Bereidingswijze
Pan met bouillon en vlees opnieuw aan de kook brengen. Vlees er uit scheppen en zonodig kleinsnijden. Spliterwten in vergiet afgieten, vocht opvangen in kom. Vlees en erwten toevoegen aan bouillon, gesneden groenten toevoegen, naar behoefte vocht van erwten toevoegen, geheel weer aan de kook brengen. Zachtjes laten sudderen. Rookspek in blokjes snijden en bakken. gebakken spekjes en spekvet toevoegen. Naar smaak eventueel bouillonblokjes toevoegen, peper en zout. Tijdens het garen regelmatig omroeren voorkomt aankoeken. Liefst na een nacht afkoelen nogmaals opwarmen en zacht garen tot een dikke massa ontstaat waarin de lepel rechtop blijft staan. Worsten garen, in plakjes snijden en naar smaak toevoegen. Mijn ideale erwtensoep bestaat voor 50% uit groenten en 50% vlees.
Afbeelding
Aantal personen
30.00
Vertel iets leuks over dit recept
Al decennialang een winterse traditie om deze stevige erwtensoep te bouwen. Deze keer op de vertrouwde nummers van de radio 2 top 2000.
Er is geen recept met vaste hoeveelheden, de ingrediënten variëren van jaar tot jaar. De samenstelling gaat op gevoel, waarbij de kwaliteit van de ingrediënten een belangrijke rol speelt. Dit keer komt het vlees van 2 slagers, Biesma in Opende en de slachter uit Langezwaag. Beiden ambachtelijke slagers, deskundig en met liefde voor hun vak en oog voor goed vlees.
De groenten zijn afkomstig uit de biologische teelt.
De meeste soep verdwijnt in de vriezer om op speciale winterse momenten een heerlijke maaltijdsoep op tafel te kunnen zetten. Altijd feest.
Er is geen recept met vaste hoeveelheden, de ingrediënten variëren van jaar tot jaar. De samenstelling gaat op gevoel, waarbij de kwaliteit van de ingrediënten een belangrijke rol speelt. Dit keer komt het vlees van 2 slagers, Biesma in Opende en de slachter uit Langezwaag. Beiden ambachtelijke slagers, deskundig en met liefde voor hun vak en oog voor goed vlees.
De groenten zijn afkomstig uit de biologische teelt.
De meeste soep verdwijnt in de vriezer om op speciale winterse momenten een heerlijke maaltijdsoep op tafel te kunnen zetten. Altijd feest.
Ingrediënten
1,5 kg spliterwten,
1 knolselderij, 3 winterwortels, 6 aardappels, 1 pastinaak, 2 stengels prei.
1 grote schenkel. 1 stevig doorregen runderlende, 1 dikke hamlap, gerookt spek, 3 speklappen, 8 rookworsten van de Hema
1 knolselderij, 3 winterwortels, 6 aardappels, 1 pastinaak, 2 stengels prei.
1 grote schenkel. 1 stevig doorregen runderlende, 1 dikke hamlap, gerookt spek, 3 speklappen, 8 rookworsten van de Hema
Hulpmiddelen & keukengerei
2 grote soeppannen, scherpe messen, snijplanken, groenterasp, vergiet en kom, roerlepels
Leuke tips
Met worstenbroodje en natuurlijk met roggebrood belegd met kaas, katenspek en/of zeeuws spek.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1397295
Homepage ID
1420111
Smaak
H
Teller
1323
Bron
Jaarlijkse variatie op traditionele recepten
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Spliterwten wassen, 1 nacht weken. Schenkel met runderlende, hamlap in pan met water aan de kookbrengen. 10 jeneverbessen, blaadjes 5 - 6 blaadjes foelie, 3 laurierbladeren, 1 kruidnagel, flinke eetlepe grof zout toevoegen. Bouillon 2 - 3 keer in laten koken.
Groenten wassen, schillen en snijden en/ of raspen.
Groenten wassen, schillen en snijden en/ of raspen.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid