Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snij ze in plakjes van plm. 1/2 cm. Kook de aardappelplakjes in water met zout plm. 5 tot 7 minuten. Laat de aardappelplakjes uitlekken en afkoelen in een vergiet.
Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan.
Bak hierin de preireepjes plm. 5 minuten.
Voeg de knoflook en de champignons toe en bak deze ook plm. 5 minuten al omscheppend mee.
Blus af met de wittewijn. Zet de warmtebron hoog tot het vocht verdwenen is.
Roer de hamreepjes en de kruidenroomkaas door de prei/champignonmassa.
Maak op smaak met peper, zout, wat nootmuskaat en de Provencaalse kruiden.
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
Vet de ovenschaal in met de overgebleven zonnebloemolie.
Bedek de bodem van de ovenschaal met een laag aardappelplakjes Strooi een laagje geraspte kaas over de plakjes aardappel.
Roer de overgebleven plakjes aardappel door het champignon/preimgensel in de koekenpan.
Verdeel dit over de ovenschaal.
Giet de slagroom of kookroom hierover en bestrooi de schaal met de rest van de geraspte kaas.
Zet de schaal plm. 20 tot 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas lekker is gesmolten en een goudbruine kleur heeft gekregen.
Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan.
Bak hierin de preireepjes plm. 5 minuten.
Voeg de knoflook en de champignons toe en bak deze ook plm. 5 minuten al omscheppend mee.
Blus af met de wittewijn. Zet de warmtebron hoog tot het vocht verdwenen is.
Roer de hamreepjes en de kruidenroomkaas door de prei/champignonmassa.
Maak op smaak met peper, zout, wat nootmuskaat en de Provencaalse kruiden.
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
Vet de ovenschaal in met de overgebleven zonnebloemolie.
Bedek de bodem van de ovenschaal met een laag aardappelplakjes Strooi een laagje geraspte kaas over de plakjes aardappel.
Roer de overgebleven plakjes aardappel door het champignon/preimgensel in de koekenpan.
Verdeel dit over de ovenschaal.
Giet de slagroom of kookroom hierover en bestrooi de schaal met de rest van de geraspte kaas.
Zet de schaal plm. 20 tot 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas lekker is gesmolten en een goudbruine kleur heeft gekregen.
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
In een Frans kooktijdschrift dat ik af en toe toegestuurd krijg van een vriendin die grote delen van het jaar in Frankrijk zag ik een dergelijke ovenschotel. Beetje aangepast aan mijn eigen smaak en met nog wat restanten uit de koelkast die op moesten ontstond deze lekker ovenschotel.
Ingrediƫnten
750 gram vastkokende aardappelen
1 1 eetlepel zonnebloemolie
3 middelgrote preien, schoongemaakt, witte en lichgroene deel in halve ringen
3 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd
100 gram kastanjechampignons, schoongemaakt in wat dikkere plakjes
100 gram goede gekookte ham, in reepjes
50 gram roomkaas met knoflook en kruiden (bijv. Paturain)
plm. 100 geraspte belegen kaas
peper, zout, nootmuskaat
1 eetlepel Provencaalse kruiden
1/2 dl droge witte wijn
100 ml slagroom of kookroom
1 1 eetlepel zonnebloemolie
3 middelgrote preien, schoongemaakt, witte en lichgroene deel in halve ringen
3 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd
100 gram kastanjechampignons, schoongemaakt in wat dikkere plakjes
100 gram goede gekookte ham, in reepjes
50 gram roomkaas met knoflook en kruiden (bijv. Paturain)
plm. 100 geraspte belegen kaas
peper, zout, nootmuskaat
1 eetlepel Provencaalse kruiden
1/2 dl droge witte wijn
100 ml slagroom of kookroom
Hulpmiddelen & keukengerei
koekenpan
pan
ovenschaal
vergiet
pan
ovenschaal
vergiet
Leuke tips
Wij hebben dit gegeten met een Kip Cordon Bleu (kipfilt gevuld met gekookte ham en kaas en daarna gepaneerd). en een lekkere salade met kappertjes.
Bereidingstijd
10-20 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1478559
Homepage ID
886977
Teller
873
Drank
Uit
Bookmarked
10
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Histaminevrij
Gelegenheid