Bereidingswijze
Wel de krenten, rozijnen en sukade minimaal een uur in heet water (niet kokend). Ik zet ze meestal een nacht van te voren al in het hete water. Na het wellen wel even afdrogen met een schone theedoek. Snij de appel in kleine blokjes, besprenkel eventueel met wat citroensap tegen het verkleuren.
Doe alle droge ingrediënten 1 voor 1 in de mengkom en laat de handmixer zijn werk rustig aan doen, en rustig is omdat je anders 1 grote stofboel krijgt wat je niet wilt. Daarna voeg je rustig aan alle natte ingrediënten toe en kneed het geheel met de hanmixer tot een mooi soepel beslag/deeg.
Laat het geheel nu minimaal een uur rijzen onder een schone vochtige theedoek in een niet tochtige ruimte. Een omgevingstemperatuur van 22 a 23 graden is perfect voor het gist. Je beslag verdubbeld zo ongeveer in volume.
Verwarm de Philips Airfryer voor op 190℃ en ondertussen knip je vierkantjes van het bakpapier waar je de airbollen uiteindelijk op gaat bakken. Dit voorkomt dat het beslag vast gaat zitten aan het mandje. Ik koos voor klenere vierkantjes i.p.v. 1 groot precies passend vierkant om toch nog zo veel mogelijk luchtcirculatie te behouden.
Leg 4 vierkantjes bakpapier neer, spay er een heel klein beetje neutrale olie op, schep een bolletje beslag/deeg op ieder vierkantje. Spray nu een beetje neutrale olie op het beslag/deeg. En leg deze vervolgens in de airfryer. Stel de tijd in op 12 minuten en laat de temperatuur op 190℃ staan.
En zo maak ik de lekkerste airbollen!
Doe alle droge ingrediënten 1 voor 1 in de mengkom en laat de handmixer zijn werk rustig aan doen, en rustig is omdat je anders 1 grote stofboel krijgt wat je niet wilt. Daarna voeg je rustig aan alle natte ingrediënten toe en kneed het geheel met de hanmixer tot een mooi soepel beslag/deeg.
Laat het geheel nu minimaal een uur rijzen onder een schone vochtige theedoek in een niet tochtige ruimte. Een omgevingstemperatuur van 22 a 23 graden is perfect voor het gist. Je beslag verdubbeld zo ongeveer in volume.
Verwarm de Philips Airfryer voor op 190℃ en ondertussen knip je vierkantjes van het bakpapier waar je de airbollen uiteindelijk op gaat bakken. Dit voorkomt dat het beslag vast gaat zitten aan het mandje. Ik koos voor klenere vierkantjes i.p.v. 1 groot precies passend vierkant om toch nog zo veel mogelijk luchtcirculatie te behouden.
Leg 4 vierkantjes bakpapier neer, spay er een heel klein beetje neutrale olie op, schep een bolletje beslag/deeg op ieder vierkantje. Spray nu een beetje neutrale olie op het beslag/deeg. En leg deze vervolgens in de airfryer. Stel de tijd in op 12 minuten en laat de temperatuur op 190℃ staan.
En zo maak ik de lekkerste airbollen!
Afbeelding
Aantal personen
4.00
Aantal stuks
25.00
Vertel iets leuks over dit recept
Airbollen, oliebollen gemaakt in de Philips Airfryer naar ons familierecept die heel goed lukken! Ze zijn zeer smakelijk, smaken echt naar oliebollen maar dan zonder de overheersende olie smaak.
Deze airbollen smaken niet naar 'brood', zijn niet taai en ook niet droog. Ze zijn mooi van kleur, hebben een mooie structuur en zijn smeuig van binnen, smaken fris en fruitig, zijn een ware traktatie, ook de volgende dag nog!
Waarom bier in het beslag en geen water? Bier en gist zijn een geweldige combinatie! Bier helpt bij het rijzen, qua smaak worden je bollen voller van smaak, er is echter geen biersmaak te achterhalen. En er zal ook geen alcohol achter blijven in de airbol. Deze verdwijnt namelijk bij het verhitten van het beslag/deeg.
Het is even een werkje, maar zeer de moeite waard! Ik hoef ze niet meer uit de frituur. Dit is een veel betere manier van bereiden.
Deze airbollen smaken niet naar 'brood', zijn niet taai en ook niet droog. Ze zijn mooi van kleur, hebben een mooie structuur en zijn smeuig van binnen, smaken fris en fruitig, zijn een ware traktatie, ook de volgende dag nog!
Waarom bier in het beslag en geen water? Bier en gist zijn een geweldige combinatie! Bier helpt bij het rijzen, qua smaak worden je bollen voller van smaak, er is echter geen biersmaak te achterhalen. En er zal ook geen alcohol achter blijven in de airbol. Deze verdwijnt namelijk bij het verhitten van het beslag/deeg.
Het is even een werkje, maar zeer de moeite waard! Ik hoef ze niet meer uit de frituur. Dit is een veel betere manier van bereiden.
Ingrediënten
1 pak Koopmans oliebollen mix origineel
400 ml bier, gewoon bier
1 eetlepel zonnebloemolie
7 gram gedroogde gist, extra toevoegen dus!
1 flinke appel, jonagold of goudreinette bijvoorbeeld
Een beetje citroensap, niet noodzakelijk
200 gram krenten
200 gram rozijnen
100 gram sukade
200 gram geschaafde amandelen
Poedersuiker om na het bakken de airbollen te bestrooien.
400 ml bier, gewoon bier
1 eetlepel zonnebloemolie
7 gram gedroogde gist, extra toevoegen dus!
1 flinke appel, jonagold of goudreinette bijvoorbeeld
Een beetje citroensap, niet noodzakelijk
200 gram krenten
200 gram rozijnen
100 gram sukade
200 gram geschaafde amandelen
Poedersuiker om na het bakken de airbollen te bestrooien.
Hulpmiddelen & keukengerei
Philips Airfryer (XL)
Bierfles opener
Handmixer met kneedhaken
Flinke beslagkom
Vochtige schone theedoek
Bakpapier
Oliespraypompje gevuld met een neutrale olie
Ijsknijper
Zeefje, eventueel
Bierfles opener
Handmixer met kneedhaken
Flinke beslagkom
Vochtige schone theedoek
Bakpapier
Oliespraypompje gevuld met een neutrale olie
Ijsknijper
Zeefje, eventueel
Leuke tips
Bestrooi de airbollen met poedersuiker in een zeefje, tik er met een metaal voorwerp tegen aan vooreen extra mooi effect.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Feestmaaltijd
Recept ID
1438464
Homepage ID
2085350
Teller
26478
Drank
Uit
Bookmarked
17
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Dit recept is helemaal:
Vegetarisch
Gelegenheid