Bereidingswijze
De frituur mag niet te warm zijn (175/180 grC )voor de hier beschreven artikel.daar de buitenkant van het gebak anders te snel gaat korsten,d.w.z.gaar wordt.Hierdoor wordt het uitzetten belet en verkrijgt men dus een klein gebak.Als de frituur te koud is krijgt men,door het te langzaam bakken,een olie of vetsmaak aan het gebak.ik gebruik zelf twee eetlepels (nat gemaakt in water )om bollen te vormen evt.een ijslepel gaat ook.Baktijd:
per 6/7 bollen 6 minuten , halve tijd de bollen omkeren met een grote vork en verder afbakken.op een schaal met keuken papier laten uit dampen!!!controleer in het begin of het gebak wel gaar is!!!
per 6/7 bollen 6 minuten , halve tijd de bollen omkeren met een grote vork en verder afbakken.op een schaal met keuken papier laten uit dampen!!!controleer in het begin of het gebak wel gaar is!!!
Vertel iets leuks over dit recept
Van vader op zoon ,een recept van mijn vaders bakkers boek uit 1941!!!
Ingrediƫnten
voor het beslag:100gr.verse gist,10gr.zout,20 gr. basterdsuiker,40 gr. citroenrasp.2 eieren,1l.halfv.melk,150 gr boter/margr.200gr.krenten,175gr.rozijnen,1000 gr. patent bloem,naar verkiezing 3 theel.kaneel en of 25 gr gehakte walnoten per 500 gr bloem.zonnebloemolie (in frituren )
Hulpmiddelen & keukengerei
grote kom /emmer. zeef, twee soep lepels
Leuke tips
let op!!!!bij het afkoelen niet de bollen op alkaar leggen..seveer evt ,warm met poedersuiker of kaneelsuiker..
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Banket
Recept ID
1066470
Homepage ID
1189642
Smaak
Z
Teller
5069
Drank
Uit
Bookmarked
18
Aantal reacties
1
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
Krenten en Rozijnen wassen en wellen in een zeef uitlekken,ondertussen melk lauw warm maken .hierin lost men de gist op ,waarna men deze ingredienten tot een deeg vermengt met de bloem en de eieren.het deegtemperatuur moet ongeveer 27 grC zijn.Nadat men dit deeg heeft laten rijzen,werkt men er eerst de suiker,de gesmolte boter de rasp en het zout door.Zodra het deeg flink glad is afgewerkt.
,worden de krenten,rozijnenen evt.kaneel of noten er door gewerkt.waarna men hetdeeg,dat vooral niet te stijf mag zijn,nog eens flink laat rijzen.Vervolgens slaat men de rijs er weer flink uit Hierna kan men met afbakken beginnen.
,worden de krenten,rozijnenen evt.kaneel of noten er door gewerkt.waarna men hetdeeg,dat vooral niet te stijf mag zijn,nog eens flink laat rijzen.Vervolgens slaat men de rijs er weer flink uit Hierna kan men met afbakken beginnen.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid