Bereidingswijze
Plan de campagne - voorbereiding 20 minuten - kooktijd minstens 5 uur
Start met het snijden van de rundvlees in blokjes. Gebruik voor stoofvleesgerechten altijd een vuurvaste braadpan. Laat de vuurvaste braadpan alvast op temperatuur komen. Doe de gesneden blokjes vlees in de pan. Strooi wat bloem over het vlees en bak dit héél kort bruin. Doe de gepelde knoflook in de pan en schenk vervolgens water in de pan totdat het vlees onderwater staat.
Leg een deksel scheef op de pan en laat dit 2 uur op laag vuur rustig pruttelen. Ben je de avond tevoren begonnen? Neem dan van de fles die je zo gaat gebruiken een lekkere glas rode wijn!
Na 2 uur wordt het tijd om even de onderarm te trainen. Het is de bedoeling om nu de peper, rode wijn, tomatenpuree en eventueel de laurier en rozemarijn toe te voegen aan het vlees. De peperkorrels moet je malen totdat je een volle eetlepel hebt (en dat is véél peper!). Om het makkelijk te maken leg je een papiertje op het aanrecht en daarop de lepel. En draaien maar tot die lepel vol zit. Het papiertje vangt de gemalen peper op zodat je niets verspilt.
Voeg naar smaak zout toe aan gerecht.
Leg nu de deksel weer op de pan en laat de peposo nu nog eens rustig 3 uur door pruttelen. Door de rode wijn zal het gerecht uiteindelijk dik en romig worden. Voeg water toe aan de pan wanneer de stoofpot droog dreigt te worden. Een scheutje is voldoende. Dit kan je eventueel vaker herhalen.
Na 3 uur pruttelen en een dik en romig sausje kun je het vlees opdienen.
Serveer dit gerecht met heerlijke stevige polenta. Reken voor 6 personen ongeveer 240 gram. Breng voor stevige polenta 700 ml vloeistof aan de kook. Voeg, als het vocht kookt, al roerend de polenta toe. Laat 3 min. zachtjes koken terwijl je blijft roeren. Neem de pan van het vuur en roer er een klont boter door. Voeg eventueel naar smaak zout toe. Ook kun je hier fijngesneden verse kruiden aan toe voegen, zoals tijm of rozemarijn. Na 3 min is de polenta stevig van structuur en het vocht is bijna niet meer zichtbaar.
Wat ik persoonlijk lekker vind is om de polenta ook nog even te grillen. Dan wordt de buitenkant lekker knapperig.
Strooi de gekookte polenta in een met vershoudfolie beklede ovenschaal. Strijk de gekookte polenta glad zodat je een gelijke dikte krijgt. Laat het vervolgens 1 uur opstijven in de koelkast.
Na 1 uur kun je de polenta voorzichtig uit de ovenschaal halen en op een snijplank leggen. Snijd de polenta in driehoekjes. Dit kun je het beste doen door eerst het blok te halveren, vervolgens rechthoeken en daarna driehoekjes. Verhit een grill- of braadpan. Smeer de polenta in met olie, en bak deze aan beide kanten goudbruin.
Leg drie stukken polenta speels op het boord. Schep het vlees vervolgens op het boord. Schenk tot slot de glazen met wijn in en voilà: lekker genieten!
Start met het snijden van de rundvlees in blokjes. Gebruik voor stoofvleesgerechten altijd een vuurvaste braadpan. Laat de vuurvaste braadpan alvast op temperatuur komen. Doe de gesneden blokjes vlees in de pan. Strooi wat bloem over het vlees en bak dit héél kort bruin. Doe de gepelde knoflook in de pan en schenk vervolgens water in de pan totdat het vlees onderwater staat.
Leg een deksel scheef op de pan en laat dit 2 uur op laag vuur rustig pruttelen. Ben je de avond tevoren begonnen? Neem dan van de fles die je zo gaat gebruiken een lekkere glas rode wijn!
Na 2 uur wordt het tijd om even de onderarm te trainen. Het is de bedoeling om nu de peper, rode wijn, tomatenpuree en eventueel de laurier en rozemarijn toe te voegen aan het vlees. De peperkorrels moet je malen totdat je een volle eetlepel hebt (en dat is véél peper!). Om het makkelijk te maken leg je een papiertje op het aanrecht en daarop de lepel. En draaien maar tot die lepel vol zit. Het papiertje vangt de gemalen peper op zodat je niets verspilt.
