Bereidingswijze
Maak van bloem, melk en gist een beslag volgens de beschrijving hierboven en laat dit rijzen. Roer de overige ingredienten erdoor, de sucade gesnipperd, de appelen geschild en in kleine dobbelsteentjes gesneden. Laat in een diepe pan het vet zoo heet worden, dat het walmt. Maak dan met behulp van 2 lepels bolvormige hoopjes van het deeg en bak deze in het vet, tot ze aan alle kanten bruin zijn. Doe niet meer bollen gelijk in het vet, dan naast elkaar kunnen liggen; roer telkens het deeg even om, om de naar beneden gezakte ingredienten weer ermee te vermengen en overtuig u bij de, het eerst gebakken, bollen of ze van binnen gaar zijn: zoo niet, dan is het vet te heet. Neem de bollen, met een vork of croquettenlepel uit het vet, laat ze op een stuk poreus papier uitlekken.
Vertel iets leuks over dit recept
Sinds 1930 de lekkerste.
Ingrediƫnten
500 gr. bloem
5 dl. melk
10 gr. gist (verse)
200 gr. rozijnen
50 gr. sucade
3 grote zure appelen
4 gr. zout
reuzel of boterolie.
5 dl. melk
10 gr. gist (verse)
200 gr. rozijnen
50 gr. sucade
3 grote zure appelen
4 gr. zout
reuzel of boterolie.
Hulpmiddelen & keukengerei
grote pan
2 lepels
vork of croquettenlepel
poreus papier
houten lepel.
2 lepels
vork of croquettenlepel
poreus papier
houten lepel.
Leuke tips
Bestrooi ze met poedersuiker en dien ze warm op.
Bron: Nieuw geillustreerd kookboek door H.M.S.J. DE HOLL naar LINA MORGENSTERN
Uitgever Alkmaar gebr. KLUITMAN april 1930.
Bron: Nieuw geillustreerd kookboek door H.M.S.J. DE HOLL naar LINA MORGENSTERN
Uitgever Alkmaar gebr. KLUITMAN april 1930.
Bereidingstijd
60-120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Bijgerecht
Recept ID
1066918
Homepage ID
842511
Smaak
Z
Teller
1922
Drank
Uit
Bookmarked
7
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Maak van bloem, melk en gist een beslag.
Zo ging dat vroeger:
Gistbeslag, hieronder verstaat men een dun deeg, dat niet gekneed, maar met den platten kant van een houten lepel beslagen wordt. Maak de gist vloeibaar met lauwe melk. Meng de bloem met de vloeibaar gemaakte gist en een deel van het vocht tot een dun deeg; houd het vat, waarin ge het hebt aangemengd, schuin, zoodat het deeg een grooter oppervlakte krijgt en sla hierop, zoo vlak mogelijk, met den achterkant van den lepel en licht het aanklevende deeg ermee omhoog. Zet het beslaan voort tot gist en bloem goed met elkaar zijn vermengd en het beslag aan alle kanten blaast.
Zo ging dat vroeger:
Gistbeslag, hieronder verstaat men een dun deeg, dat niet gekneed, maar met den platten kant van een houten lepel beslagen wordt. Maak de gist vloeibaar met lauwe melk. Meng de bloem met de vloeibaar gemaakte gist en een deel van het vocht tot een dun deeg; houd het vat, waarin ge het hebt aangemengd, schuin, zoodat het deeg een grooter oppervlakte krijgt en sla hierop, zoo vlak mogelijk, met den achterkant van den lepel en licht het aanklevende deeg ermee omhoog. Zet het beslaan voort tot gist en bloem goed met elkaar zijn vermengd en het beslag aan alle kanten blaast.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid