berliner bollen

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 12/09/1998 - 10:45
Bereidingswijze
Gist in 4 eetlepels lauwe melk oplossen. 1 Theelepel suiker toevoegen en gistmengsel laten staan tot zich bellen vormen. Bloem zeven, kuiltje in midden maken en gistoplossing, rest van melk, rest van suiker, zout, citroenschil, ei, eidooiers en boter in kuiltje doen en met handen tot
samenhangende deegbal kneden die loslaat van kom. Deeg afgedekt circa 45 minuten op warme plaats laten rijzen tot volume verdubbeld is. Deeg nog even doorkneden, in twee?n delen en elk deel uitrollen tot lap van 1/2 cm dikte.
Op 1 deeglap met 6 cm tussenruimte lepeltjes jam scheppen en tweede deeglap hierop leggen. Deeg rond jam aandrukken en rondjes van 6 cm doorsnede uitsteken. Randen aandrukken. Frituurolie tot 160 graden C verhitten. Bollen in gedeelten in 5-7 minuten goudgeel en gaar bakken, halverwege keren. Bollen
op keukenpapier laten uitlekken en met poedersuiker bestrooien.
Aantal personen
24.00
Vertel iets leuks over dit recept
Voor 24 stuks
Ingrediƫnten
40 gr gist, verbrokkeld - 1,25 dl lauwe melk - 80 gr suiker - 500 gr bloem - mespunt zout - 2 theelepels geraspte citroenschil - 1 ei 2 eidooiers - 80 gr zachte boter - 200 gr dikke jam - frituurolie - poedersuiker.
Leuke tips
Serveer hierbij een glas Weisse Reissl.
Idee: de bollen kunnen in plaats van met jam ook met (ontpitte) pruimen worden gevuld.
Bereidingstijd
20-30 min
Keuken
Internationaal
Soort gerecht / gang
Borrelhapje
Recept ID
120958
Homepage ID
6063
Smaak
Z
Teller
608
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
5
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
oud_en_nieuw
Gelegenheid