Voeg naar smaak zout toe aan gerecht.
Leg nu de deksel weer op de pan en laat de peposo nu nog eens rustig 3 uur door pruttelen. Door de rode wijn zal het gerecht uiteindelijk dik en romig worden. Voeg water toe aan de pan wanneer de stoofpot droog dreigt te worden. Een scheutje is voldoende. Dit kan je eventueel vaker herhalen.
Na 3 uur pruttelen en een dik en romig sausje kun je het vlees opdienen.
Serveer dit gerecht met heerlijke stevige polenta. Reken voor 6 personen ongeveer 240 gram. Breng voor stevige polenta 700 ml vloeistof aan de kook. Voeg, als het vocht kookt, al roerend de polenta toe. Laat 3 min. zachtjes koken terwijl je blijft roeren. Neem de pan van het vuur en roer er een klont boter door. Voeg eventueel naar smaak zout toe. Ook kun je hier fijngesneden verse kruiden aan toe voegen, zoals tijm of rozemarijn. Na 3 min is de polenta stevig van structuur en het vocht is bijna niet meer zichtbaar.
Wat ik persoonlijk lekker vind is om de polenta ook nog even te grillen. Dan wordt de buitenkant lekker knapperig.
Strooi de gekookte polenta in een met vershoudfolie beklede ovenschaal. Strijk de gekookte polenta glad zodat je een gelijke dikte krijgt. Laat het vervolgens 1 uur opstijven in de koelkast.
Na 1 uur kun je de polenta voorzichtig uit de ovenschaal halen en op een snijplank leggen. Snijd de polenta in driehoekjes. Dit kun je het beste doen door eerst het blok te halveren, vervolgens rechthoeken en daarna driehoekjes. Verhit een grill- of braadpan. Smeer de polenta in met olie, en bak deze aan beide kanten goudbruin.
Leg drie stukken polenta speels op het boord. Schep het vlees vervolgens op het boord. Schenk tot slot de glazen met wijn in en voilà: lekker genieten!
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Een rijk gerecht vol amet heerlijke pepers. Op een reis naar Italië heb ik dit recept geleerd van een wijnmaker uit Toscane. Sindsdien groot liefhebber van dit gerecht. Peposo is een traditioneel sudderpot uit Toscane met lekker veel zwarte pepers. Super gemakkelijk om te maken maar ò zo lekker om te delen met vrienden of familie.
Ingrediënten
1 kilo rundvlees, in blokjes gesneden;
3 tenen knoflook, gepeld en gehalveerd;
1 volle eetlepel gemalen zwarte peper uit de pepermolen;
1 volle eetlepel tomatenpuree uit blik (of de gouden tip: koop een tube tomatenpuree, deze kan je lang bewaren in de koelkast)
4 dl rode wijn ('t liefst Chianti wijn, bijvoorbeeld de Chianti Classico)
1 takje Rozemarijn (optioneel)
1 blad laurier (optioneel)
Zout om op smaak te brengen
Polenta (traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van maïs)
3 tenen knoflook, gepeld en gehalveerd;
1 volle eetlepel gemalen zwarte peper uit de pepermolen;
1 volle eetlepel tomatenpuree uit blik (of de gouden tip: koop een tube tomatenpuree, deze kan je lang bewaren in de koelkast)
4 dl rode wijn ('t liefst Chianti wijn, bijvoorbeeld de Chianti Classico)
1 takje Rozemarijn (optioneel)
1 blad laurier (optioneel)
Zout om op smaak te brengen
Polenta (traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van maïs)
Hulpmiddelen & keukengerei
Vuurvaste braadpan
Leuke tips
Wanneer je graag wijn drinkt bij het eten dan is een leuke aanrader om wijn uit Toscane te gebruiken.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Italiaans
Soort gerecht / gang
Streekgerecht
Recept ID
1480545
Homepage ID
2937503
Teller
2448
Bron
Italiaanse wijnmaker uit Toscane
Drank
Uit
Bookmarked
7
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid