoelen. Warm de oven voor op 200° C. Snij de varkenshaasjes in de lengte bijna door. Plooi het vlees open. Snij het nogmaals over de lengte doormidden en zorg ervoor dat beide helften nog steeds aan elkaar blijven. Wrijf het vlees in met geplette knoflook. Leg op beide zijden van de varkenshaas fijngesneden tomaten. Brokkel er fetakaas over en bestrooi met pijnboompitten. Dek af met basilicumblaadjes en kruid met peper en zeezout. Vouw het vlees toe en bind op met keukengaren. Bak kort aan alle kanten in olijfolie en zet 18 à 20 minuten in de oven.
Los een half bouillonblokje op in water. Voeg de wortelschijfjes toe en zorg dat ze juist onder staan. Voeg een mespunt kaneel en wat olijfolie toe. Bedek met bakpapier.Laat 1 à 2 minuutjes koken en giet af. Bak de aardappelblokjes in olijfolie goudbruin. Snij de gewassen rozemarijnblaadjes fijn. Snij een teen knoflook fijn. Voeg beide toe aan de aardappels, kruid met zeezout en peper en laat zacht verder bakken. Warm de wortels in olijfolie met een lepel honing en verse tijm. Gril de trostomaten tot ze openbarsten. Versier de voorverwarmde borden met sla. Versnij het vlees en schik de rest van de ingrediënten errond. Versier met bieslook en tijmbloemen.
-------------------------------------------------------------------------
Varkensvlees zoetzuur
Menugang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosters
Soort: Vlees
Type: Rijst
Bron: KWB koken
Kenmerken:
* Ingrediënten
(4 personen)
- 750 g varkensfilet
- 50 g verse gember, geschild en in zeer dunne schijfjes gesneden
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 rode paprika's, in zeer dunne reepjes snijden
- 250 g tomaten
- 500 g ananas
- 2 eetlepels sesamolie
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 4 eetlepels rijstazijn
- 4 eetlepels lichte sojasaus
- 4 theelepels rijstwijn
- 2 eetlepels suiker
- 2 ½ dl kippenbouillon
- 2 afgestreken theelepels maïzena
* Bereiding
- Het varkensvlees droogdeppen en gelijkmatig in fijne reepjes snijden (eventueel even diepvriezen).
- De tomaten even in kokend water dompelen, ontvellen, doormidden snijden, ontpitten en in blokjes snijden.
- De ananas schillen, de harde kern verwijderen en het vruchtvlees in schijven en daarna in gelijke blokjes snijden.
- De wok verhitten en de sesam- en zonnebloemolie toevoegen. Het vlees bakken. Gember, knoflook en de paprika toevoegen en kort meebakken.
- De tomaten en ananas toevoegen en ook eventjes kort meebakken.
- Azijn, sojasaus, rijstwijn en suiker toevoegen. Met de bouillon overgieten en goed mengen.
- De maïzena door de resterende bouillon roeren en gelijkmatig over het vlees gieten. Goed vermengen en alles ongeveer 3 minuten laten sudderen (= onder deksel op zacht vuur).
- Opdienen met gestoomde rijst.
Indien U minder vlees per persoon verkiest, kan U de hoeveelheid ananas verhogen en bv extra wortelreepjes, bleekselderij, maïskolfjes, champignons, gele paprika, enz. toevoegen. Als U het varkensvlees vervangt door tofu, bekomt U een voedzame vegetarische schotel.
-------------------------------------------------------------------------
Vispannetje met roodbaars en kerrie
Menugang: Hoofdgerecht
Keuken: -
Soort: Vis
Type: -
Bron: www.krabbetje.be
Kenmerken:
* Ingrediënten
Benodigdheden:
- 600 g roodbaarsfilet
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 8 lente-uitjes
- 1 rode paprika
- 5 dl visfumet
- 2,5 dl room
- 40 g bloem
- 35 g boter
- bieslook
- 1 eetlepel kerrie
- 1 mespuntje gemberpoeder
- peper en zout
* Bereiding
1. De roodbaarsfilets spoelen, droogdeppen, op graatjes controleren en in grote dobbelstenen snijden. De kerrie mengen met het gemberpoeder en hiermee de stukken roodbaars bestrooien.
