Zoete en hartige oliebolletjes

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 02/19/2003 - 17:54
Bereidingswijze
In frituurpan olie verwarmen tot 190 graden. Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken. Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren. Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen. Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen. Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.
Vertel iets leuks over dit recept
Deze mag je gerust ook op andere dagen dan alleen oudjaarsavond eten! (Recept is voor ongeveer 32 bolletjes.)
Ingrediƫnten
ZOETE VULLING: 1/2 citroen; 75 g gedroogde vijgen; 75 g pistachnootjes; 1 theelepel koenjit of kurkuma; 4 el poedersuiker; 1 el koekkruiden
HARTIGE VULLING: 60 g zwarte olijven zonder pit; 8 gedroogde tomaten; 1 teen knoflook; 1 zakje krokant gebakken spekjes (30 g); 1 takje oregano; 1 dl droge witte wijn; 100 g geraspte parmezaanse kaas
ALTIJD: 1 pak mix voor oliebollen (500 g); olie om te frituren
Hulpmiddelen & keukengerei
plastic folie, mixer met deeghaken; frituurpan
Leuke tips
Tip: vervang de pistachenootjes eventueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten. Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.

Bron: AllerHande 12-2002
Bereidingstijd
> 120 min
Keuken
Nederlands
Soort gerecht / gang
Tussendoortje
Recept ID
1024811
Homepage ID
1177200
Smaak
A
Teller
1060
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
2
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Voorbereiding
ZOETE BOLLETJES: Citroen schoonboenen, schil raspen. Dadels ontpitten. Dadels en vijgen knijn snijden. Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken. In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen. In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2,5 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden. Vulling erdoor mengen. Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
HARTIGE BOLLETJES: Olijven en gedroogde tomaten klein snijden. Knoflook pellen en fijnhakken. In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen. In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1,5 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden. Vulling erdoor mengen. Deeg afdekken met plastic folie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
pauliens-verzameling
Gelegenheid