Bereidingswijze
Het deeg uitrollen tot een dikke lap van 2 cm dikte en hieruit rondjes steken (met een uitsteekvorm of een glas). De randen iets vochtig maken en in de helft van de rondjes een kuiltje drukken. Hierin wat jam of gele room leggen. Ze bedekken met een tweede rondje en ze even aandrukken, wat gemakkelijk gaat met het uitsteekvormpje, waardoor ze meteen weer mooi rond worden.
Het deeg nog 1/4 uur op een met bloem bestoven bakplaat dichtgedekt laten rijzen en de bollen daarna in warm frituurvet verder laten uitrijzen en gaar en bruin bakken (plm. 8 minuten).
Een mengsel maken van fijne suiker en kaneel, en de bollen hierdoor rollen.
Het deeg nog 1/4 uur op een met bloem bestoven bakplaat dichtgedekt laten rijzen en de bollen daarna in warm frituurvet verder laten uitrijzen en gaar en bruin bakken (plm. 8 minuten).
Een mengsel maken van fijne suiker en kaneel, en de bollen hierdoor rollen.
Vertel iets leuks over dit recept
Oliebollen gevuld met jam of room.
Bron: Recepten Huishoudschool Laan van Meerdervoort, 's-Gravenhage
Bron: Recepten Huishoudschool Laan van Meerdervoort, 's-Gravenhage
Ingrediƫnten
Voor 8 a 10 bollen:
200 gram bloem
1/4 dl melk
2 eieren
15 gram gist
50 gram boter
30 gram basterdsuiker
3 gram zout
frituurvet
Verder: jam of gele room (banketbakkersroom)
fijne suiker
kaneel
200 gram bloem
1/4 dl melk
2 eieren
15 gram gist
50 gram boter
30 gram basterdsuiker
3 gram zout
frituurvet
Verder: jam of gele room (banketbakkersroom)
fijne suiker
kaneel
Hulpmiddelen & keukengerei
Ronde uitsteekvorm (een glas bijvoorbeeld)
Leuke tips
Het onderstaande staat ook nog aangegeven bij het recept, beide methoden lijken me niet handig:
- In plaats van het deeg uit te rollen tot 2 cm dikte, kan men het op een dikte van 4 cm houden. De uitgestoken rondjes na het uitrijzen bakken, doorsnijden en vullen.
- Men kan ook het deeg de vorm van een dikke worst geven en hiervan plakken snijden, waarvan er 1 van 4 cm dikte of 2 van 2 cm dikte voor een bol dienen. In het 1ste geval worden ze na het bakken gevuld, in het 2e geval ervoor.
- In plaats van het deeg uit te rollen tot 2 cm dikte, kan men het op een dikte van 4 cm houden. De uitgestoken rondjes na het uitrijzen bakken, doorsnijden en vullen.
- Men kan ook het deeg de vorm van een dikke worst geven en hiervan plakken snijden, waarvan er 1 van 4 cm dikte of 2 van 2 cm dikte voor een bol dienen. In het 1ste geval worden ze na het bakken gevuld, in het 2e geval ervoor.
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
U
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1066849
Homepage ID
1188154
Smaak
Z
Teller
6961
Drank
Uit
Bookmarked
31
Aantal reacties
1
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
De gist met de lauwe melk aanmengen. Gesmolten boter, suiker, zout en eieren toevoegen en door elkaar roeren. Dit mengsel zo lang met de bloem kneden tot een soepel deeg verkregen is.
Het deeg laten rijzen (plm. 1 uur).
Het deeg laten rijzen (plm. 1 uur).
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid