Bereidingswijze
Doe 500 gram bloem met 5 gram zout in een kom.
Meng 50 gram bakkersgist aan met 1 dl lauwe melk tot een vloeibaar papje.
Giet in de bloem de aangemaakte gist, voeg 1 ei toe en roer de gist met wat bloem tot een dik papje.
Giet 4 dl lauwe melk erbij en roer het geheel tot een dik luchtig beslag, dat in stukken van de lepel valt (beslag moet kauwgumachtig zijn).
Meng de citroen rasp erdoor, 100 gram krenten, 100 gram rozijnen, 50 gram gesnipperde sukade en/of 1 fijn gesneden zure appel.
Eventueel nog wat gehakte amandelen.
Roer dit alles door het beslag.
Naar smaak suiker toevoegen.
Laat het beslag, afgedekt met natte doek op een lauwwarme plaats ca 1 uur rijzen.
Verwarm zonnebloemolie tot 165 graden Celsius.
Vorm met 2 metalen lepels of een ijs lepel niet te grote bollen van het beslag. Laat deze in de olie glijden.
Bak de oliebollen met niet teveel tegelijk in ca 7 minuten gaar en goudbruin.
Meng 50 gram bakkersgist aan met 1 dl lauwe melk tot een vloeibaar papje.
Giet in de bloem de aangemaakte gist, voeg 1 ei toe en roer de gist met wat bloem tot een dik papje.
Giet 4 dl lauwe melk erbij en roer het geheel tot een dik luchtig beslag, dat in stukken van de lepel valt (beslag moet kauwgumachtig zijn).
Meng de citroen rasp erdoor, 100 gram krenten, 100 gram rozijnen, 50 gram gesnipperde sukade en/of 1 fijn gesneden zure appel.
Eventueel nog wat gehakte amandelen.
Roer dit alles door het beslag.
Naar smaak suiker toevoegen.
Laat het beslag, afgedekt met natte doek op een lauwwarme plaats ca 1 uur rijzen.
Verwarm zonnebloemolie tot 165 graden Celsius.
Vorm met 2 metalen lepels of een ijs lepel niet te grote bollen van het beslag. Laat deze in de olie glijden.
Bak de oliebollen met niet teveel tegelijk in ca 7 minuten gaar en goudbruin.
Ingrediƫnten
Hulpmiddelen & keukengerei
grote pan met olie of frituurpan met olie
Leuke tips
Verse gist is verkrijgbaar bij de warme bakker
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1106526
Homepage ID
1075122
Smaak
A
Teller
1658
Drank
Uit
Bookmarked
1
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid