Bereidingswijze
Gedroogde witte bonen
Zet de bonen een dag van tevoren in ruim water en laat de bonen minimaal een nacht weken.
Giet het water af en doe schoon water bij de bonen. Kook de bonen in plm. 45 minuten beetgaar in water zonder zout. Doe plm. 15 minuten voordat de bonen gaar zijn de kruidenbouillontaletten in het kookwater.
Dat geeft een extra lekkere smaak aan de bonen.
Laat de bonen uitlekken in een vergiet.
Bonen uit pot of blik:
Laat de bonen goed uitlekken in een vergiet.
Verhit de olie in de hapjespan of wok en bak hierin de uien, knoflook en stukjes Spaanse peper (zonder pitjes en zaadljsten) of sambal een paar minuten tot de uien een beetje beginnen te bruinen.
Bak het laurierblaadje, de stukjes chorizo en tomatenpuree 2 minuten mee.
Voeg de winterpeen en de prei toe en bak deze plm. 3 tot 4 minuten al omscheppend mee.
Voeg de tomatenblokjes, gerookte paprikapoeder, paprikastukjes en de uitgelekte witte bonen toe.
Breng alles aan de kook. Laat 4 tot 5 minuten zachtjes pruttelen tot alles goed warm is.
Proef en kruid de bonenpot eventueel nog met wat peper en zout of een paar druppels tabasco.
Zet de bonen een dag van tevoren in ruim water en laat de bonen minimaal een nacht weken.
Giet het water af en doe schoon water bij de bonen. Kook de bonen in plm. 45 minuten beetgaar in water zonder zout. Doe plm. 15 minuten voordat de bonen gaar zijn de kruidenbouillontaletten in het kookwater.
Dat geeft een extra lekkere smaak aan de bonen.
Laat de bonen uitlekken in een vergiet.
Bonen uit pot of blik:
Laat de bonen goed uitlekken in een vergiet.
Verhit de olie in de hapjespan of wok en bak hierin de uien, knoflook en stukjes Spaanse peper (zonder pitjes en zaadljsten) of sambal een paar minuten tot de uien een beetje beginnen te bruinen.
Bak het laurierblaadje, de stukjes chorizo en tomatenpuree 2 minuten mee.
Voeg de winterpeen en de prei toe en bak deze plm. 3 tot 4 minuten al omscheppend mee.
Voeg de tomatenblokjes, gerookte paprikapoeder, paprikastukjes en de uitgelekte witte bonen toe.
Breng alles aan de kook. Laat 4 tot 5 minuten zachtjes pruttelen tot alles goed warm is.
Proef en kruid de bonenpot eventueel nog met wat peper en zout of een paar druppels tabasco.
Afbeelding
Aantal personen
2.00
Vertel iets leuks over dit recept
Van onze buurvrouw kregen we een behoorlijke schaal voorgeweekte witte bonen. Zij had het hele pak voorgeweekt en schrok toen ze zag dat ze ineens zoveel bonen had. Wij waren er blij mee.
De bonen nogmaals gespoeld en gekookt in water zonder zout. Kook je de bonen met zout, dan is de kooktijd langer.
Ik maakte er dit super lekkere bonenpotje van.
Je kunt voor deze bonenschotel prima witte bonen uit een pot of blik gebruiken. Da heb je een hele snelle en gezonde maaltijd.
De bonen nogmaals gespoeld en gekookt in water zonder zout. Kook je de bonen met zout, dan is de kooktijd langer.
Ik maakte er dit super lekkere bonenpotje van.
Je kunt voor deze bonenschotel prima witte bonen uit een pot of blik gebruiken. Da heb je een hele snelle en gezonde maaltijd.
Ingrediƫnten
250 gram gedroogde witte bonen of grote pot witte bonen (plm. 850 gr).
2 kruidenbouillontabletten (geldt alleen bij de gedroogde bonen)
2 middelgrote rode uien, gepeld en gesnipperd
3 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd
2 eetlepelsolijfolie
plm. 100 gram chorizo in kleine stukjes gesneden
2 eetlepels tomatenpuree
1 lauierblad
1/2 blikje of klein blikje tomatenblokjes (plm. 200 gr)
1 rode paprika, schoongemaakt in stukjes
1 middelgrote winterpeen, in kleine stukjes
1 middelgrote prei, in halve ringen
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 rode Saanse peper of 2 theelepels sambal oelek
1 eetlepel vloeibare honing <><><>
2 kruidenbouillontabletten (geldt alleen bij de gedroogde bonen)
2 middelgrote rode uien, gepeld en gesnipperd
3 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd
2 eetlepelsolijfolie
plm. 100 gram chorizo in kleine stukjes gesneden
2 eetlepels tomatenpuree
1 lauierblad
1/2 blikje of klein blikje tomatenblokjes (plm. 200 gr)
1 rode paprika, schoongemaakt in stukjes
1 middelgrote winterpeen, in kleine stukjes
1 middelgrote prei, in halve ringen
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 rode Saanse peper of 2 theelepels sambal oelek
1 eetlepel vloeibare honing <><><>
Hulpmiddelen & keukengerei
Wok of hapjespan
vergiet
vergiet
Leuke tips
Lekker met een groene salade of tomatensalade.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Spaans
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1474107
Homepage ID
886977
Teller
1229
Drank
Uit
Bookmarked
10
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Koemelkvrij
Kippenei eiwitvrij
Notenvrij
Sojavrij
Gelegenheid