Bereidingswijze
Vet een hoge ronde cakevorm in met boter en bekleed bodem en randen met bakpapier. Meng krenten, rozijnen, sultanas, sukade en Franse vruchtjes. Rasp hierboven de citroen af en pers de citroen uit. Hak de amandelen en voeg deze, tesamen met de cognac of vieux, met twee eetlepels door de zuidvruchten. Zeef bloem en specerijen.
Verwarm de oven voor op 150? Celsius.
Klop de boter en suiker ongeveer 10 minuten met een mixer. Voeg dan een voor een de eieren toe, afgewisseld met telkens enkele lepels van het bloemmengsel. Meng de vruchten hierdoor.
Schep het beslag in de gereedstaande vorm en strijk het oppervlak glad.
Bak de cake een uur en drie kwartier tot twee uur. Steek een breinaald (of satestokje) in de cake na een uur en drie kwartier. Komt deze er schoon uit dan is de cake gaar, anders nog even laten bakken.
BEGIN TIP !!:
Dreigt de cake te donker te worden aan de bovenkant dek deze dan af met folie.
EINDE TIP !!:
Laat de cake in de vorm afkoelen. Prik dan met een grote naald gaatjes in de cake en besprenkel de cake met de resterende cognac of vieux. Wikkel de cake in vetvrij papier en dan in folie en bewaar de cake droog tot Kerstmis.
De kan cake zo soms wel enkele maanden tot een jaar bewaard worden (en nog eetbaar zijn).
Bestrijk de cake eventueel met glazuur of met marsepein of bestrooi de bovenkant simpelweg met poedersuiker.
Verwarm de oven voor op 150? Celsius.
Klop de boter en suiker ongeveer 10 minuten met een mixer. Voeg dan een voor een de eieren toe, afgewisseld met telkens enkele lepels van het bloemmengsel. Meng de vruchten hierdoor.
Schep het beslag in de gereedstaande vorm en strijk het oppervlak glad.
Bak de cake een uur en drie kwartier tot twee uur. Steek een breinaald (of satestokje) in de cake na een uur en drie kwartier. Komt deze er schoon uit dan is de cake gaar, anders nog even laten bakken.
BEGIN TIP !!:
Dreigt de cake te donker te worden aan de bovenkant dek deze dan af met folie.
EINDE TIP !!:
Laat de cake in de vorm afkoelen. Prik dan met een grote naald gaatjes in de cake en besprenkel de cake met de resterende cognac of vieux. Wikkel de cake in vetvrij papier en dan in folie en bewaar de cake droog tot Kerstmis.
De kan cake zo soms wel enkele maanden tot een jaar bewaard worden (en nog eetbaar zijn).
Bestrijk de cake eventueel met glazuur of met marsepein of bestrooi de bovenkant simpelweg met poedersuiker.
Vertel iets leuks over dit recept
Kerstcake (maar ook voor als je het lekker vindt)
Ingrediƫnten
300 gram krenten
200 gram rozijnen
200 gram sultanas
75 gram sukade, kleingesneden
100 gram Franse vruchtjes, kleingesneden
1 citroen
50 gram blanke amandelen
1 dl cognac of vieux (naar wens)
1 theelepel koekkruiden (zie zo nodig het recept voor 'gevulde speculaas' bij Hollandse recepten)
1 theelepel kaneel
mespunt nootmuskaat
zout
300 gram bloem
225 gram boter
225 gram bruine basterdsuiker
4 eieren, losgeklopt
200 gram rozijnen
200 gram sultanas
75 gram sukade, kleingesneden
100 gram Franse vruchtjes, kleingesneden
1 citroen
50 gram blanke amandelen
1 dl cognac of vieux (naar wens)
1 theelepel koekkruiden (zie zo nodig het recept voor 'gevulde speculaas' bij Hollandse recepten)
1 theelepel kaneel
mespunt nootmuskaat
zout
300 gram bloem
225 gram boter
225 gram bruine basterdsuiker
4 eieren, losgeklopt
Leuke tips
Zorg ervoor optijd je handen weg te trekken bij het serveren. Er zijn gevallen bekend dat er vingers zijn opgegeten met de cake.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Amerikaans
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
119891
Homepage ID
4798
Smaak
Z
Teller
1635
Drank
Uit
Bookmarked
13
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid