Grootmoeders Oliebollen

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 03/03/1999 - 19:50
Bereidingswijze
Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur zwellen in wat lauw warm water.
Maak daarna de appelen in kleine blokjes van ca. 3/4 cm.Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken.
Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen .
Los de gist op in de lauwe melk.
Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe in dat kuiltje en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat er een mooie gladde massa ontstaat.
Voeg de citroensap en en de garnittuur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe, meng nogmaals even goed door om het zout door het deeg te verdelen.
Laat het geheel nu ca. 30 minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen.
Let dus wel op, dat U de kom groot genoeg gekozen hebt, daar U anders het gevaar loopt, dat het letterlijk de pan uit rijst. Oma gebruikte dan ook een emmertje en dekte deze af met een schone theedoek en liet deze achter de kachel rijzen. Na ca. 30 minuten sloeg zij het deeg neer en liet het nogmaals omhoog komen. Daarna werd het geheel nog eens goed doorgeroerd en kon het afbakken beginnen in olie van ca. 175 graden. Zij gebruikte daarvoor een natgemaakte juslepel, maar wij bevelen indien U deze bezit een ijsbollenschep aan, die uiteraard ook even natgemaakt dient te worden.
Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven.
Laat de oliebollen even uitlekken in een vergiet met eventueel een stuk keukenpapier.
Controleer het liefst af en toe, of de bollen gaar zijn van binnen. Dit kan ontstaan, doordat de olie te heet is of de bollen te groot.
Vertel iets leuks over dit recept
oliebollen 45 a 50 stuks
Ingrediƫnten
1 kg. bloem - 1 liter lauwe melk - 80 gram gist - 80 gram (zachte) boter - 50 gram witte basterdsuiker - 20 gram citroensap - 10 gram zout - 3 eieren - (zonnebloemolie voor het frituren )
75 gram krenten - 100 gram rozijnen - 100 gram bigarreaux (geconfijt fruit) in stukjes - 200 gram appel (goudreinetten)
Leuke tips
Serveer de oliebollen, op een voorverwarmde schaal met wat poedersuiker.
Bereidingstijd
0-10 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
130483
Homepage ID
15600
Smaak
Z
Teller
1812
Waardering aantal
1
Waardering
8
Drank
Uit
Bookmarked
31
Aantal reacties
1
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
smulsmurfin
Gelegenheid