POOLSE SOEP - RECEPT VOOR WITTE BORSJT (BIALY BARSZCZ)

Ingediend door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 05/16/2021 - 10:00
Bereidingswijze
Maak de bouillon:
-Breng de gehele Keilbasa en 1,5liter water aan de kook in een grote soeppan. Laat dit 25 minuten pruttelen. Haalde Keilbasa uit de bouillon en legt dit weg op een bord.
-Fruit in een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag,knoflook en ui met een theelepel boter tot deze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
-Voeg het knoflook-uienmengsel toe aan de Kielbasa-bouillon. Voeg de in blokjes gesneden aardappelen, laurier, zout en peper toe. Kook tot de aardappelen gaar zijn, ongeveer 15 minuten.
-Klop de bloem en zure room ineen kom tot een gladde massa.
-Voeg 100 ml van de bouillon toe aan het mengsel van zure room, en klop verder tot een glad en dun geheel. Giet het mengsel in de soep terwijl je voortdurend door roert.
-Laat de soep in een kleine 5-10 minuten binden door regelmatig te roeren terwijl de soep verder pruttelt.
-Snijd de Kielbasa in plakjes van een halve centimeter dik en voeg deze toe aan de soep.
-Proef de soep en breng op smaak met zout en zwarte peper.
-Kook nog 1 a 2 minuten om de worst te verwarmen.
-Halveer de eieren in de lengte.

Serveer de soep en garneer met ei en een takje dille.
Afbeelding
POOLSE SOEP - RECEPT VOOR WITTE BORSJT (BIALY BARSZCZ)
Aantal personen
6.00
Vertel iets leuks over dit recept
Vullende maaltijdsoep uit Polen met ei, worst en aardappel   ! Een soep waarmee je de kou kan trotseren!
Ingrediënten
4 gekookte eieren gekookt, zacht of hard naar eigen smaak (3 tot 5 minuten koken, laten schrikken onder koud water)
300 gram Kielbasa (Poolse worst) Verkrijgbaar bij een Oost Europese Supermarkt, of te vervangen door een grove ' Hollandse' rookworst
1,5 liter water
1 tl roomboter
4 teentjes knoflook fijn gehakt
1 ui fijn gesneden
400 gram aardappel in blokjes van ca 1,5 x 1,5 cm gesneden
1 laurierblaadje
zout en peper naar smaak
200 gram zure room
30 gram bloem
Leuke tips
Deze Poolse soep wordt traditioneel gegeten tijdens het Paasweekend. Deze soep representeert een aantal ingrediënten die doorgaans in een Poolse Paasmand zitten. In Polen worden Paasmanden gezegend tijdens het paasweekend, een gebeurtenis dat stamt uit het begin van de 15e eeuw. Elk gezin brengt op heilige zaterdag een grote mand naar de kerk. Deze manden (Święconka genoemd) zijn bekleed en bedekt met een witte linnen doek, die de lijkwade van Christus voorstelt. En elk product in de paasmand heeft een speciale betekenis.

Spek staat symbool voor de overvloed van Gods genade.
Paasbrood symboliseert Christus, het Brood des Levens.
Boter of andere zuivelproducten vieren het einde van de vastentijd en de rijkdom van redding.
Een kaars, hoewel niet eetbaar, symboliseert Jezus, het licht van de wereld.
Kaas herinnert christenen aan gematigdheid.
Hardgekookte eieren zijn tekenen van hoop in een nieuw leven.
Ham of ander vlees symboliseren de overvloed van de viering van de opstanding.
Worstverbindingen vertegenwoordigen de ketens van de dood die werden verbroken door de opstanding van Christus.
Mierikswortel herinnert aan de bitterheid van de passie en de zure wijn die Christus bij de kruisiging kreeg.
Zout beschermt tegen corruptie en spreekt tot een bijbelrede “Gij zijt het zout der aarde....Gij zijt het licht van de wereld.
Bereidingstijd
30-60 min
Keuken
Pools
Soort gerecht / gang
Hoofdgerecht
Recept ID
1487961
Homepage ID
1090993
Teller
0
Bron
wereldgerechten
Waardering aantal
0
Waardering
0
Drank
Uit
Bookmarked
0
Aantal reacties
0
Eigen keuken
Uit
Wijnadvies tonen
Aan
Hoe kom je aan dit recept?
Niet zelf bedacht
Author Image
marcdepester
Gelegenheid