Zalmmousse met kruidensaus

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 12/05/2003 - 09:50
Bereidingswijze
Doe de room, 1 heel ei en 2 eieren bij de ontdooide zalm. Kruid met peper en een weinig zout (gerookte zalm is al zout), nootmuskaat en cayennepeper. Mix tot een gladde brij.


Klop 2 eiwitten tot sneeuw en meng voorzichtig onder het zalmmengsel.


Verdeel deze zalmmousse over de potjes. Zet ze op een ovenplaat met een bodempje water (bain-marie). Plaats gedurende ? 25 min. (afhankelijk van de grootte van de potjes) in een voorverwarmde oven op 190 ?C . Steek een mes in het midden van de zalmmousse om na te gaan of de mousse klaar is. Het mes moet er droog uitkomen.




Aantal personen
5.00
Vertel iets leuks over dit recept
Deze combinatie van bladerdeeg, abdijkaas en appel is beslist een lekker en origineel voorgerecht(voor 4 a 6 personen). Het kaastorentje en ook een groot deel van de saus kan u vooraf klaarmaken. Bereiding (10 min. + 25 min. in de oven)recept van het artikel Feestmenu's

Ingrediƫnten
? 300 g zalmsteaks (diepvries)
- 100 g gerookte zalm
- 3 eieren
- 1 dl room
- cayennepeper
- nootmuskaat
- peper en zout

Voor de saus:

- 1 sjalot
- 1 dl droge witte wijn
- 1 dl room
- 1 eetl. boter
- 1 koffiel. dragonazijn
- 1 eetl. dragon
- 1 eetl. peterselie
- 1 bolletje kervel (diepvries)

Leuke tips
Schep wat saus op elk bord en stort daarop de warme zalmmousse.

Microgolfoven (700 W)


Zet de potjes 5 min. op volle kracht in de microgolfoven. Afdekken is niet noodzakelijk.

tip


- De zalmmousse kan gerust enkele uren op voorhand worden klaargemaakt (behalve het bakken).


- U kunt de gerookte zalm vervangen door flinterdun gesneden gerookte hesp.


- De zalmmousse is koud ook heel lekker. Geef er in dat geval een mayonaise met fijne kruiden bij in de plaats van de warme kruidensaus. Serveer met toost.


- U kunt de zalmmousse ook bakken in een cakevorm belegd met enkele repen gerookte zalm. De baktijd is dan wel wat langer.

Bereidingstijd
0-10 min
Keuken
Belgisch
Soort gerecht / gang
Voorgerecht
Recept ID
1064159
Homepage ID
1016052
Smaak
A
Teller
3125
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
5
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
- Laat de zalmsteaks volledig ontdooien (2 a 3 u op kamertemperatuur of 7 a 10 min. op ontdooistand in de microgolfoven). Snij het zalmvlees in stukken.

- Laat ook het bolletje kervel ontdooien.

- Smeer kleine vuurvaste potjes in met boter. Snij de gerookte zalm in repen van ? 1 cm breed. Beleg er in stervorm de bodem van de potjes mee (5 a 6 reepjes per potje).

Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
viske___
Gelegenheid