2. De ui pellen en fijnsnijden, het knoflook persen en beide even aanstoven in boter. Daarna bestrooien met bloem en de visfumet samen met de room toevoegen. Aan de kook brengen en wat laten inkoken op een zacht vuurtje.
3. De lente-uitjes en de rode paprika schoonmaken en fijnsnijden. Beide ingrediënten aan de saus toevoegen en alles nog 5 minuutjes laten doorkoken.
4. Op het einde van de bereiding de stukken vis toevoegen, de saus goed omroeren en nog 4 minuten verder laten sudderen op een zacht vuurtje. Op smaak brengen met peper, zout en eventueel kerrie. Op voorverwarmde borden serveren en garneren met steeltjes bieslook.
TIP :
U kan dit gerecht als voorgerecht serveren of als hoofdgerecht met rijst of pasta.
-------------------------------------------------------------------------
Vissoep met gember
Menugang: Soep
Keuken: Thais
Soort: Vis
Type: Soep
Bron: KWB koken
Kenmerken:
* Ingrediënten
- 500 g gefileerde, witte platvis (tong, tongschar, wijting, …)
- 250 g tomaten, ontveld en ontpit
- 1 ¼ l visbouillon of kippenbouillon
- 3 theel. zout
- 2 theel. versgemalen vijfkleurenpeper of zwarte peper
- 3 theelepels Shaoxing rijstwijn (of droge sherry)
- 3 theelepels fijngesneden gemberwortel
- 2 eetlepels fijngesneden bosui
- 1 eetlepel fijngesneden koriander
- 1 eetlepel geknipte bieslook
- 1 eetlepel olijfolie
* Bereiding
- Verwijder eventueel het vel van de vis en snijd de filets in gelijke stukken van ongeveer 5 x 5cm.
- Snijd de tomaten in blokjes (2 x 2cm).
- Breng de bouillon aan de kook. Voeg het zout, de peper, de rijstwijn en de gember toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
- Voeg de vis toe, neem de pan van het vuur en laat de vis 5 minuten garen ( of tot deze wit geworden is).
- Schep de stukken vis met een schuimspaan uit de bouillon en verdeel over de borden. Roer de tomaten, bosui, koriander, bieslook en olijfolie door de soep.
- Schep de bouillon over de vis en serveer.
De vis gaart door de hitte van de bouillon zonder droog te worden.
-------------------------------------------------------------------------
Warme appeltjes met crème anglaise
Menugang: Nagerecht
Keuken: Belgisch
Soort: -
Type: Fruit
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
Bereiding : 15 min.
Kooktijd : 20 min.
Voor 4 personen:
- 4 jonagoldappels (500gr netto)
- sap van 1 citroen
- 2 koffielepels ongeraffineerde suiker
Voor de crème anglaise:
-1/2 vanillestokje
- 250 ml. halfvolle melk
- 2 eierdooiers
- 4 eetlepels aspartaam
* Bereiding
Maak de crème anglais : splijt het vanillestokje in tweeën. Verwarm de melk op een zacht vuur met het vanillestokje
Klop de eierdooires met de aspartaam totdat het mengsel wit wordt.
Voeg het mengsel al roerend beetje bij beetje aan de kokende melk toe. Laat de crème 8 à 10 min op een zacht vuur sudderen zonder te koken, tot de crème aan de lepel blijft plakken.
Verwijder het vanillestokje en giet de crème in een kom. Laat afkoelen en zet in de koelkast.
Verwarm de grill van de oven voor op 200 gr.C.
Verwijder het klokhuis van de appels. Snijd de appels in dunne plakjes zonder ze eerst te schillen. Sprenkel er wat citroensap over. Leg ze in een groete ovenschotel. Strooi de ongeraffineerde suiker over de appels. Plaats de schotel 10 min onder de ovengrill tot de appels gekarameliseerd zijn.
Afwerking en presentatie :
Schik de appelplakjes op borden en giet er de crème anglaise rond. Dien op.
-------------------------------------------------------------------------
Warme mango met basilicum en vanilleijs
Menugang: Nagerecht
Keuken: Oosters
Soort: -
Type: Fruit
Bron: KWB koken
Kenmerken:
* Ingrediënten
(4 personen)
- 1 vanillestokje, gespleten
- 100 g suiker
- 1 ½ dl water
- 2 middelgrote mango's, geschild, samen circa 750 g
- 25 g boter
- 6 basilicumblaadjes, gesnipperd (op het laatste moment)
- zout
- vanille-ijs
* Bereiding
- Splijt het vanillestokje.
- Breng in een wok of pan met antiaanbaklaag de suiker met het water aan de kook, voeg het vanillestokje toe en laat alles 10 minuten zachtjes koken.
- Neem het stokje uit de suikersiroop en druk met een mes de zaadjes eruit en voeg bij de suikersiroop. (Dep het stokje droog, zet het in de suiker en bewaar het tot een volgend gebruik.)
- Snijd de geschilde mango's in ½ cm dikke plakken.
- Doe de mango en een mespuntje zout bij de suikersiroop en laat hem 2 minuten zachtjes koken ; lang genoeg om het fruit door te warmen, zonder dat het gaar wordt.
- Neem de pan van het vuur en roer de boter en het basilicum erdoor.
- Serveer meteen met een bolletje vanille-ijs.
De combinatie van het warme fruit met het koude ijs maakt dit gerecht speciaal. Wacht dan ook niet met verdelen van de porties, zodat de bolletjes ijs niet smelten.
Je kan de boter weglaten, het dessert wordt dan iets lichter.
Om mango's mooi in schijven te verdelen gaat U best te werk als volgt :
- snijd in de lengterichting, links en rechts van de steelaanzet, zodat U mooi naast de pit al het vruchtvlees meehebt.
- schil de mango dan voorzichtig en snijd vervolgens in dikke plakken.
-------------------------------------------------------------------------
Warme mango met basilicum en vanilleijs
Menugang: Nagerecht
Keuken: Oosters
Soort: -
Type: Fruit
Bron: KWB koken
Kenmerken:
* Ingrediënten
(4 personen)
- 1 vanillestokje, gespleten
- 100 g suiker
- 1 ½ dl water
- 2 middelgrote mango's, geschild, samen circa 750 g
- 25 g boter
- 6 basilicumblaadjes, gesnipperd (op het laatste moment)
- zout
- vanille-ijs
* Bereiding
- Splijt het vanillestokje.
- Breng in een wok of pan met antiaanbaklaag de suiker met het water aan de kook, voeg het vanillestokje toe en laat alles 10 minuten zachtjes koken.
- Neem het stokje uit de suikersiroop en druk met een mes de zaadjes eruit en voeg bij de suikersiroop. (Dep het stokje droog, zet het in de suiker en bewaar het tot een volgend gebruik.)
- Snijd de geschilde mango's in ½ cm dikke plakken.
- Doe de mango en een mespuntje zout bij de suikersiroop en laat hem 2 minuten zachtjes koken ; lang genoeg om het fruit door te warmen, zonder dat het gaar wordt.
- Neem de pan van het vuur en roer de boter en het basilicum erdoor.
- Serveer meteen met een bolletje vanille-ijs.
De combinatie van het warme fruit met het koude ijs maakt dit gerecht speciaal. Wacht dan ook niet met verdelen van de porties, zodat de bolletjes ijs niet smelten.
Je kan de boter weglaten, het dessert wordt dan iets lichter.
Om mango's mooi in schijven te verdelen gaat U best te werk als volgt :
- snijd in de lengterichting, links en rechts van de steelaanzet, zodat U mooi naast de pit al het vruchtvlees meehebt.
- schil de mango dan voorzichtig en snijd vervolgens in dikke plakken.
-------------------------------------------------------------------------
Wiener melange - warme chocolade
Menugang: warme dranken
Keuken: -
Soort: -
Type: -
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
Voor 2 kopjes
100 ml slagroom
1/2 eetlepel poedersuiker
50 gr pure chocolade in stukjes
2 theelepels vloeibare honing
4 thelepels nescafé
cacaopoeder
* Bereiding
Klop 75 ml slagroom met de poedersuiker stijf.
Verwarm de chocolade met de rest van de room in een steelpan met dikke bodem op zacht vuur en laat de chocolade smelten.
Schenk de gesmolten chocolade in twee koffiekopjes en voeg de honing toe.
Schep in elk kopje 2 thelepels nescafé en vul al roerende aan met kokend water. Schep de slagroom erop en strooi wat cacao erover.
-------------------------------------------------------------------------
Wiener melange - warme chocolade
Menugang: warme dranken
Keuken: -
Soort: -
Type: -
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
Voor 2 kopjes
100 ml slagroom
1/2 eetlepel poedersuiker
50 gr pure chocolade in stukjes
2 theelepels vloeibare honing
4 thelepels nescafé
cacaopoeder
* Bereiding
Klop 75 ml slagroom met de poedersuiker stijf.
Verwarm de chocolade met de rest van de room in een steelpan met dikke bodem op zacht vuur en laat de chocolade smelten.
Schenk de gesmolten chocolade in twee koffiekopjes en voeg de honing toe.
Schep in elk kopje 2 thelepels nescafé en vul al roerende aan met kokend water. Schep de slagroom erop en strooi wat cacao erover.
-------------------------------------------------------------------------
wijtingsoep
Menugang: Soep
Keuken: Belgisch
Soort: Vis
Type: Soep
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
500 gr wijtingfilet
1 ui
1 wortel
1 wit van prie
1/2 venkel
1 teentje knoflook
1 aardappel
1 bakje tijm
1 blad laurier
2 deciliter droge witte wijn
visbouillonblokje
1 klontje boter
peper en zout
* Bereiding
•Hak de ui, wortel, venkel en prei in stukjes en laat ze 10 minuten zachtjes stoven in een klontje boter.
•Schil ondertussen de aardappel en snij hem, samen met de knoflook in kleine stukjes. Voeg eveneens toe aan de groenten.
•Giet 1.2 liter water, 1 visbouillonblokje, tijm en laurier toe en breng aan de kook, laat 15 minuutjes flink doorkoken.
•Kruid de vis met peper en wat zout en snij hem in redelijk grote stukken.
•Verwijder de tijm en laurier uit de soep en mix deze glad.
•Voeg vervolgens de wijn en de stukken vis toe en breng aan de kook, laat zo'n 5 minuten zachtjes koken zonder deksel.
•Serveer de soep eventueel zoals op foto: met wat peterselie, zelf gebakken broodkorstjes en een streepje room
-------------------------------------------------------------------------
wijtingsoep
Menugang: Soep
Keuken: Belgisch
Soort: Vis
Type: Soep
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
500 gr wijtingfilet
1 ui
1 wortel
1 wit van prie
1/2 venkel
1 teentje knoflook
1 aardappel
1 bakje tijm
1 blad laurier
2 deciliter droge witte wijn
visbouillonblokje
1 klontje boter
peper en zout
* Bereiding
•Hak de ui, wortel, venkel en prei in stukjes en laat ze 10 minuten zachtjes stoven in een klontje boter.
•Schil ondertussen de aardappel en snij hem, samen met de knoflook in kleine stukjes. Voeg eveneens toe aan de groenten.
•Giet 1.2 liter water, 1 visbouillonblokje, tijm en laurier toe en breng aan de kook, laat 15 minuutjes flink doorkoken.
•Kruid de vis met peper en wat zout en snij hem in redelijk grote stukken.
•Verwijder de tijm en laurier uit de soep en mix deze glad.
•Voeg vervolgens de wijn en de stukken vis toe en breng aan de kook, laat zo'n 5 minuten zachtjes koken zonder deksel.
•Serveer de soep eventueel zoals op foto: met wat peterselie, zelf gebakken broodkorstjes en een streepje room
-------------------------------------------------------------------------
Witloofsoep - Roomsoep van witloof met witbier en garnalen
Menugang: Soep
Keuken: Belgisch
Soort: -
Type: Soep
Bron: Carrefour recepten
Kenmerken: snel te maken
* Ingrediënten
Voor 4 personen (maar uiteindelijk was het wel voor meer personen)
- 1 l. groentenbouillon
- 800 gr. witloof (schoongemaakt in stukken + 1 stronk witloof in dunne reepjes)
- 1 prei, schoongemaakt in dunne ringen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 aardappel in blokjes
- 1 bouquet garni
- 1 mespunt nootmuskaat
- 1 dl witbier
- 1 el. olijfolie
- zout, peper
Garnituur:
- 3 el grijze garnalen
- 1 el bieslook, fijngehakt
* Bereiding
1. Breng in een soeppot de bouillon aan de kook. Voeg de 800 gram witloof, de prei, de ui, het knoflook, de aardappel, de bouquet garni, de nootmuskaat, zout en peper toe. Zet het vuur laag. Laat 25 min afgesloten sudderen op laag vuur. Voeg witbier toe.
2. Verwijder de bouquet garni. Pureer de soep. Warm de soep kort op. Verwarm de olijfolie in een bakpan. Bak de reepjes witloof. Zet apart.
3. Verdeel de soep over de soepkommen. Gerneer met de reepjes witloof, de garnalen en bieslook.
-------------------------------------------------------------------------
Witloofsoep - Roomsoep van witloof met witbier en garnalen
Menugang: Soep
Keuken: Belgisch
Soort: -
Type: Soep
Bron: Carrefour recepten
Kenmerken: snel te maken
* Ingrediënten
Voor 4 personen (maar uiteindelijk was het wel voor meer personen)
- 1 l. groentenbouillon
- 800 gr. witloof (schoongemaakt in stukken + 1 stronk witloof in dunne reepjes)
- 1 prei, schoongemaakt in dunne ringen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 aardappel in blokjes
- 1 bouquet garni
- 1 mespunt nootmuskaat
- 1 dl witbier
- 1 el. olijfolie
- zout, peper
Garnituur:
- 3 el grijze garnalen
- 1 el bieslook, fijngehakt
* Bereiding
1. Breng in een soeppot de bouillon aan de kook. Voeg de 800 gram witloof, de prei, de ui, het knoflook, de aardappel, de bouquet garni, de nootmuskaat, zout en peper toe. Zet het vuur laag. Laat 25 min afgesloten sudderen op laag vuur. Voeg witbier toe.
2. Verwijder de bouquet garni. Pureer de soep. Warm de soep kort op. Verwarm de olijfolie in een bakpan. Bak de reepjes witloof. Zet apart.
3. Verdeel de soep over de soepkommen. Gerneer met de reepjes witloof, de garnalen en bieslook.
-------------------------------------------------------------------------
Wontonsoep met mie
Menugang: Soep
Keuken: Oosters
Soort: Vis
Type: Soep
Bron: KWB koken
Kenmerken:
* Ingrediënten
(6 personen)
EIERMIE
- zout
- 250 g (verse) Chinese eiermie
- 1 eetlepel arachideolie
WONTONS
- 250 g kleine scampi, gepeld en darmkanaal verwijderd
- 1 ½ theelepel (grof) zout
- 400 g middelgrof gemalen varkensgehakt
- 1 eetlepel Chinese rijstwijn* of droge sherry
- 2 theelepels lichte sojasaus*
- 2 lente-uitjes, gehakt
- 2 eetlepels gehakte bamboescheuten (blik)*, uitgelekt
- ¼ theelepel suiker
- 1 theelepel gemalen witte peper
- 1 theelepel sesamolie*
- 1 theelepel maïszetmeel
- 60 wontonvellen (diepvries)*
- 1 eiwit, licht geklopt
SOEP
- 1 ½ l kippenbouillon
- ¼ theelepel suiker
- lichte sojasaus naar smaak*
- 1 eetlepel sesamolie*
- zout
- 500 g jonge paksoi, in stukjes van 5 cm lang gesneden*
- 1 lente-ui, gehakt
* Bereiding
- Vul een grote pan voor ¾ met water en breng aan de kook. Voeg een klein beetje zout toe. Laat de losgehaalde mie in de pan glijden en roer de slierten los. Laat aan de kook komen en kook nog 1 minuut (volgens verpakking !). Doe de mie over in een vergiet en spoel met koud water. Laat uitlekken en schep de mie in een grote kom. Schud hem om met de olie om aanplakken te voorkomen.
Mie kan ook gegaard worden volgens de "nieuwe methode" : onder deksel.
- Spoel voor de wontons de scampi met koud water, laat ze uitlekken, doe ze in een kom. Schud om met 1 theelepel zout en laat 10 minuten staan. Spoel de scampi weer met koud water, laat ze uitlekken, dep ze droog en hak ze grof.
- Vermeng in een kom ½ theelepel zout met de scampi en de overige ingrediënten voor de wontons BEHALVE het eiwit.
- Werk voor de wontons met één vel tegelijk en bewaar de rest onder een vochtige theedoek. Leg 1 theelepel vulling in het midden van een wontonvel. Bevochtig de randen met water en vouw diagonaal over de vulling dubbel tot een driehoek. Vouw de twee spitse punten kruiselings over de vulling. Plak de overlappende punten met eiwit vast, zet de wonton op een bakplaat en leg er een vochtige doek over. Ga zo verder tot alles opgebruikt is. Houd 36 wontons apart en verpak de rest in folie en bewaar ze tot 2 maanden in de diepvries, in bouillon.
- Verhit voor de soep de bouillon in een pan en breng op smaak met de suiker, sojasaus en sesamolie. Voeg de paksoi toe en kook maximum 1 minuut en schep de groente eruit met een schuimspaan. Laat de bouillon verder koken. Warm de gekookte mie even op in de hete bouillon, neem eruit met een keukentang en verdeel hem over 6 verwarmde soepkommen, houd warm.
- Laat de 36 wontons op een schuimspaan in de kokende bouillon zakken en kook zachtjes 3 minuten tot ze bovendrijven. Schep ze uit de pan en leg er zes in elke kom. Verdeel de groente erover en schep de bouillon erbij. Garneer met de lente-ui en serveer de soep zo heet mogelijk.
-------------------------------------------------------------------------
Zalmrolletjes met koriander
Menugang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosters
Soort: Vis
Type: Pasta
Bron: KWB koken
Kenmerken:
* Ingrediënten
(2 à 4 personen)
- 220 g zalmfilet
- ¾ koffielepel zout, peper
- 1 eetlepel rijstwijn
- 2 loempiavellen van 20 cm bij 20 cm
- 20 g verse koriander, fijngehakt
- 1 eigeel
* Bereiding
- Snijd de zalm in fijne plakjes van 3 mm. Meng zout, peper en rijstwijn en strooi dit mengsel over de plakjes. Leg de zalmplakjes op de loempiavellen, maar laat aan elke kant 4 cm vrij.
- Strooi er de fijngehakte koriander over. Klop het eigeel los en besmeer daarmee de randen van de loempiavellen. Rol de vellen op en plak de uiteinden dicht.
- Verhit frituurolie in de wok (of frituurpan) tot 180 °C en bak de loempia's daarin gedurende 1 minuut.
- Snijd elke loempia in 4 stukken.
- Serveer met gebakken rijstvermicelli.
Deze loempia's, gevuld met zalm, worden slechts 1 minuut gefrituurd. De zalm wordt op die manier maar half gebakken, maar dat geeft wel als resultaat dat het binnenste van de vis erg sappig blijft.
-------------------------------------------------------------------------
Zuiderse groententaart
Menugang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Soort: Vlees
Type: Hartige taart
Bron:
Kenmerken:
* Ingrediënten
- taartdeeg
- 4 mooie tomaten
- spekblokjes - gerookt (dubbelpakje carrefour)
- mozarella (grote rol)
- 4 eieren
- sojaroom
- basilicum
- peper en zout
- courgette
- provencaalse kruiden
* Bereiding
Oven voorverwarmen op 200° - taartdeeg in vorm doen en op de bodem gaatjes prikken met een vork - onder deeg bakpapier - op deeg bakpapier en bonen en 10 min in de oven voorbakken.
Courgette wassen en in plakjes snijden - bakken tot ze beetgaar zijn in olie.
Uithalen en afdeppen
Tomaten in heet water en dan pellen - zaadjes verwijderen en in stukjes snijden
Taartbodem bedekken met de plakjes courgette, tomaten over verdelen en al eens goed kruiden - spekblokjes verdelen over de taart (niet voorgebakken)
mozarella in plakken snijden en over de taart leggen - provencaalse kruiden toevoegen
Eieren loskloppen, sojaroom bijvoegen + gesnipperde baslicum - over de taart gieten - eventueel nog wat provencaalse kruiden toevoegen
Mag goed gekruid worden voor de smaak
Taart ongeveer 50 min in oven op 200°
-------------------------------------------------------------------------
Aantal personen
1.00
Aantal stuks
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
carta drie
Ingrediënten
carta drie
Bereidingstijd
0-10 min
Keuken
Wereld
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1482997
Homepage ID
2968729
Teller
7
Bron
carta
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid