Bereidingswijze
Reinig en bereid de mosselen met een beetje witte wijn en alle kruiden , die je gebruikt voor mosselen. Haal ze uit de schelp en gebruik ze bvb voor een aperitiefhapje. Houd het kookvocht apart.
Neem de 4 liter water in een grote kookpot en kook daarin het visafval , de scampipellen. Zeef dit kookvocht en voeg daarna hieraan het kookvocht van de mosselen toe met de groenten erin.
Snijd nu alle groenten vermeld onder 1 in kleine stukjes (belangrijk) , voeg alle kruiden en het zakje court bouillon toe.
Laat dit een kwartiertje koken.
Contoleer de kruiding, eventueel aanpassen (opletten met cayenne en pili pili).
Naar wens PH bouillon toevoegen.
Op het moment van goed doorkoken de kreeft erin laten zakken met de kop eerst en onmiddellijk het deksel erop zetten , even wachten , dan kijken of de bouillon al terug goed doorkookt. Bij doorkoken , het vuur lichtjes verminderen en de timer instellen op 13 minuten. (voor 700 gram).
Uit het vocht halen en laten afkoelen tot lauw.
Neem de 4 liter water in een grote kookpot en kook daarin het visafval , de scampipellen. Zeef dit kookvocht en voeg daarna hieraan het kookvocht van de mosselen toe met de groenten erin.
Snijd nu alle groenten vermeld onder 1 in kleine stukjes (belangrijk) , voeg alle kruiden en het zakje court bouillon toe.
Laat dit een kwartiertje koken.
Contoleer de kruiding, eventueel aanpassen (opletten met cayenne en pili pili).
Naar wens PH bouillon toevoegen.
Op het moment van goed doorkoken de kreeft erin laten zakken met de kop eerst en onmiddellijk het deksel erop zetten , even wachten , dan kijken of de bouillon al terug goed doorkookt. Bij doorkoken , het vuur lichtjes verminderen en de timer instellen op 13 minuten. (voor 700 gram).
Uit het vocht halen en laten afkoelen tot lauw.
Afbeelding
Aantal personen
1.00
Vertel iets leuks over dit recept
Je kan gekookte kreeften kopen, maar ze zelf bereiden is nog zo lekker en het proberen zeker waard.
Ingrediënten
1 : 1 kreeft van 700 gram (1/2 als voorgerecht , een volledige als hoofdgerecht)
4 liter water
½ liter witte wijn
2 grote ajuinen
½ groene selder
1 grote wortel
Tijm laurier peper zout
Peperbolletjes (12 geplet)
1 zakje Francine court bouillon
Cayennepeper - Pili pili
(opletten, niet te veel)
Niet echt nodig : Piet Huysentruyt kreeftenbouillon om de smaak nog te versterken 1 eetlepel.
2 : 1 kg mosselen
Koppen en graten van vis
Garnalenpellen of scampipellen
4 liter water
½ liter witte wijn
2 grote ajuinen
½ groene selder
1 grote wortel
Tijm laurier peper zout
Peperbolletjes (12 geplet)
1 zakje Francine court bouillon
Cayennepeper - Pili pili
(opletten, niet te veel)
Niet echt nodig : Piet Huysentruyt kreeftenbouillon om de smaak nog te versterken 1 eetlepel.
2 : 1 kg mosselen
Koppen en graten van vis
Garnalenpellen of scampipellen
Hulpmiddelen & keukengerei
grote kookpot 8 of 10 liter
zeef
zeef
Leuke tips
Opdienen met slaatje , een hardgekookt ei, versgemaakte mayonaise en coctailsaus , goede boter en Frans brood.
=
Meerdere kreeften in hetzelfde kookvocht koken, altijd één voor één. Deze heerlijk stevig gekruide bouillon kan je invriezen en houden voor een feestelijke kreefte- of vissoep van te maken
tip : de kreeft doorsnijden doe je zo
je legt de kreeft volledig plat op een snijplank en neemt een koksmes met scherpe punt. Achter de kop druk je met de punt van het mes door de schaal en druk dan het mes plat tot aan de staart, meestal gaat dit in 1 beweging, dan draai je de kreeft in de andere richting en snijd je de kop door. De grote scharen kan je met een kapmes inkappen of , met een notenkraker lichtjes breken en verder met de hand openen.
=
Meerdere kreeften in hetzelfde kookvocht koken, altijd één voor één. Deze heerlijk stevig gekruide bouillon kan je invriezen en houden voor een feestelijke kreefte- of vissoep van te maken
tip : de kreeft doorsnijden doe je zo
je legt de kreeft volledig plat op een snijplank en neemt een koksmes met scherpe punt. Achter de kop druk je met de punt van het mes door de schaal en druk dan het mes plat tot aan de staart, meestal gaat dit in 1 beweging, dan draai je de kreeft in de andere richting en snijd je de kop door. De grote scharen kan je met een kapmes inkappen of , met een notenkraker lichtjes breken en verder met de hand openen.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Belgisch
Soort gerecht / gang
Feestmaaltijd
Recept ID
1356881
Homepage ID
549351
Smaak
H
Teller
22117
Bron
internet en volledig aangepast naar eigen smaak.
Drank
Uit
Bookmarked
26
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid