De perfecte oliebol

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 01/01/2016 - 18:42
Bereidingswijze
De dag voordat je de oliebollen wil gaan bakken moet je de krenten en rozijnen wellen. Doe ze in een bakje met heet water, 20 minuten laten staan. Afgieten, droogdeppen en wegzetten tot de volgende dag.

Zorg dat je alle ingrediƫnten klaar hebt staan voor je begint.
Verwarm de melk tot circa 37 graden. Doe de gist in de mengkom samen met de melk 425ml en het ei. Met de deeghaken begin je met mengen op een lage stand. Voeg nu de bloem toe.
Blijf circa 5 minuten mengen. Voeg dan voorzichtig beetje bij beetje de rest van de melk 75ml toe. Let op als je de haken te vlug laat draaien gaat het spatten. Ook de citroenrasp of sap mag erbij.
Smelt de boter (niet te heet laten worden!) Voeg de boter toe en laat alles even draaien tot het glimt. Zout erbij. Nu nog 10 minuutjes alles blijven kneden.

Zet je oven op 35 graden. Dit wordt de rijskast. (Kan je oven dit niet aan dan: zet je je oven op 160 graden 2 minuten). Hierin zet je zo meteen je beslag. Deze plek is tochtvrij en op deze manier heb je een redelijk constante temperatuur rond 35 graden.

Optioneel: De vulling spatel je er nu erdoorheen.

Dek de kom af met een vochtige doek of met huishoudfolie.

Zet de kom 30 minuten in de rijskast.

Verwarm je olie tot 180 graden.

Na 30 minuten is het beslag omhoog gekomen tegen de vochtige doek aan.

Met een ijsschep maak je bolletjes en kun je ze makkelijk in het vet laten glijden. Kleine bollen 3-4 minuten, grote 6-8 minuten bakken.
Aantal personen
10.00
Aantal stuks
15.00
Vertel iets leuks over dit recept
Ik kwam dit filmpje tegen met uitleg over hoe je de lekkerste oliebollen kunt maken. De fijne kneepjes worden uitgelegd en het resultaat is top!
Ingrediƫnten
Voor het beslag:

3 x 7 gram gist
425 ml en 75 ml melk lauwwarm (35-40 graden)
500 gram bloem
1 ei
1 tl citroenrasp (of sap)
50 gram gesmolten boter
10 gram zout (belangrijk voor het rijizen van het deeg EN de smaak)

Voor de vulling:

1 appel in blokjes
300 gram rozijnen
75 gram krenten

4 flessen slaolie om de bollen in te bakken
Hulpmiddelen & keukengerei
Mengkom
garde maar beter nog een mixer
pan met olie
Leuke tips
Invriezen kan in plastic zakjes,
Wil je ze opeten, haal ze tijdig uit de vriezer en laat het langzaam ontdooien op een warme plek.

Dan in de oven 200 graden 15 minuten.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Borrelhapje
Recept ID
1438726
Homepage ID
18350
Teller
260
Bron
Http://foodtube.nl/oliebollen/
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
jawico
Gelegenheid