Bereidingswijze
Kook de rijst gaar, eventueel in kippenbouillon.
Nasi maak je bij voorkeur met koude rijst, omdat de rijst dan het beste
bakt.
Kook de rijst dus bij voorkeur een behoorlijk tijd van tevoren.
Peper (en zout) de kip, snijd in blokjes (grootte naar eigen voorkeur) en
snijd ham in wat kleinere blokjes.
Snipper het pepertje fijn (pitten verwijderen, tenzij men graag heet wilt).
Meng de Sambal goed onder de Ketjap Manis.
Verwarm de olie in een wok en bak de kip en hamblokjes.
Als deze wat kleur hebben gekregen, breng dan ui, pepertje, knoflook,
koriander en komijn bij in de wok en laat groenten glazig fruiten.
Voeg daarna de prei en de sojascheuten toe, stoof deze enkele minuten mee.
Als prei en sojascheuten beetgaar zijn, voeg dan de rijst en het
ketjapmengsel toe
en laat alles op een niet te heet vuur nog 2 a 3 minuten sudderen (te heet
gebakken rijst wordt hard!), tot de rijst opgewarmd is.
Op smaak brengen met peper en zout.
Klop de eieren los, bak ze op als een gewone omelet, snijd ze in fijne
reepjes en schep door de rijst.
Eventueel nog wat op smaak brengen met extra ketjap.
Nasi maak je bij voorkeur met koude rijst, omdat de rijst dan het beste
bakt.
Kook de rijst dus bij voorkeur een behoorlijk tijd van tevoren.
Peper (en zout) de kip, snijd in blokjes (grootte naar eigen voorkeur) en
snijd ham in wat kleinere blokjes.
Snipper het pepertje fijn (pitten verwijderen, tenzij men graag heet wilt).
Meng de Sambal goed onder de Ketjap Manis.
Verwarm de olie in een wok en bak de kip en hamblokjes.
Als deze wat kleur hebben gekregen, breng dan ui, pepertje, knoflook,
koriander en komijn bij in de wok en laat groenten glazig fruiten.
Voeg daarna de prei en de sojascheuten toe, stoof deze enkele minuten mee.
Als prei en sojascheuten beetgaar zijn, voeg dan de rijst en het
ketjapmengsel toe
en laat alles op een niet te heet vuur nog 2 a 3 minuten sudderen (te heet
gebakken rijst wordt hard!), tot de rijst opgewarmd is.
Op smaak brengen met peper en zout.
Klop de eieren los, bak ze op als een gewone omelet, snijd ze in fijne
reepjes en schep door de rijst.
Eventueel nog wat op smaak brengen met extra ketjap.
Aantal personen
4.00
Aantal stuks
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
Nasi goreng (Indonesisch: "gebakken rijst") is oorspronkelijk een
Indonesisch gerecht,
waarin men de etensresten van de vorige dag (onder andere vlees) opbakt met
rijst.
Het wordt vaak geserveerd met een gebakken ei en een plak ham.
En er zijn zoveel variaties , dus laat je fantasie gaan !
Indonesisch gerecht,
waarin men de etensresten van de vorige dag (onder andere vlees) opbakt met
rijst.
Het wordt vaak geserveerd met een gebakken ei en een plak ham.
En er zijn zoveel variaties , dus laat je fantasie gaan !
Ingrediƫnten
Ingrediƫnten 4 personen
300 gr Basmatirijst
150 gr sojascheuten
1 of 2 Spaanse rode pepertje
2 uien, gesnipperd
2 preien, in fijne ringen gesneden
2 knoflookteentjes,heel fijngesneden
2 eieren
1-2 tl koriander, gemalen
1 tl komijnpoeder
3 el Ketjap Manis (zoete sojasaus)
2 tl Sambal Oelek
300 gr kipfilet, in stukjes gesneden
100 gr ham, in blokjes
olijfolie
versgemalen zwarte peper en zeezout
Ketjap Asin (zoute sojasaus) of oestersaus
300 gr Basmatirijst
150 gr sojascheuten
1 of 2 Spaanse rode pepertje
2 uien, gesnipperd
2 preien, in fijne ringen gesneden
2 knoflookteentjes,heel fijngesneden
2 eieren
1-2 tl koriander, gemalen
1 tl komijnpoeder
3 el Ketjap Manis (zoete sojasaus)
2 tl Sambal Oelek
300 gr kipfilet, in stukjes gesneden
100 gr ham, in blokjes
olijfolie
versgemalen zwarte peper en zeezout
Ketjap Asin (zoute sojasaus) of oestersaus
Leuke tips
Serveertips:
Gebakken uitjes (snijd in ringen en frituur ze goudbruin krokant in olie),
zoetzure augurken, plakjes komkommer (opgelegd in azijn, zout en bruine
suiker),
atjar tjampoer (Indonesisch zoetzuur tafelgerecht), kroepoek, seroendeng
(Indonesisch: wordt over de rijst gestrooid en bestaat o.a.uit gebakken ui,
knoflook en kokos).
Kooktips:
De koriander en komijn kan men weglaten.
Variatie op de kip en ham:
Kan vervangen worden door `varkenslapjes en gerookt ontbijtspek`
of `scampi`s en garnalen/krabstaafjes` of `vis en vlees`
(bv scampi`s en kip, varkenslapjes en garnalen) of restjes van `vlees, kip,
ham en garnalen` tesamen.
Variatie op de sambal oelek:
Kan vervangen worden door sambal trassi of sambal en trassi (gedroogde
gefermenteerde garnalen).
Variatie op de bovengenoemde groenten:
Kan men vervangen of aanvullen met erwten, wortel, paprika, pijpajuin, witte
of Chinese kool.
Gebakken uitjes (snijd in ringen en frituur ze goudbruin krokant in olie),
zoetzure augurken, plakjes komkommer (opgelegd in azijn, zout en bruine
suiker),
atjar tjampoer (Indonesisch zoetzuur tafelgerecht), kroepoek, seroendeng
(Indonesisch: wordt over de rijst gestrooid en bestaat o.a.uit gebakken ui,
knoflook en kokos).
Kooktips:
De koriander en komijn kan men weglaten.
Variatie op de kip en ham:
Kan vervangen worden door `varkenslapjes en gerookt ontbijtspek`
of `scampi`s en garnalen/krabstaafjes` of `vis en vlees`
(bv scampi`s en kip, varkenslapjes en garnalen) of restjes van `vlees, kip,
ham en garnalen` tesamen.
Variatie op de sambal oelek:
Kan vervangen worden door sambal trassi of sambal en trassi (gedroogde
gefermenteerde garnalen).
Variatie op de bovengenoemde groenten:
Kan men vervangen of aanvullen met erwten, wortel, paprika, pijpajuin, witte
of Chinese kool.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Indonesisch
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1474725
Homepage ID
2853905
Teller
617
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid