Aardappel groentegratin met baconreepjes

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 09/23/2020 - 16:51
Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 200 graden boven- en onder-warmte.

Aardappelplakjes plm. 5 minuten voorkoken in water met zout. In zeef uitlekken.
Wortelplakjes, sperziebonen en bloemkoolroosjes samen in plm. 5 minuten beetgaar koken in water met zout. In zeef of vergiet laten uitlekken.
Ondertussen de baconreepjes bakken in 1 eetlepel roomboter.
Bacon, groenten en aardappelen door elkaar mengen. Kruiden met peper en nootmuskaat. Alles overdoen in de ovenschaal.
Béchamelsaus:
1 eetlepel boter smelten in een steelpan.
Bloem in één keer erdoor roeren. Goed roeren zodat geen klontjes ontstaan. Laat de bloem plm. 2 minuten garen op een lage warmtebron.
Giet nu beetje bij beetje de melk en de slagroom bij. Steeds tussendoor heel goed roeren, want klontjes zijn niet lekker.
Als je een mooie gladde saus hebt gekregen roer je 2/3 van de geraspte kaas door de saus.
Maak de saus op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat en verdeel de saus over de aardappel/groenteschotel.
Strooi de rest van de geraspte kaas erover en zet de schaal plm. 25 tot 30 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot alles een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.

Afbeelding
Aardappel groentegratin met baconreepjes
Aardappel groentegratin met baconreepjes
Aardappel groentegratin met baconreepjes
Aantal personen
2.00
Vertel iets leuks over dit recept
Soms heb je van allerlei groenten een beetje over en daar leent dit gerecht zich uitstekend voor. Ik had nog een stukje bloemkool, een paar worteltjes en wat sperziebonen in de koelkast. Wat voorgekookte aardappelschijfjes en een beetje gebakken bacon erdoor. Béchamelsaus erover met geraspte kaas. Simpel en erg lekker. Zo kom je van je restjes af.
N.B. Kan ook met andere soorten groenten zoals bijv, koolrabi, snijbonen, erwtjes etc.
Ingrediënten
½ kleine bloemkool, in kleine roosjes
5 worteltjes, in schuine plakjes
200 gram sperziebonen, in kleinere stukken
400 gram vastkokende aardappelen in wat dikkere plakken
Plm. 100 gram bacon, kleingesneden
1+ 1 eetlepel roomboter
1 flinke eetlepel bloem
1/4 liter melk
1 dl slagroom
Zout, peper, nootmuskaat
Plm. 60 gram geraspte belegen kaas
Hulpmiddelen & keukengerei
pan voor het koken van de aadappelplakjes en de groenten
koekenpannetje voor de bacon
pannetje voor de bechamelsaus
ovenschaal
Leuke tips
Lekker met een balletje gehakt of een schnitzel.
Vegetariërs laten de bacon weg en doen wat meer kaas door de saus en op de ovenschotel.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1482245
Homepage ID
886977
Teller
139
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
5
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Glutenvrij
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Histaminevrij
Author Image
pwiggers
Gelegenheid