Bereidingswijze
In de mixer met de deeghaken middel snel.
Doe het eigeel suiker mengsel bij de boter en meng goed door elkaar.
Voeg de cognac toe en mix erdoor.
Voeg nu het sinaasappel soda mengsel toe en mix goed door elkaar.
Voeg langzaam beetje bij beetje de merenga toe en de sinaasappel rasp + de bakpoeder en mix .
Nu beetje bij beetje het meel erdoor mixen tot er een stevig deeg is ontstaan.
Beboter de ronde taartvorm en doe het deeg erin, goed aandrukken aan de zijkanten.
Verhit de oven tot 200 C. en bak de basilopita 50-60 minuten afhankelijk van je oven.
Na 50 min steek er een mes in, in het midden moet er schoon uitkomen, dan id de pita gaar.
Haal uit de oven en laat afkoelen en stort op een grote schaal.
Met een schaar kunnen we papier vouwen en er dan figuren uitknipen, open en leg boven op de pita en bestrooi met poedersuiker, versier met wat kerstballen.
Doe het eigeel suiker mengsel bij de boter en meng goed door elkaar.
Voeg de cognac toe en mix erdoor.
Voeg nu het sinaasappel soda mengsel toe en mix goed door elkaar.
Voeg langzaam beetje bij beetje de merenga toe en de sinaasappel rasp + de bakpoeder en mix .
Nu beetje bij beetje het meel erdoor mixen tot er een stevig deeg is ontstaan.
Beboter de ronde taartvorm en doe het deeg erin, goed aandrukken aan de zijkanten.
Verhit de oven tot 200 C. en bak de basilopita 50-60 minuten afhankelijk van je oven.
Na 50 min steek er een mes in, in het midden moet er schoon uitkomen, dan id de pita gaar.
Haal uit de oven en laat afkoelen en stort op een grote schaal.
Met een schaar kunnen we papier vouwen en er dan figuren uitknipen, open en leg boven op de pita en bestrooi met poedersuiker, versier met wat kerstballen.
Aantal personen
16.00
Vertel iets leuks over dit recept
In griekenland wordt de laatste dag van December de Basilopita = (zoet brood gebakken), meestal wordt er een flouri = munt meegebakken en wie de munt treft is Basilias = koning die dag en krijgt meestal ook een kado.
Dit gebruik gaat honderde jaren terug en is ter ere van Agios Basilios = sint Basil.
De zoetheid van het brood symboliseerd de hoop dat het nieuwe jaar gezondheid en geluk zal brengen.
De basilopita wordt aangesneden op 1 Januarie t/m 15 Januarie.
Dit gebruik gaat honderde jaren terug en is ter ere van Agios Basilios = sint Basil.
De zoetheid van het brood symboliseerd de hoop dat het nieuwe jaar gezondheid en geluk zal brengen.
De basilopita wordt aangesneden op 1 Januarie t/m 15 Januarie.
Ingrediƫnten
250 gr roomboter.
6 eieren.
1 kg meel voor elk gebruik.
80 ml cognac.
sap van 7 sinaasappels.
500 gr suiker.
1 tl soda.
1 spl geraspte sinaasappelschil.
2 tl bakpoeder.
poedersuiker.
6 eieren.
1 kg meel voor elk gebruik.
80 ml cognac.
sap van 7 sinaasappels.
500 gr suiker.
1 tl soda.
1 spl geraspte sinaasappelschil.
2 tl bakpoeder.
poedersuiker.
Hulpmiddelen & keukengerei
3 bowl.
1 glazen bowl voor de merenga.
Mixer.
Ronde diepe taartvorm.
1 glazen bowl voor de merenga.
Mixer.
Ronde diepe taartvorm.
Leuke tips
In Griekenland wordt door de heer of vrouw des huizes de basilopita aangesneden met iedereen aanwezig.
Met het mes maakt hij of zij ondieve inkervingen om de punten aan tegeven.
Het eerste stuk is voor Jezus, het tweede stuk voor het huis en daarna voor de rest van de aanwezigen en ook vaak voor niet aanwezigen.
Met het mes maakt hij of zij ondieve inkervingen om de punten aan tegeven.
Het eerste stuk is voor Jezus, het tweede stuk voor het huis en daarna voor de rest van de aanwezigen en ook vaak voor niet aanwezigen.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Grieks
Soort gerecht / gang
Feestmaaltijd
Recept ID
1371455
Homepage ID
49821
Smaak
Z
Teller
654
Bron
Traditionneel Grieks recept
Drank
Uit
Bookmarked
3
Aantal reacties
1
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
We splitsen de eieren dooiers en wit apart
In een bowl kloppen we de boter luchtig.
In een andere bowl kloppen we de suiker met de eidooiers ca 3 minuten.
In de derde bowl kloppen we het sinaasappelsap met de soda.
Daarna kloppen we de eiwitten tot een stevige merenga in de glazen bowl
In een bowl kloppen we de boter luchtig.
In een andere bowl kloppen we de suiker met de eidooiers ca 3 minuten.
In de derde bowl kloppen we het sinaasappelsap met de soda.
Daarna kloppen we de eiwitten tot een stevige merenga in de glazen bowl
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid