Bereidingswijze
Doe wat olie in de pan waarin eveneens het gehele gerecht wordt klaargemaakt.
Fruit de uien. Doe er wat versgemalen zwarte peper bij.
Voeg het zoutvlees toe en pak het bruin aan alle zijden.
voeg de tomtaat, knoflook en de selderij toe.
De de bouillonblokjes erbij.Wanneer alles is gebakken, vervolgens wat water erbij zodat er een saus ontstaat.
Voeg de okers en de verse peper toe en roer de cocosmelk erdoorheen.
Let op!! deze peper mag niet barsten want dan wordt het gerecht superheet.
Kruid alles goed af.(met de zwarte peper, nootmuskaat, zout,koriander en 5 spices.
Vervolgens kan de rijst erbij.
Roer alles door elkaar en voeg water toe totdat je middelste vingerkootje onder water bovenop de rijst komt te staan.
Weer even roeren. Zorg dat de peper bovenop het gerecht blijft.
Alles aan de kook brengen.
Weer roeren (desnoods perper eruit om barsten te voorkomen)
Op een laag vuur in 45 minuten laten garen.
De garnalen wassen met een limoentje en de darmkanalen (zwarte/bruine streepjes) verwijderen.
De makreel fileren.
Wanneer de rijst bijna gaar is, de garnalen erdoorheen scheppen.
Wanneer alles gaar is de pan van het vuur halen en de makreeel erdoorheen scheppen. Eet smakelijk!
Fruit de uien. Doe er wat versgemalen zwarte peper bij.
Voeg het zoutvlees toe en pak het bruin aan alle zijden.
voeg de tomtaat, knoflook en de selderij toe.
De de bouillonblokjes erbij.Wanneer alles is gebakken, vervolgens wat water erbij zodat er een saus ontstaat.
Voeg de okers en de verse peper toe en roer de cocosmelk erdoorheen.
Let op!! deze peper mag niet barsten want dan wordt het gerecht superheet.
Kruid alles goed af.(met de zwarte peper, nootmuskaat, zout,koriander en 5 spices.
Vervolgens kan de rijst erbij.
Roer alles door elkaar en voeg water toe totdat je middelste vingerkootje onder water bovenop de rijst komt te staan.
Weer even roeren. Zorg dat de peper bovenop het gerecht blijft.
Alles aan de kook brengen.
Weer roeren (desnoods perper eruit om barsten te voorkomen)
Op een laag vuur in 45 minuten laten garen.
De garnalen wassen met een limoentje en de darmkanalen (zwarte/bruine streepjes) verwijderen.
De makreel fileren.
Wanneer de rijst bijna gaar is, de garnalen erdoorheen scheppen.
Wanneer alles gaar is de pan van het vuur halen en de makreeel erdoorheen scheppen. Eet smakelijk!
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Dit is een goed gevuld gerecht. In het brazilliaans wordt er een variatie op gemaakt die men Jambalaya noemt.
Eigenlijk is het ontstaan door armoede. Het is een gevulde rijst waar met beetjes van vanaalles veel eten voor een grote groep mensen gemaakt kan worden. Wanneer je liever lamsvlees of kip gebruikt of andere vis , gewoon doen.
Let er wel op dat het goed gekruid moet zijn om de smaak op peil te houden.
Eigenlijk is het ontstaan door armoede. Het is een gevulde rijst waar met beetjes van vanaalles veel eten voor een grote groep mensen gemaakt kan worden. Wanneer je liever lamsvlees of kip gebruikt of andere vis , gewoon doen.
Let er wel op dat het goed gekruid moet zijn om de smaak op peil te houden.
Ingrediƫnten
1,5 kg parboiled rijst
olie
water
zout
gemalen koriander
1 limoentje
eetlepeltje 5 spices kruiden
verse zwarte peper.
zoutvlees (uitgekookt)
garnalen 300 gr.
djar pesi (kleine boontjes te koop bij Surinaamse toko) Deze boontjes vantervoren beetgaar koken..Hiervan 250 gram gebruiken.
1 blikje cocosmelk.
2 bouillonblokjes.
1 verse madame jeanette peper/adjoema peper
2 uien
2 tenen knoflook
2 tomaten.
1 gerookte makreel
verse nootmuskaat.
een handvol verse okers
enkele takjes verse selderie
olie
water
zout
gemalen koriander
1 limoentje
eetlepeltje 5 spices kruiden
verse zwarte peper.
zoutvlees (uitgekookt)
garnalen 300 gr.
djar pesi (kleine boontjes te koop bij Surinaamse toko) Deze boontjes vantervoren beetgaar koken..Hiervan 250 gram gebruiken.
1 blikje cocosmelk.
2 bouillonblokjes.
1 verse madame jeanette peper/adjoema peper
2 uien
2 tenen knoflook
2 tomaten.
1 gerookte makreel
verse nootmuskaat.
een handvol verse okers
enkele takjes verse selderie
Hulpmiddelen & keukengerei
goede bij voorkeur aluminium pan met dunne bodem.
Leuke tips
Hiernaast horen:
komkommer zoetzuur, sambal en tomaten op zoetzuur.
komkommer zoetzuur, sambal en tomaten op zoetzuur.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Surinaams
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1353746
Homepage ID
1410802
Smaak
H
Teller
5162
Bron
geleerd door iemand in Suriname
Drank
Uit
Bookmarked
3
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Kook het zoutvlees gaar en laat afkoelen.
Vervolgens in stukken snijden.
Kook eveneens de boontjes beetgaar.
Snijd de uien in stukjes.
Was alle groenten en snijd ook de tomaten in stukjes.
pers de knoflook fijn.
Vervolgens in stukken snijden.
Kook eveneens de boontjes beetgaar.
Snijd de uien in stukjes.
Was alle groenten en snijd ook de tomaten in stukjes.
pers de knoflook fijn.
Hoe kom je aan dit recept?
Zelf bedacht
Gelegenheid