Bereidingswijze
Meng de slagroom, melk en de mint en klop het goed door elkaar. Doe dit dan over in een pan en verhit 5 min. het op matig vuur. Haal het dan van het vuur af.
Klop nu 2 eidooiers en suiker schuimig. Voeg langzaam het slagroom-melk mengsel toe, terwijl je doorklopt. Giet dit nu weer in de pan op matig vuur en roer constant met een pollepel, tot het indikt. Passeer deze massa door een zeef. De kom daaronder staat in een grotere kom met ijsblokjes. Nu zal de massa sneller gaan stollen. Blijf wel constant doorroeren, tot het helemaal koud geworden is, ca. 20 min.
Doe nu de massa over in de ijsmachine.
Vet de terrine of broodvorm licht in. Leg bakpapier over de zijkanten en bodem en het papier mag wat over de rand hangen. Vul de terrine met het ijs, strijk de bovenkant glad. Zet het minstens 3 uur in de vriezer.
Chocoladelaag:
De chocolade in stukjes breken, evt in een hakmachine indien mogelijk. Kook water met slagroom, suiker en cacao en roer zolang tot de suiker is opgelost. Haal het dan van het vuur af. Giet nu de crème de menthe en de chocolade er bij. Roer zachtjes alles goed door elkaar, zolang tot de chocolade helemaal zacht en gesmolten is.
Laat het nu afkoelen tot kamertemperatuur (ca. 20 min.). De chocolade mag nog wel vloeibaar zijn. Vouw nu een vorm uit taartkarton met randen van ca. 3 cm. Dit moet er als een langwerpig bakje uit gaan zien. Plak desnoods de randen vast met tape. Giet nu de chocolade in dit bakje en versprijd het zo, dat elke hoek een laagje chocolade zit en je moet minstens 1 cm. aan de bovenkant overhouden. Laat dit vervolgens minstens 1 uur afkoelen.
De terrine vullen:
Haal het ijs uit de vriezer en open de flappen van het bakpapier. Verhit een mes onder heet water en steek dit langs de randen van de vorm aan de zijkanten tussen het bakpapier en de broodvorm in zodat het loskomt. Stort het op een schaal en haal het bakpapier er af. Het ijs moet nu in de chocoladevorm gedrukt worden. De chocolade is nog vormbaar, dus teveel kan later worden weggesneden. Druk het aan en doe alles nog 1 uur minstens in de vriezer, tot de chocolade hard is geworden.
Haal het pakket uit de vriezer. Snijd of knip de overtollige chocolade glad. Werk de open randjes bij met een mes. Haal nu het taartkarton er af.
Klop nu 2 eidooiers en suiker schuimig. Voeg langzaam het slagroom-melk mengsel toe, terwijl je doorklopt. Giet dit nu weer in de pan op matig vuur en roer constant met een pollepel, tot het indikt. Passeer deze massa door een zeef. De kom daaronder staat in een grotere kom met ijsblokjes. Nu zal de massa sneller gaan stollen. Blijf wel constant doorroeren, tot het helemaal koud geworden is, ca. 20 min.
Doe nu de massa over in de ijsmachine.
Vet de terrine of broodvorm licht in. Leg bakpapier over de zijkanten en bodem en het papier mag wat over de rand hangen. Vul de terrine met het ijs, strijk de bovenkant glad. Zet het minstens 3 uur in de vriezer.
Chocoladelaag:
De chocolade in stukjes breken, evt in een hakmachine indien mogelijk. Kook water met slagroom, suiker en cacao en roer zolang tot de suiker is opgelost. Haal het dan van het vuur af. Giet nu de crème de menthe en de chocolade er bij. Roer zachtjes alles goed door elkaar, zolang tot de chocolade helemaal zacht en gesmolten is.
Laat het nu afkoelen tot kamertemperatuur (ca. 20 min.). De chocolade mag nog wel vloeibaar zijn. Vouw nu een vorm uit taartkarton met randen van ca. 3 cm. Dit moet er als een langwerpig bakje uit gaan zien. Plak desnoods de randen vast met tape. Giet nu de chocolade in dit bakje en versprijd het zo, dat elke hoek een laagje chocolade zit en je moet minstens 1 cm. aan de bovenkant overhouden. Laat dit vervolgens minstens 1 uur afkoelen.
De terrine vullen:
Haal het ijs uit de vriezer en open de flappen van het bakpapier. Verhit een mes onder heet water en steek dit langs de randen van de vorm aan de zijkanten tussen het bakpapier en de broodvorm in zodat het loskomt. Stort het op een schaal en haal het bakpapier er af. Het ijs moet nu in de chocoladevorm gedrukt worden. De chocolade is nog vormbaar, dus teveel kan later worden weggesneden. Druk het aan en doe alles nog 1 uur minstens in de vriezer, tot de chocolade hard is geworden.
Haal het pakket uit de vriezer. Snijd of knip de overtollige chocolade glad. Werk de open randjes bij met een mes. Haal nu het taartkarton er af.
Afbeelding
Aantal personen
6.00
Ingrediënten
IJs:
1 1/2 kop slagroom
2/3 cop volle melk
1 kop verse munt, ragfijn gesneden
4 eidooiers
2/3 kop suiker
Chocoladelaag:
100 gr. bittere chocolade
1/3 kop water
1/4 kop slagroom
3 el suiker
1/4 kop ongezoete cacaopoeder
1 el crème de menthe
1 1/2 kop slagroom
2/3 cop volle melk
1 kop verse munt, ragfijn gesneden
4 eidooiers
2/3 kop suiker
Chocoladelaag:
100 gr. bittere chocolade
1/3 kop water
1/4 kop slagroom
3 el suiker
1/4 kop ongezoete cacaopoeder
1 el crème de menthe
Hulpmiddelen & keukengerei
IJsmachine, metalen terrine of broodvorm, pollepel. kom met ijsblokjes, waarin een kleinere kom past, taartkarton (30 x 23 cm) en bakpapier.
Leuke tips
Laat het 5 a 10 min. zacht worden voor je het aansnijdt.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Internationaal
Soort gerecht / gang
Nagerecht
Recept ID
1357524
Homepage ID
844257
Smaak
Z
Teller
3332
Drank
Uit
Bookmarked
4
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid