Jipsingboermusseler Kniepertjes

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 12/20/2017 - 23:14
Bereidingswijze
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng in een grote beslagkom de ingrediënten tot een stevig beslag. Laat het een uurtje rusten in de koelkast, afgedekt onder een vochtige doek.

Verwerking:
Kneed een bolletje van het deeg (ca. 1,5cm doorsnede). Leg dit op het hete, ingevette wafelijzer. Knijp het wafelijzer toe (vandaar de naam....) en bak het wafetje goudgeel en gaar. Leg het wafeltje op een koude ondergrond om af te koelen (pas dan wordt het wafeltje hard).

Let op: laat de wafeltjes geruime tijd afkoelen, alvorens ze te stapelen of in te pakken. Doe je dat te snel, dan worden de wafeltjes taai.

Let erop dat je niet te veel bolletjes ineens probeert te maken om te verwerken. Het beslag droogt dan uit en bakt minder fijn. Bewaar het nog niet gebruikte beslag op een koele plek onder een vochtige doek.


Afbeelding
Jipsingboermusseler Kniepertjes
Aantal personen
1.00
Aantal stuks
100.00
Vertel iets leuks over dit recept
Een eeuwenoude eindejaarstraditie in met name de noordelijke en oostelijke streken van Nederland: kniepertjes bakken! Overigens, ook in het noorden van Duitsland kom je deze lekkernij tegen. Een krokant, dun wafeltje. Soms ook in opgerolde vorm, gevuld met slagroom.

De recepten variëren per streek en soms zelfs per familie. Het recept voor deze variant is al meer dan honderd jaar oud, afkomstig van een oude boerenfamilie uit Jipsingboermussel (het bestaat echt). Mijn grootmoeder wist het recept ooit te bemachtigen en sindsdien bakt onze hele familie volgens dit recept. Absoluut de lekkerste volgens ons: zoet, zacht-krokant, volle smaak!
Ingrediënten
1kg kristalbloem (Koopmans); 750g kristalsuiker; 250g witte basterdsuiker; 6 eieren; 500g boter; spek/zwoerd/boter om het ijzer in te vetten
Hulpmiddelen & keukengerei
wafelijzer (we gaan uit van de elektrische wafelijzers; puristen gebruiken uiteraard een ouderwets wafelijzer dat rechtstreeks in het vuur gaat); beslagkom, spatel
Leuke tips
Neem ruim de tijd! Het beslag is snel gemaakt, maar de verwerking duurt een hele tijd, omdat elk kniepertje afzonderlijk gebakken wordt. Echte professionals werken natuurlijk met meerdere wafelijzers! Maar het is ook heel gezellig om met een hele club mensen te gaan bakken: een paar bakkers, een paar bolletjesrollers, enkele opruimers - en natuurlijk voorproevers.... Gegarandeerd een gezellige dag!

Natuurlijk zijn er vele varianten, met anijs, citroen, kaneel, vanille, etc. Sommige zijn harder, andere wat zachter, soms heel zoet, soms juist niet. Zoveel mensen, zoveel smaken. Wij vinden dit recept veruit het lekkerste, maar smaken verschillen gelukkig!
Bereidingstijd
10-20 min
Keuken
Regionaal
Soort gerecht / gang
Streekgerecht
Recept ID
1458123
Homepage ID
2742941
Teller
3995
Bron
Oud familierecept
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
TiPi67
Gelegenheid