Bereidingswijze
Recept van Bolussen. Krabbendijke, Woensdag 30 juli 1997
Dit recept heb ik ooit van wijlen mijn Vader gehad, die vroeger in zijn jonge jaren bij een bakker op St.Philipsland gewerkt heeft.
Nodig om 12 bolussen te bakken.
Ik koop bij de bakker 750 gram meel en hiervoor het nodige gist 75gram.
4 dl water of melk.
1 ei , een handje witte basterd suiker, 4 theelepels zout,
een busje kaneel, Donkerbruine suiker.
Neem van het meel ongeveer 650 gram en zout en handje basterd suiker en het ei in een schaal doen
Het overige meel bewaren om te bestuiven.
De gist in 4 dl warm water of melk oplossen (niet warmer dan 40 graden)
en ook in de schaal doen, en dan mixen tot dat je een slap brooddeeg krijgt.
Dit doe ik met een elektrische mixer met hierin kneedhaken.
Al met al wel ruim 20 minuten.
Laten rijzen ongeveer 45 minuten, en dan op een met bloem bestrooide aanrecht verdelen in 12 porties.
Ik zelf rol het deeg langwerpig en deel het door midden , de twee helften in drieen, dan deze porties nog eens door midden.
Maak een hoop van de donkerbruine suiker , doe er nog wat witte basterd over en bedek deze hoop flink met kaneel.
Geschat ongeveer is dit voor de suiker 300 gram en kaneel 3 theelepels.
Maak van de gedeelde parten deeg slangen en rol deze door de suiker zodat er een goede laag om het deeg zit. lengte van de slurven zijn ongeveer 40 cm, en verdeel deze op de ingevette bakplaat.
De bolussen van uit het midden draaien in een spiraal naar buiten toe en het laatste stukje onder de bolus stoppen.
Nog tien minuten op een warme plaats laten rijzen.
Zorg dat de oven op een temperatuur staat van 200 graden, zodat deze ruim van te voren aangestoken wordt.
Het blik midden in de oven zetten en in 18 minuten bakken.
Eet smakelijk.
Dit recept heb ik ooit van wijlen mijn Vader gehad, die vroeger in zijn jonge jaren bij een bakker op St.Philipsland gewerkt heeft.
Nodig om 12 bolussen te bakken.
Ik koop bij de bakker 750 gram meel en hiervoor het nodige gist 75gram.
4 dl water of melk.
1 ei , een handje witte basterd suiker, 4 theelepels zout,
een busje kaneel, Donkerbruine suiker.
Neem van het meel ongeveer 650 gram en zout en handje basterd suiker en het ei in een schaal doen
Het overige meel bewaren om te bestuiven.
De gist in 4 dl warm water of melk oplossen (niet warmer dan 40 graden)
en ook in de schaal doen, en dan mixen tot dat je een slap brooddeeg krijgt.
Dit doe ik met een elektrische mixer met hierin kneedhaken.
Al met al wel ruim 20 minuten.
Laten rijzen ongeveer 45 minuten, en dan op een met bloem bestrooide aanrecht verdelen in 12 porties.
Ik zelf rol het deeg langwerpig en deel het door midden , de twee helften in drieen, dan deze porties nog eens door midden.
Maak een hoop van de donkerbruine suiker , doe er nog wat witte basterd over en bedek deze hoop flink met kaneel.
Geschat ongeveer is dit voor de suiker 300 gram en kaneel 3 theelepels.
Maak van de gedeelde parten deeg slangen en rol deze door de suiker zodat er een goede laag om het deeg zit. lengte van de slurven zijn ongeveer 40 cm, en verdeel deze op de ingevette bakplaat.
De bolussen van uit het midden draaien in een spiraal naar buiten toe en het laatste stukje onder de bolus stoppen.
Nog tien minuten op een warme plaats laten rijzen.
Zorg dat de oven op een temperatuur staat van 200 graden, zodat deze ruim van te voren aangestoken wordt.
Het blik midden in de oven zetten en in 18 minuten bakken.
Eet smakelijk.
Aantal personen
12.00
Vertel iets leuks over dit recept
Dit gerecht wordt in zeeland iedere zaterdag ochtend door velen gegeten bij de koffie.
Ingrediƫnten
Nodig om 12 bolussen te bakken.
Ik koop bij de bakker 750 gram meel en hiervoor het nodige gist 75gram.
4 dl water of melk.
1 ei , een handje witte basterd suiker, 4 theelepels zout,
een busje kaneel, Donkerbruine suiker.
Ik koop bij de bakker 750 gram meel en hiervoor het nodige gist 75gram.
4 dl water of melk.
1 ei , een handje witte basterd suiker, 4 theelepels zout,
een busje kaneel, Donkerbruine suiker.
Hulpmiddelen & keukengerei
Mixer oven
Leuke tips
warm uit de oven bij de koffie
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Brood
Recept ID
122731
Homepage ID
8916
Smaak
N
Teller
9288
Drank
Uit
Bookmarked
130
Aantal reacties
15
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Oven 20 minuten voor verwarmen 200 graden
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid