Bereidingswijze
Doe de bloem in een kom, maak er een kuil in en brokkel daarin de gist. Strooi over de gist 2 theelepels suiker en giet er een scheutje warm water op.
Klop met een vork eerst tot een glad gistpapje, voeg de rest van het water toe en klop er 1/4 van de bloem door. Besla het mengsel 1 minuut en dek het beslag af met wat van de overige bloem. Zet de kom 20 minuten op een warme plaats. Voeg de rest van de suiker, de geraspte citroenschil, de boter en zout toe. Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten (machine: 4-5 minuten) tot er
grote blazen ontstaan en het deeg vanzelf van de handloslaat. Vorm van het deeg een bol, leg er een stuk plastic over en laat het deeg bij kamertemperatuur 60 minuten rijzen.
Vet een bakplaat in. Bestuif het werkvlak, de deegrol en je handen met bloem. Sla de bol plat en rol hem verder uit tot een vlak ovaal van 40-50 cm lang met puntige uiteinden.
Breng hem over op de diagonaal van de bakplaat, leg er een droge doek over en laat het geheel 15 minuten rijzen. Knip de beide uiteinden 3 keer tot op 10 cm in en krul de ontstane repen naar binnen toe op.
Kerf met een scherp mesje in het overige deeg oppervlakkige figuurtjes, in gebogen vorm en rechte strepen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en laat het nog 15 minuten zo rijzen. Verwarm de oven 10-15 minuten voor (200-225 eC of gasstand 4-5).
Bestrijk het deeg nogmaals met ei en bak de Duivekater in het midden van de oven in 25-30 minuten glanzend goudbruin. Schuif het brood uit de oven op een rooster om af te koelen.
Klop met een vork eerst tot een glad gistpapje, voeg de rest van het water toe en klop er 1/4 van de bloem door. Besla het mengsel 1 minuut en dek het beslag af met wat van de overige bloem. Zet de kom 20 minuten op een warme plaats. Voeg de rest van de suiker, de geraspte citroenschil, de boter en zout toe. Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten (machine: 4-5 minuten) tot er
grote blazen ontstaan en het deeg vanzelf van de handloslaat. Vorm van het deeg een bol, leg er een stuk plastic over en laat het deeg bij kamertemperatuur 60 minuten rijzen.
Vet een bakplaat in. Bestuif het werkvlak, de deegrol en je handen met bloem. Sla de bol plat en rol hem verder uit tot een vlak ovaal van 40-50 cm lang met puntige uiteinden.
Breng hem over op de diagonaal van de bakplaat, leg er een droge doek over en laat het geheel 15 minuten rijzen. Knip de beide uiteinden 3 keer tot op 10 cm in en krul de ontstane repen naar binnen toe op.
Kerf met een scherp mesje in het overige deeg oppervlakkige figuurtjes, in gebogen vorm en rechte strepen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en laat het nog 15 minuten zo rijzen. Verwarm de oven 10-15 minuten voor (200-225 eC of gasstand 4-5).
Bestrijk het deeg nogmaals met ei en bak de Duivekater in het midden van de oven in 25-30 minuten glanzend goudbruin. Schuif het brood uit de oven op een rooster om af te koelen.
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Zoet Nieuwjaarsbrood, op de plaat gebakken
Ingrediƫnten
500 gr bloem - 40 gr gist (of 20 gr gedroogde gist) - 100 gr suiker - 2 dl warm water - geraspte schil van 1 citroen - 75 gr zachte roomboter - 2 theelepels zout - losgeklopt ei.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Brood
Recept ID
120955
Homepage ID
6063
Smaak
Z
Teller
6238
Drank
Uit
Bookmarked
21
Aantal reacties
1
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Men neemt aan dat de Duivekater of "Scheenbeenbrood" oorspronkelijk een offerbrood is geweest, dat in de periode tussen Sint Nicolaas en Driekoningen werd bereid. Tegenwoordig maken gespecialiseerde bakkers het gehele jaar door Duivekaters.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid