Bereidingswijze
Kook de struikjes witlof in water met zout beetgaar. (kooktijd is afhankelijk van de dikte van de witlof).
Laat de witlof uitlekken in een vergiet.
Kook de blokjes aardappel in water met zout gaar. Giet de aardappels af en laat ze goed droogstomen.
Rol elk struikje witlof in een plak (been)ham. Knijp de witlof nog even goed uit voordat ze in de ham gerold worden.
Leg de struikjes witlof samen met de stukken aardappel in een ovenschaal.
Verdeel de partjes hardgekookte eieren tussen de witlof en de aardappelen (zie foto).
Béchamelsasus:
Smelt de boter in een pan, Voeg de bloem in één keer toe.
Goed roeren tot de bloem is opgenomen door de boter en een bal gaat vormen. laat dit even 2 minuten garen.
Voeg nu beetje voor beetje de melk bij. Steeds goed roeren zodat geen klontjes ontstaan.
Maak de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat,
Roer de geraspte kaas door de béchamelsaus.
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
Giet de béchamelkaassaus over de witlof/aardappel/ei - ovenschotel.
Zet de ovenschaal plm. 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de schotel een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
Laat de witlof uitlekken in een vergiet.
Kook de blokjes aardappel in water met zout gaar. Giet de aardappels af en laat ze goed droogstomen.
Rol elk struikje witlof in een plak (been)ham. Knijp de witlof nog even goed uit voordat ze in de ham gerold worden.
Leg de struikjes witlof samen met de stukken aardappel in een ovenschaal.
Verdeel de partjes hardgekookte eieren tussen de witlof en de aardappelen (zie foto).
Béchamelsasus:
Smelt de boter in een pan, Voeg de bloem in één keer toe.
Goed roeren tot de bloem is opgenomen door de boter en een bal gaat vormen. laat dit even 2 minuten garen.
Voeg nu beetje voor beetje de melk bij. Steeds goed roeren zodat geen klontjes ontstaan.
Maak de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat,
Roer de geraspte kaas door de béchamelsaus.
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
Giet de béchamelkaassaus over de witlof/aardappel/ei - ovenschotel.
Zet de ovenschaal plm. 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de schotel een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
Afbeelding
Aantal personen
2.00
Vertel iets leuks over dit recept
Traditioneel witlof ingerold in ham. Ik heb deze keer aan de ovenschotel - in plaats van de geijkte aardappelpuree of aardappelplakjes - blokjes voorgekookte aardappel aan toegevoegd samen met partjes hardgekookte eieren. en over het geheel een lekkere béchamelsaus met kaas.
Jammer genoeg vergeten van het eindrestulaat nog een foto te maken.
Een gemakkelijke ovenschotel die heerlijk smaakte.
Jammer genoeg vergeten van het eindrestulaat nog een foto te maken.
Een gemakkelijke ovenschotel die heerlijk smaakte.
Ingrediënten
4 struikjes witlof
3 middelgrote (vastkokende) aardappelen, in stukken gesneden(zie foto)
2 eieren, hard gekookt in partjes
4 plakken beenham
Bechamelsaus
20 gram boter
20 gram bloem
plm. 1 dl melk
peper, zout, nootmuskaat
plm. 75 gram geraspte belegen kaas
3 middelgrote (vastkokende) aardappelen, in stukken gesneden(zie foto)
2 eieren, hard gekookt in partjes
4 plakken beenham
Bechamelsaus
20 gram boter
20 gram bloem
plm. 1 dl melk
peper, zout, nootmuskaat
plm. 75 gram geraspte belegen kaas
Hulpmiddelen & keukengerei
pan voor de witlof
pan voor de aardappelen
pannetje voor de bechamelsaus
garde of houten lepel
vergiet
ovenschaal
pan voor de aardappelen
pannetje voor de bechamelsaus
garde of houten lepel
vergiet
ovenschaal
Leuke tips
In plaats van aardappelblokjes ook lekker met voorgekookte krieltjes.
In plaats van zelf de béchamelsaus te maken kun je ook een pakje kaassaus gebruiken.
In plaats van zelf de béchamelsaus te maken kun je ook een pakje kaassaus gebruiken.
Bereidingstijd
10-20 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Ovenschotel
Recept ID
1474911
Homepage ID
886977
Teller
35
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Notenvrij
Gelegenheid