Mornay saus

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 04/06/2020 - 18:07
Bereidingswijze
Smelt in een (steel)pan met dikke bodem de boter en voeg in één keer de bloem toe. Blijf continu roeren totdat je een egaal mengsel hebt. Zet het vuur middelhoog tot laag en blijf gedurende drie minuten roeren. Hierdoor gaart de bloem.
Roer door de warme roux beetje bij beetje de melk en voeg pas een volgende portie toe wanneer de vorige volledig is opgenomen. Breng aan de kook en laat in ongeveer vijf minuten al roerend dik en glad worden.
Voeg dan de geraspte kaas en de eidooier toe. (dan mag de saus niet meer koken !!)
Doe dit als de béchamel nog warm is en op laag vuur staat (je kunt het vuur ook uitzetten).
Breng de kaassaus tot slot op smaak met peper en zout en eventueel (verse) nootmuskaat.

Afbeelding
Mornay saus
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Deze heerlijke saus die honderd jaar geleden opdook in een kookboek van het klassieke restaurant Le Grand Véfour in Parijs. De saus is een béchamelsaus met eidooiers en gruyère kaas.
Lekker over bloemkool, witlof, pasta, laagje tussen lasagne, steak sandwich.
 
Ingrediënten
30 gram roomboter
30 gram bloem
250 ml volle melk
60 gram geraspte Gruyère-kaas
1 eidooier
Peper en zout
Optioneel: nootmuskaat
Hulpmiddelen & keukengerei
pan met anti aanbaklaag
garde
Leuke tips
Een heerlijke saus !!!
Bereidingstijd
10-20 min
Keuken
Frans
Soort gerecht / gang
Saus/dressing
Recept ID
1478249
Homepage ID
886977
Teller
128
Bron
lang bestaand recept gevonden via internet (Culy.nl)
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
3
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Notenvrij
Sojavrij
Vegetarisch
Author Image
pwiggers
Gelegenheid