De lekkerste oliebollen

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 07/18/2004 - 13:16
Bereidingswijze
  • 1. Doe de bloem en het zout in een grote beslagkom.
  • 2. Meng de gist en de suiker met een beetje warme melk en doe dit bij de bloem. Giet beetje voor beetje de melk er bij zodat een gladde massa ontstaat.
  • 3. Roer nu de losgeklopte eieren er door tot ze volledig in het beslag zijn opgenomen.
  • 4. Voeg de gesmolten roomboter toe.
  • 5. Voeg kaneel naar smaak toe. Wees niet te zuinig; er mag gerust een eetlepel of meer door.
  • 6. Meng voorzichtig de rozijnen en de stukjes appel door het beslag.
  • 7. Verdeel het beslag over 2 kommen (of gebruik 1 hele grote kom of schone emmer) en dek deze af met een warme, vochtige theedoek. Zet op een warme plaats en laat ongeveer een uur rusten.
  • 9. Verwarm de olie tot ongeveer 160 graden.
  • 10.Dompel de lepels even in de hete olie en maak hiermee kleine bergjes beslag. Laat ze voorzichtig in de olie glijden. Maak ze niet te groot en doe er niet teveel tegelijk in de olie! Als de bollen niet uit zichzelf omdraaien, dompel ze dan een seconde onder; meestal draaien ze dan om.
  • 11. Schep de oliebollen uit de pan als ze egaal bruin zijn. Even boven de pan uit laten lekken en dan in een schaal of vergiet met keukenpapier leggen. Leg tussen elke laag oliebollen een laag keukenpapier.
  • 12. Bestrooi de oliebollen pas met poedersuiker als ze voldoende afgekoeld zijn. Eet smakelijk!
  • Aantal personen
    4.00
    Vertel iets leuks over dit recept
    Een recept voor overheerlijke oliebollen dat al decennia lang een groot succes is binnen en buiten mijn familie. Het is even iets meer werk dan een pak oliebollenmix gebruiken maar zeker de moeite waard!
    Ingrediƫnten
  • 750 gram bloem
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eieren
  • 35 gram roomboter
  • 10 gram gedroogde gist of 30 gram verse gist
  • 750 ml melk
  • 3 theelepels basterdsuiker
  • 200 gram witte rozijnen
  • 200 gram blauwe rozijnen
  • 2 kleine goudreinetten
  • kaneel naar smaak
  • poedersuiker
  • Hulpmiddelen & keukengerei
  • mixer met gardes of keukenmachine
  • schone friteuse of ouderwetse (emaille) frituurpan
  • zonnebloem- of sojaolie
  • schuimspaan
  • 2 eetlepels
  • 2 grote beslagkommen
  • 2 schalen of vergieten
  • veel keukenpapier
  • schone theedoeken
  • Leuke tips
    Met dit deeg moeten ongeveer 50 oliebollen gemaakt kunnen worden.
    Bereidingstijd
    60-120 min
    Keuken
    Nederlands
    Soort gerecht / gang
    Feestmaaltijd
    Recept ID
    1090179
    Homepage ID
    1171855
    Smaak
    H
    Teller
    39034
    Waardering aantal
    4
    Waardering
    9
    Drank
    Uit
    Bookmarked
    121
    Aantal reacties
    10
    Eigen keuken
    Uit
    Wijnadvies tonen
    Aan
    Voorbereiding
  • Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.
  • Verwarm de melk tot kamertemperatuur.
  • Smelt de roomboter in een pannetje.
  • Wel de rozijnen in lauw water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Hoe kom je aan dit recept?
    Niet zelf bedacht
    Author Image
    kittenfairy
    Gelegenheid