gepocheerde ham

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 12/16/1998 - 12:08
Bereidingswijze
De ham in een royale pan leggen, water erbij schenken tot de ham onder staat. In de ui twee kruidnagels steken en de ui, wortel en tijm in de pan leggen. Het water verwarmen tot 80 graden C (controleren met een thermometer) en de ham op deze temperatuur in 1 uur en 15 minuten laten garen. De ham in het vocht laten afkoelen. De oven 45 minuten voor het serveren voorverwarmen op 190 graden C. De ham uit het vocht nemen, het zwoerd en een dun laagje van de vetlaag verwijderen en in de rest van de vetlaag tot op het vlees een ruitpatroon snijden. In elke ruit 1 kruidnagel steken. De mosterd en de basterdsuiker mengen en de ham ermee inwrijven. De ham in het midden van de oven 25-30 minuten verwarmen; tussentijds enkele malen met het mosterdmengsel inwrijven. Serveer de ham met mosterdsaus en gecaramelliseerde sjalotten.
Aantal personen
10.00
Vertel iets leuks over dit recept
hoofdgerecht voor 10-12 personen
Ingrediƫnten
Een stuk gepekeld varkensvlees van 2 kg (bestel de ham bij je slager ruimschoots op tijd; vraag om een stuk vlees van de bil met aan een kant een vetrand met zwoerd en laat het vlees door de slager zouten (=pekelen); houd er rekening mee dat 500 gr vlees een pekeldag kost) - 1 grote ui - veel kruidnagels - 1 wortel - 2 takjes tijm - 3 eetlepels mosterd - 3 eetlepels donkere basterdsuiker.
Leuke tips
Mosterdsaus: 1 sjalot in 2 eetlepels boter 5 minuten zacht bakken. 2 Eetlepels groffe mosterd en 2 eetlepels cognac toevoegen en 3 minuten verwarmen. Er 4 dl kalfsfond door roeren en het geheel tot de helft laten inkoken. 1 1/4 dl slagroom toevoegen en nog 5 minuten laten inkoken.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Internationaal
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
121603
Homepage ID
3581
Smaak
P
Teller
873
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
8
Aantal reacties
1
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
kerstman
Gelegenheid