Bereidingswijze
Neem voor de slakken bij voorkeur petit-gris.
De witlofstronken schoon spoelen onder de kraan, uit laten lekken, houdt eennegende van de witte witlof en hou de rode witlof apart en smoor de rest in de bakpan met eentiende hete boter met het water, citroensap, peper en zout half gaar. Goed uit laten lekken. Intussen de kruidenboter maken. Zorg ervoor, dat de boter al geruime tijd buiten de koelkast staat. De zachte boter met het fijngehakte sjalotje, de uitgeperste knoflook en de fijngehakte peterselie mengen, tot een gladde pasta is ontstaan. Op smaak afmaken met peper en zout. In de bakpan de kruidenboter zachtjes laten smelten en hierin de slakjes goed opwarmen. De gesmoorde en goed uitgelekte stronken witlof (ze moeten nog stevig zijn) in dikke rond plakken snijden. In de bakpan bakken we die ter versteviging nog even op in de resterende hete boter.
Op ieder bord 9 plakken witlof leggen en hierop steeds een slakje leggen. De gesmolten kruidenboter met de room binden en voorzichtig wat van de saus over elk slakje scheppen. Het bord in het midden garneren met fijngesneden rood en wit witlof. Bestrooien met peterselie en direct, heet, serveren.
De witlofstronken schoon spoelen onder de kraan, uit laten lekken, houdt eennegende van de witte witlof en hou de rode witlof apart en smoor de rest in de bakpan met eentiende hete boter met het water, citroensap, peper en zout half gaar. Goed uit laten lekken. Intussen de kruidenboter maken. Zorg ervoor, dat de boter al geruime tijd buiten de koelkast staat. De zachte boter met het fijngehakte sjalotje, de uitgeperste knoflook en de fijngehakte peterselie mengen, tot een gladde pasta is ontstaan. Op smaak afmaken met peper en zout. In de bakpan de kruidenboter zachtjes laten smelten en hierin de slakjes goed opwarmen. De gesmoorde en goed uitgelekte stronken witlof (ze moeten nog stevig zijn) in dikke rond plakken snijden. In de bakpan bakken we die ter versteviging nog even op in de resterende hete boter.
Op ieder bord 9 plakken witlof leggen en hierop steeds een slakje leggen. De gesmolten kruidenboter met de room binden en voorzichtig wat van de saus over elk slakje scheppen. Het bord in het midden garneren met fijngesneden rood en wit witlof. Bestrooien met peterselie en direct, heet, serveren.
Aantal personen
4.00
Vertel iets leuks over dit recept
Ingrediƫnten
9 stronken witlof
30 gr. boter
Citroensap
36 slakken
200 gr. boter, zachte
1 sch. water
1 sjalot
3 teentjes knoflook, geperste
4 el. peterselie, verse, gehakte
2 el. slagroom
1 stronk witlof, rode
Peper
Zout
30 gr. boter
Citroensap
36 slakken
200 gr. boter, zachte
1 sch. water
1 sjalot
3 teentjes knoflook, geperste
4 el. peterselie, verse, gehakte
2 el. slagroom
1 stronk witlof, rode
Peper
Zout
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Belgisch
Soort gerecht / gang
Voorgerecht
Recept ID
1013840
Homepage ID
346587
Smaak
A
Teller
950
Drank
Uit
Bookmarked
3
Aantal reacties
1
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Gelegenheid